שתף קטע נבחר

החוק לשכירות הוגנת תקוע: "השוק פרוץ"

3 שנים בלי העלאת מחירי שכירות? למרות תמיכת שר האוצר, הצעת החוק של ח"כ סתיו שפיר רחוקה מאישור. בעל הבית של עמרי העלה את שכר הדירה ב-600 שקל, גם מיי ואחותה משלמות יותר - והן לא אופטימיות: "גם אם החוק יעבור, ימצאו את הדרך לעקוף אותו"

"בעל הבית רצה העלאה של 15 אחוז בשכר הדירה. בסוף סגרנו על העלאה של 9-8 אחוזים - מ-7,200 שקל ל-7,800 שקל". הסיפור הזה של עמרי, בן 29 שמתגורר עם שני שותפים נוספים בדירת ארבעה חדרים בתל אביב, אירע לאינספור ישראלים ששכרו ושוכרים דירות בישראל. החוק לשכירות הוגנת שמנסה ח"כ סתיו שפיר לקדם עשוי לשנות במשהו את המציאות העגומה, אך למרות תמיכת שר האוצר משה כחלון הוא תקוע.

 

עיקרי החוק כוללים הגדרה של מה זו דירה ראויה למגורים - מים זורמים, מנעול, פתחי אוויר, בטיחות ועוד; מסלול שכירות הוגנת לשלוש שנים שבמהלכן מחירי השכירות לא יעלו, ותתאפשר רק עלייה של עד 2% (או בצמוד למדד) מחוזה לחוזה, והגדרת יחסי שוכר-משכיר שכוללים מתן ערבויות, מנגנוני פינוי וכדומה.

 

3 שנים בלי העלאת מחירים? בינתיים זה לא קורה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
3 שנים בלי העלאת מחירים? בינתיים זה לא קורה(צילום: ירון ברנר)

שפיר הגישה לראשונה לפני שנתיים את הצעת החוק ביחד עם חיליק בר ואורלי לוי אבקסיס. "שלושתנו שוכרי דירות בעצמנו והקמנו את שדולת שוכרי הדירות", סיפרה. "לאחר כמה חודשי מאבק שר האוצר לשעבר לפיד ושרת המשפטים לשעבר לבני הכריזו שיקדמו את החוק, ואז נפלה הממשלה.

 

"בכנסת הזו, הגשתי את אותה ההצעה מחדש יחד עם ח"כ רועי פולקמן מכולנו, חתומים עליה כל חברי מפלגת כולנו, והרבה ח"כים נוספים מכל המפלגות. שר האוצר כחלון הכריז שיקדם את ההצעה. העלינו אותה לוועדת השרים לפני הפגרה האחרונה, והיא עוכבה על ידי שרת המשפטים איילת שקד שלא מסכימה למנגנון הפיקוח".

החוק קובע מהי דירה ראויה למגורים (צילום: ליאור פז, עפר מאיר, יוגב אטיאס) (צילום: ליאור פז, עפר מאיר, יוגב אטיאס)
החוק קובע מהי דירה ראויה למגורים(צילום: ליאור פז, עפר מאיר, יוגב אטיאס)

בחזרה לשוכרים בשטח. עמרי ששוחח עם ynet הביע פסימיות רבה באשר לעתיד. "אני ממש בספק אם הדבר היה יכול לצאת לפועל", אמר, "בגלל תרבות הדיור שיש פה ואיך שבעלי דירות רואים את זה, בטח בתל אביב. השוק פרוץ הרבה מעבר לעלייה בשכר דירה. אני חושב שאנשים, גם אם החוק יעבור, ימצאו את הדרך לעקוף אותו".

 

מיי, צעירה בת 24 שמתגוררת בתל אביב בשכירות, סיפרה על החוויה שלה כשנגמר לה החוזה. "לפני חצי שנה גרתי בדירה עם אחותי ושילמנו 6,000 שקל שכר דירה. כשנגמר החוזה בעל הבית אמר לנו שהוא מעלה את השכר דירה ל-6,900 שקל, אבל בגלל שהוא אוהב אותנו ומתחשב אז המחיר יהיה רק 6,600. היו בדירה באותו זמן הרבה ליקויים ובעיות. בסוף התפשרנו על 6,300 שקל".

יוזמת החוק ח"כ סתיו שפיר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
יוזמת החוק ח"כ סתיו שפיר(צילום: מוטי קמחי)
 

גם היא לא אופטימית לגבי העתיד. "בעל הבית אמר שהוא מעלה את שכר הדירה כי הוא לא העלה בשלוש השנים האחרונות לדיירים קודמים. כלומר, מצד אחד יכול להיות שהחוק היה עוזר אבל מצד שני יכול להיות שברגע שלא מעלים שלוש שנים, ואז מעלה בסכום מאוד דרסטי בבת אחת, זה מתנקם בנו. אני לא בטוחה שהחוק היה פותר את הבעיה".

 

ח"כ שפיר סיכמה ואמרה: "שוק השכירות פרוץ ומבוהל. פרוץ כי הממשלה לא טורחת להגן על זכויותיהם של שני מיליון שוכרי דירות בישראל, ומפקירה אותם לעליות מחירים מוטרפות ותנאי מחיה ירודים. ומבוהל כי הממשלה הכריזה כבר פעמיים שהיא תעביר את הצעת החוק שלנו בהקדם - ופעמיים לא עמדה בהבטחתה. במקום לסדר את ג'ונגל השכירות, הממשלה מבלבלת את הציבור ואת משכירי הדירות ומייצרת כך עליית מחירים נוספת. זו התנהלות לא רצינית בלשון המעטה. אנחנו נעלה בקרוב את הצעת החוק להצבעה ונצפה מהממשלה לעמוד בהתחייבויותיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים