שתף קטע נבחר

איתות לארדואן: נציגי ישראל, יוון וקפריסין נפגשו

נשיא טורקיה אמר כי האזור כולו ירוויח מנורמליזציה עם ישראל, אבל בירושלים נועדו נציגי שלוש המדינות והכינו את המפגש הצפוי בחודש הבא בין ראשי המדינות בקפריסין

יומיים לאחר האיתות החיובי שהשמיע נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן לפיו האזור כולו ירוויח מנורמליזציה בין ישראל לטורקיה - מגיעה התשובה הישראלית: משרד החוץ אירח היום (ד') בירושלים מפגש משולש של מנכ"לי משרדי החוץ של ישראל, יוון וקפריסין.

 

מנכ"ל משרד החוץ הישראלי ד"ר דורי גולד נועד עם עמיתו היווני, השגריר לשעבר דמיטריוס פראסקוופולוס, והמנכ"ל הקפריסאי, השגריר לשעבר אלכסנרוס זנון, במפגש ייחודי שעל פי הודעת משרד החוץ עסק בין השאר בנושאים אזוריים והשפעתם על שלוש המדינות. ישראל, יוון וקפריסין נמצאות בחזית המערב מול האירועים המתרחשים במזרח התיכון, ומשפיעים על העולם כולו כגון טרור, גלי הגירה ואי יציבות. .

נציגי ישראל, קפריסין ויוון משלבים ידיים (צילום: גבאי הלל משרד החוץ ) (צילום: גבאי הלל משרד החוץ )
נציגי ישראל, קפריסין ויוון משלבים ידיים(צילום: גבאי הלל משרד החוץ )

 (צילום: גבאי הלל משרד החוץ ) (צילום: גבאי הלל משרד החוץ )
(צילום: גבאי הלל משרד החוץ )

כמו כן נועדו בהצעה שהכינה מדינת ישראל לגבי שלל נושאים לטובת שיתוף פעולה משולש, לאחר דיון מקיף ומעמיק בין משרדי הממשלה. בין השאר דנו בהצעות בתחומי האנרגיה, טיפול באירועי חירום, הגנת הסביבה, חקלאות ותקשורת.

 

המנכ"לים עמלו גם על הכנת מפגש הפסגה המשולש הראשון בין ראש ממשלת ישראל, נשיא קפריסין וראש ממשלת יוון. המפגש יתקיים בניקוסיה, קפריסין, בסוף ינואר וידונו בו בשיתוף הפעולה בין שלוש המדינות בתחומי הביטחון, האנרגיה, התיירות וחדשנות.

 

במשרד החוץ הדגישו כי חשיבות השותפות המשולשת היא בחיזוק היציבות האזורית באמצעות מערך של תשתיות ושיתוף פעולה בין כל מדינות האזור. בסיום המפגש חתמו שלושת המנכ"לים על הצהרה משותפת שתהווה את המצע למפגש הפסגה המשולש בסוף ינואר.

 

שלשום אמר נשיא טורקיה: "יש למזרח התיכון כל כך הרבה להרוויח מנרמול היחסים בין טורקיה לישראל", ואותת לישראל על רצונו להשיב את היחסים המרים בין המדינות לסדרם מאז משט המרמרה. בשיחה עם עיתונאים ממטוסו בדרך חזרה לטורקיה מחבל טורקמניסטן אמר ארדואן את הדברים, אךהוא נשאר עומד על שלו: "נרמול היחסים עם ישראל אפשרי אם יושג הסכם לפיצוי הרוגי משט המרמרה ואם המצור הישראלי על עזה יוסר".

 

על פי הערכות בירושלים, התנאים להפשרה דיפלומטית בשלו בשל כמה סיבות: מחד, ארדואן הצליח להשיג את הרוב המיוחל בפרלמנט. מאידך, טורקיה מאבדת נכסים אסטרטגיים בשל המתיחות הגוברת מול רוסיה, המתיחות בגזרה הסורית ובאזור בכלל, והאיום המטריד מצד ארגון המדינה האיסלאמית. לדברי הגורמים, התקרבות לישראל בעת הזו תבטיח לטורקיה שמירה על יציבות אזורית. בכיר בירושלים הסביר זאת כך: "יש אופטימיות זהירה שפנינו להפשרה. עכשיו זה זמן מעולה לשתי המדינות לעשות את זה". הוא הוסיף כי "אם לא נעשה זאת כעת, אני לא יודע מתי זה יקרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבאי הלל משרד החוץ
מפגש משולש
צילום: גבאי הלל משרד החוץ
מומלצים