שתף קטע נבחר

תגלית ליד הכנרת: כתובת עברית מלפני 1,500 שנה

הירידה במפלס חשפה לוח שיש גדול, שעליו כתובת באותיות עבריות. מה כתוב שם והאם זו עדות ראשונה ליישוב יהודי באזור זה באותה תקופה?

 

הכתובת העתיקה. צילומים: ג'ני מונרו (צילום: ג'ני מונרו) (צילום: ג'ני מונרו)
הכתובת העתיקה. צילומים: ג'ני מונרו(צילום: ג'ני מונרו)

תגלית ארכיאולוגית ליד ה
כנרת , והוכחה אפשרית לכך שלפני 1,500 שנה היה במקום יישוב יהודי: קיומו של יישוב בצפון מזרח הכנרת היה ידוע לחוקרים כבר בשנות ה-60 המוקדמות, כאשר נמצאו שרידים של שובר גלים גדול מהתקופה הביזנטית מתחת לפני המים. בשבוע שעבר, בעקבות ירידה חדה במפלס הכנרת, חזרו חוקרים מאוניברסיטת חיפה למקום וגילו בו לוח שיש גדול בן 1,500 שנה, שעליו כתובת באותיות עבריות - עדות אפשרית לקיומו של יישוב יהודי במקום.

 

"הגילוי הזה מחזק את הסברה, שהייתה עד כה בגדר פולקלור, שמדובר ביישוב כורסי, שבו ביקר ישו ובו ביצע את נס החזירים", אמרה פרופ' מיכל ארצי, מאוניברסיטת חיפה, שניהלה את החפירות במקום.

 

מציאת לוח השיש העתיק, ועליו כתובת בשפה הארמית ובאותיות עבריות, נחשבת לתגלית נדירה ומאששת את ההנחה שבמקום היה יישוב יהודי או יהודי נוצרי. המתחם כולו, שבו נתגלו בשנים האחרונות עדויות לקיומה של עיר נוצרית מהתקופה הביזנטית מהמאה החמישית לספירה, הפך בשנת 1980 לגן לאומי כורסי, על שם כפר סורי שהיה בסמוך. על הלוח, בגודל 150 ס"מ על 70 ס"מ, הצליחו עד כה לזהות שתיים מהמילים: "אמן" ו"מרמריה", מילה שככל הנראה מרמזת ל"מריה", אמו של ישו.

מרמריה על לוח השיש (צילום: ג'ני מונרו) (צילום: ג'ני מונרו)
מרמריה על לוח השיש(צילום: ג'ני מונרו)

החוקרים, פרופ' מיכל ארצי וד"ר חיים כהן (צילום: ג'ני מונרו) (צילום: ג'ני מונרו)
החוקרים, פרופ' מיכל ארצי וד"ר חיים כהן(צילום: ג'ני מונרו)

לדברי החוקרים, הכתובת מעידה על כך שבמקום פעל יישוב יהודי. "כמעט ולא היו יישובים יהודיים בעבר העתיק בחוף המזרחי של הכנרת", ציינו פרופ' מיכל ארצי וד"ר חיים כהן מאוניברסיטת חיפה. "עד היום לא הייתה הוכחה לכך שפרט למגדל היו באותה תקופה יישובים יהודיים באזור זה".

 

לאחר מציאת התגלית ביקשו החוקרים לחפש עדות לקיומו של יישוב באותה עת. לאחר עיון בספרי הברית החדשה והתמקדות בביקורו של ישו ב"ארץ הגדריים" וב"כורסי", הניחו שככל הנראה מדובר באותו יישוב מקראי. על פי הכתוב, ישו הגיע לכורסי לאחר שחצה את הכנרת מנמל אחד לנמל אחר. עקב העובדה שזה היה הנמל היחיד באזור מציאת הכתובת יכולה להוות עדות ארכיאולוגית לכך שמדובר בכורסי של ימי הברית החדשה, מלפני 2,000 שנה.

 

"ההקדשה נמצאה בכניסה לחדר פנימי בתוך מבנה שכנראה היה בית כנסת", הוסיפה פרופ' ארצי. "היא מורכבת משמונה שורות, ובדרך כלל לא מוצאים כל כך הרבה מילים באותיות עבריות שחרוטות באבנים. ההנחה היא שלאותו אדם שהוקדשה לו הכתובת הייתה השפעה עצומה על האנשים במקום. אין מקבילה להקדשה כה מפורטת ויקרה בתגליות הארכיאולוגיות שנמצאו עד כה בישראל". החפירות בגן הלאומי חוף כורסי נעשות בשיתוף רשות הטבע והגנים ורשות העתיקות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ני מונרו
הכתובת בעברית
צילום: ג'ני מונרו
מומלצים