שתף קטע נבחר

חוק שכולו גיהנום ביורוקרטי

התעודות של העולים מצרפת בכל הקשור למקצועות רפואיים ופרה-רפואיים דוגמת קלינאי תקשורת, פיזיותרפיסטים, תזונאים ועוד, אשר שכיחים מאוד הן בקרב יהודי צרפת - לא זוכים להכרה על ידי משרד הבריאות. יש לשנות לאלתר את החוק בנושא

בעוד צרפת מציינת חודש לטבח בפריז, בצלה של הפסדה של מפלגת הימין הקיצונית "החזית הלאומית" בבחירות האזוריות, מוצאת עצמה יהדות צרפת במצב של בלבול וחוסר ודאות. הקהילה היהודית בצרפת סובלת מזה שנים רבות מהתקפות אנטישמיות חוזרות ונשנות, אולם נראה כי כיום יותר מתמיד עולים ביתר שאת בקרב חבריה מחשבות לגבי המשך חייהם בצרפת ויחסם למדינת ישראל.

 

הגם שמידי יום רבים מיהודי צרפת שוקלים לעשות עלייה, סיפוריהם של חבריהם ומכריהם אשר עלו ארצה ונתקלו במציאות לא פשוטה, מרפה את ידיהם של רבים מלהוציא את הדבר אל הפועל. המילה עלייה מעלה אצל רובנו את תמונותיהם השמחות של העולים היורדים מהמטוס בעודם עטופים בדגלי ישראל כשחיוך רחב על פניהם.

 

אולם, לצערנו עבור חלקם אותו הפי-אנד אינו נשמר לאורך שנים ולעיתים אף הוא מתחלף בטרגדיה של ממש. כך היה בסיפור אשר אליו התוודעתי השבוע של עולה מחבר העמים, רופא בהכשרתו, לאחר שלא עלה בידו להשיג את האישורים הנדרשים על מנת לעסוק במקצוע, שכה אהב לאחר עלייתו ארצה, נכנס להתדרדרות מתמשכת אשר בסופה שלח יד בנפשו. טרגדיה זו ממחישה את התוצאות הקשות של התמודדותם של עולים רבים עם חומת הבירוקרטיה הבצורה שנבנתה במהלך השנים במשרדי הממשלה, הנוהגים במקרים רבים בהתנכרות לבקשות העולים להכרה בתעודות מקצועיות להשכלה אקדמית שנרכשה בחו"ל.

 

עוד בערוץ הדעות:

מי מפחד משוברים שתיקה?

רב הנסתר על הגלוי

מספר במקום שם

אפשר לנצח את העוני

נתניהו א' ונתניהו ב'

 

בכל הקשור לעליית יהודי צרפת, מציאות קשה זו באה לידי ביטוי במיוחד בכל הקשור למקצועות רפואיים ופרה-רפואיים דוגמת קלינאי תקשורת, פיזיותרפיסטים, תזונאים ועוד, אשר שכיחים מאוד הן בקרב יהודי צרפת. במצב הנוכחי רבים חזרו לצרפת, ואחרים נמנעו מלעלות ארצה משום שתעודותיהם והכשרותיהם המקצועיות בתחומים אלה, לא זכו להכרה על ידי משרד הבריאות בארץ. שורשיה של מציאות זו נטועים בשנת 2008 עת חוקק "חוק הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות", אשר קובע כי העוסקים במקצועות פרה-רפואיים שונים, יחויבו לשאת תואר אקדמי ורישיון משרד הבריאות כדי לטפל בציבור, לרבות ישראלים שלמדו בחו"ל ומבקשים לעסוק במקצועות אלה בארץ.

 

הגם שכוונות טובות של אקדמיזציה, הסדרה ופיקוח על התחום הפרה-רפואי עמדו בבסיס החוק, בפועל, פרשנות מחמירה של משרד הבריאות להוראותיו יצרה גיהינום בירוקרטי עבור העולים מצרפת. זאת שכן, בצרפת מקצועות אלה אינם נלמדים באוניברסיטאות אלא בבתי ספר מקצועיים גבוהים, אך על פי פרשנות משרד הבריאות התעודה אשר הם מעניקים אינה עונה להגדרת "תואר אקדמי" הקבועה בחוק. וכך נוצר מצב שמשרד הבריאות פוסל על הסף את הכשרתם של העולים מצרפת, מבלי לבדוק לגופו של עניין ותוך התעלמות ממציאות שבה בצרפת, וכן במדינות רבות נוספות במערב אירופה, אין כל דרך אחרת לרכוש הכשרה במקצועות הפרה-רפואיים. אנשי פרלמנט בצרפת אף הביעו את מחאתם על מדיניות ישראל בנושא, תוך שהם מביעים כעס על המצג שנוצר על ידה כי הרפואה בצרפת נחותה ביחס לישראל, בעוד צרפת נחשבת לאחת המדינות המובילות בתחומים כמו חקר הסרטן.

 

עקב אירועי הטבח בצרפת לצד גל האנטישמיות הגובר וחוסר היציבות שמאפיין את היבשת כולה, נראה כי נדרשת ראייה רחבה, רב מערכתית ומעמיקה יותר של הדברים. עלינו לזכור כי מדובר בעלייה איכותית וייחודית, של אנשים שמגיעים ארצה ומעדיפים לעלות לישראל בגלל הזיקה הציונית, למרות הקשיים הרבים.

 זוהי עלייה שיכולה לשמש כלי חשוב לקידום החברה הישראלית גם מבחינה כלכלית וחברתית, שכן מביאה היא עמה בעלי מקצועות שיכולים לתרום לחברה ולקדם אותה.

 

בימים אלא משלימה ועדת העבודה והרווחה בראשותו של ח"כ אלי אלאלוף את ההכנות לאישור הצעת החוק אשר יזמתי וקידמתי בכנסת הקודמת (וכעת יש עליו דין רציפות), במטרה לתקן את העוול שנעשה לאותם עולים על ידי הכרה בהכשרה האיכותית אשר הם רכשו, הסרת החסמים העומדים בפניהם ועידוד עלייתם ארצה. קבלת החוק תהווה פריצת דרך חשובה לגבי הצעות נוספות שהנחנו לגבי מעמדם של מקצועות אחרים. נראה כי הגיעה השעה שממשלת ישראל לא רק תלין על אחרים ועל מעשי האנטישמיות כלפי יהודי צרפת ואירופה כולה, אלא תעשה ככל שביכולתה להבטיח את הצלתם וקליטתם המוצלחת בארץ.

 

הכותב הוא מנהל מרכז דהאן למורשת יהדות ספרד וח"כ לשעבר במפלגת ישראל ביתנו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בני דויטש
שמעון אוחיון
צילום: בני דויטש
מומלצים