שתף קטע נבחר

איך נוצר ברק ומה הסיכוי להיפגע ממנו?

אומרים שהברק לא מכה באותו מקום פעמיים, אבל ידעתם שיש אדם שנפגע פעמיים ברצף ממכת ברק ונשאר חי לספר על זה? ידעתם שמי שגילה את הברק עשה זאת באמצעות עפיפון? ואיך אפשר להסביר את הרעם שבא בעקבותיו? תוכנית המדע של ynet

 

 

הברק הוא תופעה אקלימית כתוצאה של מטען חשמלי רב הנוצר בעקבות שחרור אלקטרונים לחלל הענן. אחת מתוצאות של הזרימה החשמלית הזו היא שהאוויר בדרך מתחמם ל-27,000 מעלות, וזה למעשה מה שגורם להבזק האור שכולנו מכירים. הרעם הוא למעשה קול ההדף של המפגש בין שני המטענים והוא בא אחרי כי מהירות הקול יותר איטית ממהירות האור. עוצמת זרם הברק עשויה להגיע עד 150,000 אמפר.

 

ידעתם ש... - פרקים קודמים:

למה אנחנו מפחדים?

מה הסיכוי שאסטרואיד ישמיד את כדור הארץ?

 

 

הראשון לגלות את סגולות הברק היה המדען בנג'מין פרנקלין. בשנת 1752 הוא התפרסם בעקבות ניסוי שבו הוכיח כי הברק הוא התפרקות חשמלית. הוא עשה זאת באמצעות עפיפון שהפריח בעת סערת ברקים. לחוט העפיפון קשר מפתח וכאשר נגע בו בעיצומה של הסערה ספג מכת חשמל שכמעט הרגה אותו, אבל איששה את התיאוריות לגבי חשמליות הברק. הניסוי זכה לתהודה רבה בקהילה הבינלאומית והיווה את נקודת הפתיחה של כל הדברים הידועים לנו עד היום על הברק.

 

מפחדים שתיפגעו מברק? אתם יכולים להיות רגועים. אמנם הסיכויים שלכם להיפגע מברק יותר גבוהים מלזכות בלוטו למשל, אך עדיין מדובר בסיכוי יחסית נמוך - אחד ל-100 אלף. למרות זאת יש כמה אנשים לא כל כך ברי מזל. לפני שנתיים בסין, כשהוא הולך לתומו ברחוב, נפגע אדם מברק לא פעם אחת, אלא פעמיים ברצף. למזלו, הוא נשאר חיים.

 

עורך: מתן כהן

אפטר: ענבל גרוסמן

גרפיקה: דנית רוט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
סופת ברקים בנתניה
צילום: עידו ארז
מומלצים