שתף קטע נבחר

חיים בצמצום: נובי גוד עצוב ברוסיה

חגיגות השנה החדשה ברוסיה ידועות בשפע שלהן. עלייה חדה ביוקר המחיה, כולל זינוק של עשרות אחוזים במחירי המזון, גורמת לרוסים רבים להסתפק במינימום. השבוע, אחרי יותר מעשור, הם ירגישו את המיתון גם סביב שולחן החג: "חוגגים בלי חשק. הייתה שנה קשה"

קניות לחג היום במוסקבה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קניות לחג היום במוסקבה(צילום: EPA)
בשביל רוב הרוסים סלט האוליבייה, מאכל שהוא גם סמל לשפע ושגשוג, הוא חלק בלתי נפרד מחגיגות השנה החדשה, הנובי גוד. השנה, בצל העלייה החדה במחירי המזון, הפך הסלט לתזכורת הכואבת לחלק מהרוסים שיש דברים שהם כבר לא יכולים להרשות לעצמם. עלות המצרכים הכוללת (עוף, תפוחי אדמה, אפונה, גזרים ומיונז) התייקרה ב-35 אחוזים השנה.

 

יוקר המחיה ברוסיה הוא הקשה מאז עלייתו של ולדימיר פוטין לשלטון בשנת 2000. הסנקציות המערביות והשפל במחיר ייצוא הנפט מחלישים בשנים האחרונות את הכלכלה הרוסית. השנה המצב החריף, וניתן לקבוע כי יהיה זה הנובי גוד הראשון זה יותר מעשור שבו מרגישים הרוסים את המיתון גם סביב שולחן החג.

 

"פעם יכולנו לקנות תכשיטים ובשמים יקרים לשנה החדשה", מספר ניקולאי בן ה-65, שהחודש יצא לגמלאות. "הפעם מסתפקים במינימום". ניקולאי, שמבקר את בתו ונכדיו במוסקבה, אמר כי סל הקניות גבוה השנה ב-30 עד 40 אחוזים. העלייה במחירי המזון היא גם כתוצאה מהאיסור הרוסי על ייבוא של חלק מהמוצרים מהמערב, פעולת תגמול לסנקציות.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
  

מדד המחירים הרשמי לצרכן היה בסביבות 12% השנה, אבל השופינג של השנה החדשה מראה שיעור גבוה בהרבה. העלייה במחיר סלט אוליבייה מראה את העלייה במחירי המזון. המצרכים לארוחת ערב טיפוסית לשניים שכולל ירקות, נקניקיה, גבינה, חמוצים ועוף תעלה השנה 5,790 רובל (80 דולר), עלייה של 28% לעומת השנה הקודמת.

 

"השנה הרוסים חוגגים בלי הרבה חשק כי הייתה שנה קשה", אומרת מרינה קרסילניקובה, חוקרת במכון הסקרים לבאדה. "אנשים מביעים פחות אמון במצב הכלכלי במדינה". המכירות הקמעונאיות צנחו ב-13 אחוזים בנובמבר בהשוואה לשנה שעברה, הירידה החדה משנת 2000. בשנים האחרונות הצליחו המכירות הקמעונאיות לתמוך בכלכלה בימים קשים. היום כבר לא.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

בדו"ח של המשרד לפיתוח כלכלי נכתב כי הרוסים קונים פחות אוכל בעקבות העלייה החדה במחירי המזון. הרוסים, עדיין, לא מאשימים את פוטין במשבר. הם זוכרים לו את סיפוח קרים ומעדיפים לתקוף את הממשלה שלו.

 

איראיידה רובקובה בת ה-81 מספרת ששנות ה-2000 היו כנראה היפות בחייה. עד שהגיע המיתון. "היינו חופשיים לומר מה שרצינו, לקנות מה שרצינו ולנסוע לאן שרצינו והמחירים לא היו כל כך גבוהים". רובקובה, שחיה במוסקבה, מוציאה בחודש לפחות 2,500 רובל (35 דולר) על תרופות. המדינה מכסה רק 800 רובל מההוצאות. רובקובה מתלוננת על כך שהיא אינה יכולה להרשות לעצמה ארוחת חג, וזקוקה לבתה שתחלוק איתה את העלויות. "פוטין עשה דבר גדול. הוא החזיר את קרים. אבל הדברים הולכים לו קשה. הנבחרת שלו חלשה".

עדיין לא מאשימים את פוטין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עדיין לא מאשימים את פוטין(צילום: רויטרס)
 

הכלכלנים מזהירים שהכנסות נמוכות והוצאות גבוהות גוררות עוד מיליוני רוסים אל מתחת לקו העוני. לאחרונה פורסם סקר שבו מעידים 39% מהנשאלים שאין להם מספיק כסף לקנות אוכל ובגדים. לפני שנה עמד המספר על 22 אחוזים.

 

הזמנים קשים גם לאלו שעזבו אזורים עניים למוסקבה ולערים הגדולות. אסיה יוסופובה בת ה-47 עברה למוסקבה מאזור דגסטאן העני בדרום. שם היא הרוויחה 8,200 רובל לחודש כמורה לאומנות. עכשיו היא עובדת 12 שעות ביום כשמרטפית. עבורה המיתון לא כרוך בוויתור על סלט אוליבייה, אלא בדברים חיוניים יותר. "אני חייבת לחסוך בבגדים. אני הייתי רוצה לרשום את הילדים לחוגים אבל כרגע אני לא יכולה".

 

קרסילניקובה ממכון הסקרים לא צופה שהרוסים יקנו מוצרים כדי לאגור אותם, כפי שעשו בדצמבר שעבר עם צלילת הרובל. הסיבה: הם כבר בזבזו את החסכונות שלהם. "רק לשליש מהרוסים יש כסף בצד, והם בזבזו אותו בשנה וחצי האחרונות", היא אמרה. "האנשים עדיין ייהנו מהחג, אבל פחות ירגישו שהשנה החדשה תהיה טובה יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
"פעם יכולנו לקנות מה שרצינו"
צילום: EPA
מומלצים