שתף קטע נבחר

טיוח בגרמניה? 100 נשים הותקפו, 0 חשודים נעצרו

המשטרה מסרה שליל השנה החדשה עבר בשלום, התקשורת דיווחה על התקיפות רק אחרי ארבעה ימים, ושבוע אחרי - אף אחד לא נעצר. כאלף גברים תקפו כמאה נשים, וגרמניה סוערת: למה מסתירים את ליל הבלהות בקלן?

 

 

 

השנה החדשה בגרמניה נפתחה בסערה: יותר מ-100 נשים התלוננו שהותקפו מינית או נשדדו בקלן בליל הסילבסטר, בהן שתי נשים שדיווחו כי גם נאנסו. אולם, המשטרה דיווחה שלא נרשמו אירועים חריגים באותו הערב, התקשורת צנזרה את הפרשה במשך ארבעה ימים, ושבוע אחרי - עדיין לא נעצר ולו חשוד אחד, אף שכאלף גברים קשורים לאירועים. הסיבה, ככל הנראה, היא הרגישות סביב זהות התוקפים - מהגרים.

 

המשטרה בקלן מסרה כי עד כה יותר מ-100 נשים הגישו תלונה על תקיפה מינית, ושתיים מהן נאנסו. סטפי, בת 31, סיפרה כי ראתה נשים רבות מתייפחות כשהגיעה לתחנה המרכזית בעיר וספגה מטח של אמירות סקסיסטיות בגרמנית כשעברה בין המתקהלים. "ראיתי בחורה בוכה עם גרביונים קרועים. היא הייתה שבורה", סיפרה לעיתון מקומי. "בחור צעיר יצא מההמון וקרא כמה קריאות וולגריות במבטא כבד, עשה תנועה מגונה והתחיל לעקוב אחריה כשניסתה לברוח. אמרתי לו להתחפף", הוסיפה.

התחנה המרכזית בקלן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
התחנה המרכזית בקלן(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

על פי רשת BBC, רבים מהתוקפים באירועים הקשים בשבוע שעבר ניגשו לנשים לכאורה בניסיון לרקוד איתן, טקטיקה ידועה של גנבים, אך הרשויות בגרמניה ציינו שחומרת המעשים מערב השנה החדשה והיקפם הם חסרי תקדים.

 

למה הוסתרה הפרשה מהציבור במשך ארבעה ימים?

כל הנשים טענו כי התוקפים היו בעלי חזות ערבית או צפון אפריקנית, וכעת מתמודדת קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, עם לחץ גובר בעקבות תמיכתה בקליטת מהגרים. התקיפה ההמונית הציתה בגרמניה דיון ציבורי על היכולת של המדינה לקלוט את 1.1 מיליון מבקשי המקלט שנכנסו לשטחה רק בשנה האחרונה. מבקריה של מרקל טוענים כי התקיפות בקלן הן ההוכחה שהיא משחקת באש, מבלי שיש לה אסטרטגיה ברורה לשילוב המהגרים.

 

ומרקל היא לא היחידה שסופגת ביקורת. הביקורת בגרמניה גוברת, ורבים, כך דווח ב"טלגרף" הבריטי, טוענים כי הסיבה לתגובה הלקויה של הרשויות היא הרגישות הפוליטית סביב זהות התוקפים. המשטרה והממשל נשאלו איך ייתכן שאלף גברים מארצות ערב וצפון אפריקה הצליחו להתאסף מסביב לתחנת הרכבת המרכזית בקלן בערב השנה החדשה ולתקוף נשים מבלי להיתפס. כלי התקשורת נאלצים להסביר איך הוסתרה הפרשה מהציבור במשך ארבעה ימים.

הפגנות בקלן שלשום, יום לאחר פרסום הדיווחים הקשים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנות בקלן שלשום, יום לאחר פרסום הדיווחים הקשים(צילום: רויטרס)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
   

הטלגרף השווה את המתקפה בגרמניה לתקיפות שאירעו בכיכר תחריר במצרים במהלך המחאה ב-2011. אך ברשויות מתעקשים כי אין מידע שמעיד על כך שהתוקפים היו מבקשי מקלט שהגיעו למדינה בשנה האחרונה. המשטרה בגרמניה אף טוענת כי התקיפות בקלן דומות לאירועים שדווח עליהם בשנתיים האחרונות בדיסלדורף, שם כנופיות של מהגרים מצפון אפריקה נגעו בנשים כדי להסיח את דעתן ולשדוד אותן.

 

בינתיים, הדיון בנושא מסרב לדעוך. בערב יום שלישי הפגינו מאות בקלן בדרישה להגן על נשים: "גברת מרקל, מה את עושה? זה מפחיד", נכתב על אחד השלטים שהונפו. הפוליטיקאים נאלצים לספק תשובות. מרקל הסתפקה עד כה בקריאה לנהל חקירה יסודית לאירועי ערב השנה החדשה בקלן, ואמרה כי נדרשת "תגובה חריפה של המדינה". עם זאת, מרקל הבהירה כי בשלב זה אין בכוונתה לקבוע מכסה. שבדיה ודנמרק, שהגבירו את הבדיקות בגבולותיהן, הודיעו כי יסירו את המגבלות רק לאחר שייחלש שטף המהגרים.

 

"אם מבקשי מקלט או פליטים הם שתקפו – שהייתם בגרמניה תסתיים", אמר אנדרס שויר, מהאיחוד הנוצרי-סוציאלי בבוואריה (CSU), שמשתייך לגוש השמרני של מרקל. שר המשפטים הייקו מאס היה מאופק יותר והזהיר כי אסור להפוך את הפליטים לשעיר לעזאזל בעקבות התקיפות. שר הפנים הגרמני תומס דה מזייר הגיב בנזיפה במשטרת קלן על כישלונה לעצור את התקיפות, ודחה את טענת איגוד השוטרים כי בשל נטל המהגרים אין מספיק כוח אדם לאבטח את תחנות הרכבת ושדות התעופה. השר ציין כי "זרים שיבצעו פשעים צריכים לדעת שהם יגורשו".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

למרות כישלון המשטרה, מפקד משטרת קלן מסרב להתפטר וממשיך לספוג גינויים בשל הודעת המשטרה יום לאחר ערב השנה החדשה כי החגיגות עברו ללא אירועים חריגים. הרשויות המקומיות טענו כי זוהו שלושה חשודים אך זהותם לא פורסמה. עד כה לא נעצרו חשודים כלל.

 

"הסיבה לאלימות ולתקיפות מיניות - גל הגירה גברי"

גל ההגירה לאירופה הוא חסר תקדים בהיקפו. יותר ממיליון הגיעו מצפון אפריקה והמזרח התיכון בשנה האחרונה - היקף שמוביל להתפתחות של משבר הומניטרי ופוליטי, ומעורר דילמה מוסרית עבור ממשלות אירופה. ואלרי הודסון, פרופסור למדע המדינה, טוענת כי ממד אחד חשוב של המשבר נעלם מעיני הציבור - יחס המגדרים. במאמר שפרסמה באתר "פוליטיקו" כתבה כי לפי דיווחים רשמיים, רוב גדול מהמגרים הם גברים צעירים רווקים המגיעים ליבשת לבדם. לטענתה, חוסר האיזון המגדרי יוביל לחוסר יציבות ועלייה בפשע.

 

מחקרים רבים מראים שמדינות שבהן המין הגברי הוא הדומיננטי יציבות פחות וסובלות מרמת אלימות גבוהה יותר, מרידות ויחס לא ראוי לנשים. התקיפות בגרמניה, כותבת הודסון, צריכות אולי להדליק נורה אדומה אצל מקבלי ההחלטות לגבי הסיכונים שבגל המהגרים הגברי.

 

העובדה שיותר גברים נמלטים ממדינות כמו אפגניסטן, עיראק וסוריה הגיונית, היות שהם בסכנה גבוהה יותר להיות מגויסים בכוח ללחימה או להיהרג. התוצאה: 66% מהמהגרים הבוגרים שנכנסו דרך איטליה או יוון בשנה האחרונה היו גברים, כך על פי ארגון ההגירה הבינלאומי. רבים מהגברים שמהגרים מקווים לקבל מעמד באירופה שיאפשר להם להביא את נשותיהם ויתר בני משפחתם אל ביתם החדש. אולם, יותר מ-20% מהמהגרים הם נערים מתחת לגיל 18, 90% מהם גברים, ורובם מגיעים לבדם לאירופה.

 

שבדיה, שחושפת בשקיפות את נתוני ההגירה לשטחה, היא דוגמה למגמה באירופה. על פי נתוני ממשלת שבדיה, נכון לסוף נובמבר 2015, 71% ממבקשי המקלט בשבדיה היו גברים. 21% ממבקשי המקלט היו נערים שהגיעו לבדם. על פי נתונים אלו, היחס בין בנים לבנות בקרב קטינים שהגיעו לבדם לשבדיה עומד על 11.3 ל-1. כ-90 נערים בודדים נכנסים למדינה בכל יום, ורק 9 נערות. בסך הכול, הנתונים מראים כי בסוף 2015 היו בשבדיה 123 נערים בני 17-16 על כל 100 נערות בגיל הזה. בחברה כזאת, היא טוענת, שבה רוב גברי בולט, נשים חשופות יותר לתקיפות מיניות והביקוש לזנות עולה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מחאת בקלן לאחר התקיפות
צילום: רויטרס
מומלצים