שתף קטע נבחר

דלת הבית: איך לתחזק ולמנוע תקלות במנעול

עם מה אסור לשמן את חור המנעול, למה חשוב לשמור על ניקיון באזור הדלת ומה לעשות עם המפתח נתקע בדלת. המקצוענים עם כל התשובות לשאלות אלו ועוד

בשיתוף אתר המקצוענים

 

אתם ממהרים לעבודה והדלת לא ננעלת. חזרתם מבילוי בשעת לילה מאוחרת, ואתם נעולים מחוץ לבית. כדי שזה לא יקרה, כדאי להקפיד על כמה כללי תחזוקה של מנעול דלת הכניסה. עם מה כדאי לשמן את המנגנון, כל כמה זמן נכון לעשות זאת, מדוע חשוב להקפיד על כיוון צירי הדלת ומדוע אסור להפעיל כוח על מפתח שנתקע במנעול. 

 

עוד בנושא:

מניעת פריצות לבית - על מה חשוב להקפיד

מחירון עבודות מנעולנים

התנהגות נכונה באבטחת הבית: עשה ואל תעשה

 

לא לשמן את המנעול עם שמן בישול

"שמן בישול יכול בפירוש להרוס את המנעול", מזהיר גזי רפאל מגזי מנעולים. "בתוך הצילינדר יש לכלוך ואבק, וברגע שהם באים במגע עם השמן זה גורם לכך שהקפיצים הפנימיים של הצילינדר יתקשו וייהרסו".

 

עם מה כן לשמן ובאיזו תדירות? רפאל: "מומלץ להשתמש בספריי שמן לשימור ולמניעת חלודה. ניתן לרכוש אותו בכל חנויות עשה זאת בעצמך בעלות של כ-20 שקל. את המנעול (החלק עם הלשונית) כדאי לשמן אחת לשלושה חודשים. אם מתגוררים באזורים קרים במיוחד, כדאי בתקופת החורף אף להקפיד לשמן את המנעול אחת לחודש, כדי למנוע תקלות.

 לעומת זאת, את הצילינדר (החלק שלתוכו נכנס המפתח) כדאי לשמן רק כשיש קושי בפתיחת הדלת ולא באופן קבוע. גם את הצירים של הדלת כדאי לשמן רק על פי צורך, כששומעים שהדלת חורקת בעת פתיחה וסגירה".

 

איך עושים זאת? "זו פעולה פשוטה שכל אחד יכול לבצע", אומר אבישי כהן מאבישי מנעולן ופורץ. "פשוט מרססים עם הספריי לכל אורך המנגנון, סביב צירי הדלת ואל תוך כיוון הלשונית. בנוסף כדאי גם לפתוח את הדלת ולהוריד את הידית כלפי מטה, על מנת שהלשונית תיכנס פנימה, ואז לרסס שנית כשהלשונית בפנים".

 

להקפיד על ניקיון

כהן: "למי שיש דלת הננעלת באמצעות בריחים, חשוב להקפיד על ניקיון החור שאליו נכנס הבריח התחתון. לרוב בגלל שמטאטאים ושוטפים את הרצפה, נוטה להצטבר בו לכלוך ואבק. חשוב לשאוב אותו מדי פעם עם שואב אבק, ולנקות עם מברג דק את הלכלוך שכלוא שם. זה יכול למנוע תקלות במנגנון לטווח ארוך".

 

להקפיד לשכפל את המפתח בחנות מקצועית

שכפול גרוע ולא מקצועי יכול לגרום להרס של הצילינדר. במקרה הזה הזול יעלה ביוקר. רפאל: "כדאי לשכפל מפתח לדלת הכניסה לבית בחנויות שמתמחות בשכפול מנעולים, ולא בחנויות שמוכרות עוד הרבה מוצרים חוץ ממנעולים. זה מונע מצב של שכפול מפתח לא מדויק שיקשה על פתיחת הדלת".

 

כהן: "כשמגיעים הביתה חשוב לבדוק את המפתח, ולוודא שהוא אכן מסתובב חלק. אם הוא נתקע, סימן שהשכפול אינו איכותי. במצב כזה כדאי לחזור לאותה החנות עם המפתח המקורי ולבקש שכפול חוזר. לעתים המכונה שמשכפלת אינה מכוונת מספיק, וחשוב לא להתעלם מכך, כי זה יכול לגרום למנעול יום אחד להיתקע". ולרוב זה קורה בזמן הכי לא מתאים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אם המפתח נתקע - לא לנסות לסובב אותו בכוח

לעתים המפתח נתקע בתוך המנעול ומסרב להסתובב. זה יכול להיות בגלל שבטעות הכנסתם מפתח שאינו תואם למנעול, בשעת חשיכה או מחוסר תשומת לב. אבל זה גם יכול להיות המפתח הנכון, אשר פשוט אינו פותח את הדלת. רפאל: "במקרה כזה חשוב להימנע מהפעלת כוח, כי המפתח יכול להישבר בפנים. מקרה כזה יחייב פריצה באמצעות קידוח והחלפת הצילינדר והמנעול".

 

להקפיד על כיוון צירי הדלת

רפאל: "כדאי להקפיד על תחזוקה של הדלת. אם הדלת נסגרת בקושי, כדאי להזמין בעל מקצוע שיכוון את הצירים שלה, בעלות של ביקור טכנאי (180-250 שקל). זה יכול למנוע קלקול של המנעול והצילינדר לטווח ארוך, שעלות התיקון וההחלפה שלהם תהיה גבוהה יותר". זאת, בייחוד אם התקלה תהיה מחוץ לשעות העבודה הרגילות (בשעת לילה מאוחרת או בסופי-שבוע).

 

מעצור דלת מגן מפני טריקה ושומר על המנעול לאורך זמן

"דלת שנטרקת לעתים קרובות, בעקבות רוחות או משחק של ילדים, יכולה בהחלט להרוס את המנגנון", אומר רפאל. "לכן חשוב להימנע מטריקה ולהתקין מעצור לדלת, הממוקם על הרצפה, לרוב על-יד הקיר הפנימי אליו נפתחת דלת הכניסה".

 

כל כמה זמן מומלץ לתקן או להחליף?

רפאל: "מנעול אין צורך להחליף. הוא חלק מכאני של הדלת, שמחליפים רק כשהוא מתקלקל.

 מנעול איכותי שמותקן בדלתות פלדה יכול להחזיק גם 20 שנה ויותר. צילינדר, לעומת זאת, מומלץ להחליף אחת לכמה שנים. זאת מטעמי בטיחות, משום שכל הזמן יש חידושים בתחום, ומייצרים בכל פעם דגמים חדשים שיותר קשה לפרוץ אותם".

 

כהן: "באופן כללי ברגע שמתחילות תקלות, כדאי לטפל בהן ולא להתעלם. לעתים מדובר רק בכיוון של הדלת, או בתיקון מנגנון שנתקע ואינו פועל כמו שצריך. אם מחכים, הנזק יכול לגדול ולעלות הרבה יותר בסופו של דבר".

 

לעתים ניתן לפתור את הבעיה לבד

"בשלב הראשון, מכניסים את המפתח אל תוך הצילינדר", מסביר רפאל.

 "אם הוא נכנס באופן מלא וללא הפרעה ורק אינו מסתובב, מומלץ להוציא אותו ולשים ספריי מונע חלודה בתוך חור הצילינדר (היכן שהמפתח נכנס). יש להמתין כמה דקות עד שהשמן יחלחל אל תוך המנעול ולנסות לפתוח שנית. אם זה לא עובד, כדאי לנסות לפתוח את הדלת עם מפתח אחר, כי לעתים המפתח עצמו הוא שפגום. אם גם זה לא מצליח, ניתן לנסות לנענע קלות את ידית הדלת, כי לעתים זה פשוט פותר את הבעיה, מפני שזה משחרר משהו שהיה תקוע בתוך המנגנון. אם כל הפעולות האלו לא מועילות, רק אז כדאי להזמין בעל מקצוע".

 

צריכים מנעולן אמין? לרשימת המומלצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים