שתף קטע נבחר

פולין: בנו חומה בעיר - ממצבות קברי יהודים

ישראלי שחיפש את קברי משפחתו בעיר אוסטרובייץ' גילה שהמצבות הוסרו ממקומן ומעטרות את בית הקברות הנוצרי. הוא פנה לעירייה, שהסכימה, חרף חמתם של כמה מתושבי העיר, להחזיר את המצבות ולתקן את העוול

פעם מצבה - היום חומה. בית הקברות הנוצרי באוסטרובייץ' (צילום: באדיבות מאיר בולקה ) (צילום: באדיבות מאיר בולקה )
פעם מצבה - היום חומה. בית הקברות הנוצרי באוסטרובייץ'(צילום: באדיבות מאיר בולקה )

בלוגר האוכל הישראלי מאיר בולקה הגיע באחרונה לביקור בעיר אוסטרובייץ' (אוסטרובצה) שבפולין וחיפש את מצבות קרובי משפחתו שמתו עוד לפני השואה. כשהגיע למקום גילה לתדהמתו שכל המצבות שנלקחו מבית העלמין היהודי מעטרים כחומה את בית הקברות הנוצרי. בולקה פנה לראש העיר והצליח לשכנע את העירייה לפרק את המצבות ולהחזיר אותן למקומן כדי לתקן, ולו במעט, את העוול שנגרם ליהודי העיר.

 

העיר אוסטרובייץ' הייתה ידועה בקרב הקהילה היהודית של פולין. תושבי העיר היהודים מנו לפני מלחמת העולם השנייה מעל 15 אלף תושבים, שהיוו יותר מ-70% מתושבי העיר. חסידי העיר היו ידועים בזכות רבם, מאיר יחיאל הלשטוק הלוי, הידוע בכינויו האדמו"ר מאוסטרובצה, שהיה רב מוכר וידוע במומחיותו בפתרונות הלכתיים ובאסטרונומיה עד כי רבים מהאדמו"רים היו מגיעים אליו להיוועץ עמו בסודות המצוות.

העירייה הסכימה לתקן את העוול (צילום: באדיבות מאיר בולקה ) (צילום: באדיבות מאיר בולקה )
העירייה הסכימה לתקן את העוול(צילום: באדיבות מאיר בולקה )
 (צילום: באדיבות מאיר בולקה ) (צילום: באדיבות מאיר בולקה )
(צילום: באדיבות מאיר בולקה )
 

פרוץ מלחמת העולם השנייה היווה נקודת מפנה עבור תושבי העיר היהודים. הם כונסו כולם בגטו וכל רכושם נלקח מהם, ואט-אט הושמדה הקהילה היהודית כמעט כולה במחנות ההשמדה בירקנאו וטרבלינקה. לאחר המלחמה, בשלהי שנות ה-60, כשפולין הייתה תחת הכיבוש הקומוניסטי, חיפשו הפולנים חומרי גלם למטרות בנייה, ומאחר שלא הייתה קהילה יהודית בעיר, הם החלו בפירוק המצבות בבית הקברות היהודי כדי לבנות מהם בתים, מדרכות ועוד.

 

כאמור, הבלוגר הישראלי בולקה הגיע לביקור באזור וגילה שכל המצבות שנלקחו מבית העלמין היהודי שימשו לבניית חומה שמקיפה את בית הקברות הנוצרי. "פניתי לעירייה כדי לברר את הדבר ואתמול נערכה פגישה עם ראש העיר, חברי מועצת העיר וכן פקידים בכירים נוספים במטרה למצוא פתרון להשבת המצבות למקומן או למציאת פתרון אחר שלא ישמשו למטרות אלו של חילול מצבות".

 

הוא הוסיף: "ראש העיר ונשיא המחוז הביע את הערכתו למורשת היהודית ולעצם העובדה שגם לאחר יותר מ-60 שנה אין אנו שוכחים את העבר, והנה יש מישהו שהגיע מישראל כדי לבצע את התיקון האמור".

 

כיוון שמדובר בעיר במעמד סוציו-אקונומי שאינו גבוה, הביעו פרנסי העיר חשש מהנטל הכבד שיושת עליהם לפרויקט זה, והם ביקשו את שיתוף הפעולה של גורמים יהודיים למימון פירוק החומה הקיימת, בניית חומה חדשה והעתקת המצבות למקומן. אולם, בפגישה כולם הביעו בפה אחד את הסכמתם שמדובר בעוול רב שנים שיש לתקנו.

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות מאיר בולקה
החומה שנמצאה בפולין
צילום: באדיבות מאיר בולקה
מומלצים