שתף קטע נבחר

צאו אל החלון

חלון ההעברות הגיע, ואיתו כמה שאלות בוערות: איזה סוג שחקנים צריכה להחתים כל אחת מחמש הקבוצות הגדולות - ומדוע? מה התכונות הדרושות מכל שחקן רכש? ומה כדאי להביא בעדיפות שנייה? אורי קופר עושה סדר

כששואלים מאמני כדורגל על ההבדל בין חלון ההעברות של הקיץ לזה של החורף הם בדרך כלל מספקים תובנות שלא קשורות אליהם אלא דווקא לצד השני, של ההעברות הפוטנציאליות. "אין הרבה היצע בינואר" זו דוגמה אחת. "יותר קשה בחורף כי שחקנים תחת חוזה וצריך לשלם דמי העברה" היא דוגמה נוספת. אבל המציאות היא שישנו הבדל עצום גם מצד הקבוצה עצמה. מאמן טוב יודע בינואר בדיוק אילו תכונות חסרות לו על המגרש.

 

 

בקיץ, בין עונות הכדורגל, הרבה קבוצות בסדר גודל ישראלי שמות את ידן על השחקנים הכי טובים שהן יכולות, והצוות המקצועי מנסה לחבר אותם לקבוצה. בחורף, לעומת זאת, המאמן כבר יודע בדיוק, או אמור לדעת, מה שיטת המשחק הכי מוצלחת לסגל הקיים. הוא גם אמור להבין איזה שחקן בדיוק הוא הכי צריך. בקיץ משתמשים הרבה בשמות גנריים כמו "בלם", "קשר" או "חלוץ", ואילו בחורף אפשר לפרט יותר.

 

ברק בכר. לאוגו ולהובאן אין מחליף (צילום: ישראל יוסף) (צילום: ישראל יוסף)
ברק בכר. לאוגו ולהובאן אין מחליף(צילום: ישראל יוסף)

 

אז הנה מגיע הפירוט: איזה שחקן צריכה כל אחת מחמש הקבוצות האהודות בארץ, ומדוע? אילו תכונות צריכות להיות לו? כך, כשיעלו שמות מועמדים לאותן קבוצות, ובטח כשיוחתם שחקן, נוכל לדעת מהם הפרמטרים שאנחנו צריכים לדעת עליו. מאמן חכם לא מבקש שחקן טוב אלא שחקן שיהיה טוב לקבוצה שלו.

 

הפועל באר שבע

הרכש הדרוש:

קשר אגרסיבי למרכז המגרש.

 

למה זו העדיפות הראשונה?

לברק בכר יש הרכב ראשון מצוין, אבל בעוד חיסרון של אליניב ברדה או מאור מליקסון בגלל פציעה, הרחקה או סתם ירידה ביכולת יכול להתמלא ע"י שחקן אחר בסגל הנוכחי, לאחרים כמו ג'ון אוגו או אובידיו הובאן אין מחליף ראוי.

 

רועי גורדנה. לא יכול להיות האלטרנטיבה היחידה מהספסל (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
רועי גורדנה. לא יכול להיות האלטרנטיבה היחידה מהספסל(צילום: גיל נחושתן)

 

במקום ברדה יכול לשחק בן שהר. בתפקיד של מליקסון יש לבאר שבע שחקנים כמו מאור בוזגלו וטוני ווקאמה. לשלישייה המרכזית, שבנוסף לאוגו והובאן כוללת גם את מהראן ראדי, אין אלטרנטיבה. זה נראה בבירור במשחק מול מכבי חיפה בשבוע שעבר. אוגו לא שיחק, ובאר שבע סבלה מחוסר אגרסיביות ועבודת הגנה במרכז המגרש. רועי גורדנה, שכרגע הוא המחליף הפוטנציאלי, לא מתאים לתפקיד הזה.

 

בכר זקוק לשחקן שיהיה מסוגל להיכנס למשבצת של כל אחד משלושת הקשרים. שחקן עם נוכחות, שיכול גם להיות הקשר האחורי לפני הבלמים, כמו אוגו, וגם יידע ללחוץ מעמדה התקפית יותר, זו של הובאן וראדי.

 

אילו תכונות נרצה לראות?

אגרסיביות, בנוי טוב, יודע לחלץ כדור ולשחרר אותו מהר קדימה.

 

ומה בעדיפות שנייה?

חלוץ מרכזי במקום שלומי ארבייטמן.

 

פיטר בוס. מחפש מישהו שיעזור לזהבי (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
פיטר בוס. מחפש מישהו שיעזור לזהבי(צילום: אורן אהרוני)

 

מכבי ת"א

הרכש הדרוש:

קשר מרכזי עם יכולת מסירה.

 

למה זו העדיפות הראשונה?

האלופה רוצה להתחזק בארבע עמדות: בלם, מגן שמאלי, חלוץ וקשר מרכזי. בכל העמדות האלה יעזור למכבי שחקן חדש, אבל המהלך החשוב ביותר הוא בהתקפה. או כפי שאמר ג'ורדי קרויף בשבוע שעבר: "אנחנו רוצים לעזור לערן זהבי".

 

יש שתי דרכים לעזור לזהבי. או להביא חלוץ ולשחרר את הכוכב לעמדה אחורית יותר, או להביא שחקן מאחוריו שיספק כדורים, דבר שחסר מאוד למכבי. דור מיכה מוסר מצוין, אבל חוץ ממנו אין אף יוצר מאחור. יותר מזה, מבין כל הקשרים המרכזיים - גל אלברמן, דור פרץ, נוסא איגיבור, שלומי אזולאי - רק לאחרון יש יכולת מסירה מצוינת קדימה. ניקולה מיטרוביץ', שהיה בסדר בתחום הזה, שוחרר השבוע.

 

שלומי אזולאי. היחיד בקישור של מכבי ת"א עם יכולת מסירה מצוינת (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
שלומי אזולאי. היחיד בקישור של מכבי ת"א עם יכולת מסירה מצוינת(צילום: ראובן שוורץ)

 

בכל הקבוצות הקודמות שלו היה לפיטר בוס לפחות שחקן אחד בקישור שהיה בעל יכולות יצירתיות ואחראי לאספקת הכדורים קדימה. התפקיד הזה קריטי לשיטת המשחק של ההולנדי, ולכן, אפילו יותר מחלוץ, הוא חייב שחקן כזה למחצית העונה שנותרה במאבק ראש בראש עם באר שבע.

 

אילו תכונות נרצה לראות?

מוסר טוב לעומק, יודע ללחוץ, תיקול ברמה טובה.

 

ומה בעדיפות שנייה?

חלוץ מרכזי.

 

סלובודן דראפיץ'. בן בסט לא יתאים לו (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
סלובודן דראפיץ'. בן בסט לא יתאים לו(צילום: ראובן שוורץ)

 

בית"ר ירושלים

הרכש הדרוש:

חלוץ שמתמודד עם צפיפות.

 

למה זו העדיפות הראשונה?

את המשחקים הכי טובים שלה העונה בית"ר הציגה מול קבוצות שתקפו אותה, ואז השחקנים של סלובודן דראפיץ' הגיבו במתפרצות והתקפות מעבר קטלניות. החלוץ הכי טוב בסגל, ניקיטה רוקאביציה, הוא שחקן יעיל בעיקר בהתקפות מהירות, לאו דווקא מסודרות. גם שחקני ההתקפה האחרים כמו דני פרדה ולידור כהן הם כאלה.

 

לבית"ר, והיה אפשר לראות את זה בהפסד האחרון להפועל כפר סבא, יש בעיה כשהיא משחקת מול צפיפות, נגד קבוצה שבאה להתגונן, וכיוון שבית"ר בצמרת היא פוגשת יותר ויותר יריבות כאלה. השחקן היחיד שלה שבאמת יודע לשחק מול צפיפות הוא עומר אצילי, ולכן היא חייבת עוד שחקן כזה.

 

עומר אצילי. בית"ר חייבת עוד שחקן כמוהו (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
עומר אצילי. בית"ר חייבת עוד שחקן כמוהו(צילום: ראובן שוורץ)

 

עדן בן בסט, שהוזכר כמועמד, לא מתאים. הוא הצליח בקריירה בקבוצות בהן היה לו שטח ולא צפוף, הפוך ממה שבית"ר אמורה לחפש. זו גם אחת הסיבות שנכשל במכבי ת"א, שתמיד משחקת מול קבוצות שמסתגרות. היא זקוקה לחלוץ שיכול לרדת אחורה וליצור מצבים בעצמו באמצעות משחק מסירות עם אצילי בשטח קטן וצפוף.

 

אילו תכונות נרצה לראות?

תנועה ללא כדור, סיומת, טכניקה.

 

ומה בעדיפות שנייה?

קשר התקפי יצירתי.

 

רוני לוי. עטאא ולביא לא מספיקים (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
רוני לוי. עטאא ולביא לא מספיקים(צילום: אורן אהרוני)

 

מכבי חיפה

הרכש הדרוש:

קשר אחורי מנהל.

 

למה זו העדיפות הראשונה?

ניקולה דרינצ'יץ' התברר כפלופ גדול, אבל נאמר לזכותו ששאר השחקנים לא התאימו לתכונה הטובה שכן אמורה להיות לו: מסירה ארוכה לשטח. כמעט כל שחקני ההתקפה של חיפה - אלירן עטר, יוסי בניון, לודוביק אוברניאק, חן עזרא - אוהבים לקבל את הכדור דווקא לרגל.

 

דרינצ'יץ' הלך, בצדק, ולחיפה נותרו שני קשרים אחוריים בלבד, ג'אבר עטאא ונטע לביא. שניהם היו לא רעים במשחקים האחרונים, אבל שניהם גם מאוד צעירים ועושים טעויות של חוסר ניסיון (ראו את איבודי הכדור של לביא במשחק האחרון). ובכלל, אי אפשר לרוץ חצי עונה עם שני קשרים בלבד.

 

איתי שכטר.מכבי חיפה צריכה חלוץ במקומו (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
איתי שכטר.מכבי חיפה צריכה חלוץ במקומו(צילום: עוז מועלם)

 

חיפה זקוקה לקשר אחורי חכם, שיכול לעזור גם למגינים בתנועה הצידה כשצריך, שיש לו נוכחות במרכז המגרש, שיכוון את השחקנים הצעירים. מסירות מתוחכמות קדימה? פחות חשוב עכשיו בהרכב השחקנים הנוכחי. השחקן החדש יצטרך לתת הגנה טובה ואז, אחרי חטיפת כדור, לנהל משחק מאחור דרך הוצאת כדור מהירה ישר לרגל של בניון או עטר.

 

אילו תכונות נרצה לראות?

קריאת משחק בהגנה, שחרור כדור מהיר, בעיטה מרחוק - יתרון.

 

ומה בעדיפות שנייה?

חלוץ במקום איתי שכטר.

 

אלי גוטמן. תורג'מן אינו חלוץ קלאסי (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
אלי גוטמן. תורג'מן אינו חלוץ קלאסי(צילום: טל שחר)

 

הפועל ת"א

הרכש הדרוש:

חלוץ מרכזי סקורר.

 

למה זו העדיפות הראשונה?

בפעם השנייה העונה הפועל ת"א יוצאת למסע רכש בלתי נגמר. היו חסרים לקבוצה הזו כל כך הרבה דברים, אבל החורים מתחילים להתמלא, בעיקר בקישור עם הרכישה של אביחי ידין ולוטם זינו.

גם להתקפה הגיע רכש בדמות אלון תורג'מן וגיא אסולין, ובעוד האחרון ישחק באגף, תורג'מן אמור להיכנס לעמדת החלוץ. אבל תורג'מן ממש לא חלוץ מרכזי קלאסי.

 

את הפעולות הטובות שלו - ולא היו הרבה כאלה בשנתיים האחרונות - תורג'מן עשה כחלוץ תומך, כזה שמשחק ליד שחקן רחבה אמיתי. הוא לא סקורר ובמקרים רבים זקוק להרבה מצבים כדי להבקיע. הפועל זקוקה לשחקן עם יכולת כיבוש מוכחת. כזה שיוכל לנצל את הכדורים שיכניסו קלאודיו בומבה, ליביו אנטל, שגיב יחזקאל, סיראז' נסאר ואסולין.

 

תורג'מן ואסולין. מסע הרכש של הפועל ת"א עוד לא נגמר (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
תורג'מן ואסולין. מסע הרכש של הפועל ת"א עוד לא נגמר(צילום: עוז מועלם)

 

יותר מזה, עכשיו כשאלי גוטמן בהפועל (וגוטמן, למרות מה שיגיד, הוא המאמן בפועל), יכול להיות שנראה מעבר לשיטת משחק אחרת, 2־4־4 האהובה עליו מהקדנציה הקודמת בקבוצה, ואז הפועל ודאי זקוקה אפילו ליותר מחלוץ אחד חדש.

 

אילו תכונות נרצה לראות?

תנועה ללא כדור, סיומת, משחק עם הגב לשער.

 

ומה בעדיפות שנייה?

מגן שמאלי.

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
אלי גוטמן
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים