שתף קטע נבחר

 

דוקטורט תוך 3 חודשים ב-5,500 דולר? התחקיר סביב רשת התארים הפיקטיביים

המשטרה הודיעה על מעצרם של מעורבים בניהול רשת תארים ממוסדת בחו"ל. ביולי האחרון חשפה מחלקת התחקירים של "ידיעות אחרונות" את התנהלותם של אברהם אבן חן, עקיבא פרידקין ואוניברסיטאות בעולם שמספקות תארים מפוקפקים לישראלים רבים, כולל שופטת מחוזית אחת

 

 

תארים אקדמיים הפכו במרוצת השנים לתנאי בסיסי במרבית המשרות במשק ורבים אינם מסתפקים בתואר ראשון או שני אלא מוכנים לעבוד קשה בשביל תואר דוקטור. לצדם יש גם כאלה שרוצים את תואר הד"ר, אבל לא מוכנים לעבוד קשה. וכשיש ביקוש – ימצאו גם האנשים שיספקו את הסחורה. היום (ד') הודיעה המשטרה שחשפה רשת למכירת תארים פיקטיביים. כחלק מעבודתם נעצרו או עוכבו לחקירה 13 חשודים בניהול "רשת מכירה של תארים פיקטיביים ממוסדות בחו"ל". שניים מהחשודים - אברהם אבן חן ועקיבא פרדקין - עמדו ביולי האחרון במוקד תחקיר שפורסם במוסף 7 ימים".

 

עיתונאי מחלקת התחקירים של "ידיעות אחרונות" חשפו בו רשת של דמויות, חלקן בעלות עבר מפוקפק, אשר הציעו תארים אקדמיים בתנאים מופלאים. בין השאר הוצעו לתחקירני העיתון תואר דוקטורט ב-5,500 דולר, אשר למרבה הפלא ניתן לקבלו תוך חודשים ספורים בלבד או אפילו ללא צורך להחזיק בתואר ראשון כלל. על הדמויות המעורבות נמנו אבן חן, פרדקין ואדם נוסף. שני האחרונים, אגב, מציגים עצמם כפרופסורים.

 

התארים, כך נחשף, ניתנו על ידי אוניברסיטאות שונות מחו"ל, רובן לא מוכרות כלל. המוסד המרכזי ששמו עלה שוב ושוב כאופציה לתואר מהיר הייתה אוניברסיטת יורק שבהוואי. התחקיר העלה כי יורק נוהגת להחליף כתובת מדי כמה שנים בין מדינות בארה"ב. מי שהוצג כנשיא שלה – ישראלי לשעבר – טען כשפנינו אליו כי הוא כלל לא הנשיא, ובביקור שערכו נציגי "ידיעות אחרונות" בכתובת שבה רשומה האוניברסיטה לא נמצא קמפוס תוסס - אלא רק משרד בבניין משרדים.

 

בתחקיר עלה כי ישראלים רבים קיבלו תואר דוקטור מהמוסד הזה, בהם בכירים במשק, מרצים באקדמיה, עורכי דין ואפילו השופטת המחוזית בדימוס עדנה בקנשטיין, שטענה כי פעלה בתום לב והגישה עבודה למי שהציג עצמו כפרופ'.

 

 

אחד האנשים שאיתו נפגשו התחקירנים הוא אברהם אבן חן, אחד מגיבורי פרשת אוניברסיטת לטביה, שהתפוצצה ברעש גדול בתחילת העשור הקודם. כזכור, האוניברסיטה העניקה תארים לאלפי אנשים – בהם חברי כנסת, עובדי ציבור ואחרים. חקירת משטרה העלתה שרבים מאותם תארים הושגו במרמה. אבן חן, שהיה מראשי הנציגות בישראל, הורשע אז במתן שוחד לאנשי ציבור ובהענקת תארים אקדמיים תמורת כסף ונדון ל-30 חודשי מאסר.

 

במהלך השיחה הציע לנו אבן חן "מסלול" לתואר ד"ר שיארך שלושה חודשים בלבד, ואפילו השיא עצה בעניין: "אתה מכיר את עם ישראל, לא יפרגנו לך שהיה לך מהר. יגידו לך: ממתי אתה דוקטור? אתה צריך להגיד שזה לא בא לך צ'יק צ'ק. ברגע שאתה אומר צ'יק צ'ק מתחילים לרכל... אז גם כשאתה מדבר (תגיד) 'קרעתי את התחת בלילה ועשיתי'".

 

כששאלנו אותו אם נוכל לעשות דוקטורט גם ללא תואר בכלל ענה בחיוב והסביר: "האמריקנים לא כל כך קשים כמו בישראל".

 

ומה לגבי המחיר? "דוקטורט יעלה 8,400 דולר", אמר לנו אבן חן בפגישה, אך מיד הסביר שנוכל לסגור גם על 5,500 דולר.

 

"אתה עצמאי?" הוא התעניין. "אם כן, אני כותב לך השתלמות מקצועית, ואז אתה לא משלם מס. אם אתה עושה תשלומים זה הכי טריקי שיש".

 

כחלק מהתפארויותיו סיפר לנו שבכירים במשק עשו אצלו דוקטורט, בהם גם השופטת בדימוס בקנשטיין, שאת עבודתה, כמו עבודות אחרות, הציג בפנינו. מי ששמו מתנוסס כמנחה בעבודות אלה הוא פרופ' נח הלפרין שטוען שאת שמות התואר ד"ר ופרופסור קיבל מ"יורק" עצמה. כשביקשנו להתייעץ עם הלפרין באיזה מוסד אקדמי לבחור השיב: "לך על יורק. יש לה שם יותר טוב".

למעלה: עקיבא פרידקין. למטה: אברהם אבן חן ()
למעלה: עקיבא פרידקין. למטה: אברהם אבן חן

דמות אחרת שעמה נפגשנו כחלק מהתחקיר הוא פרופ' עקיבא פרדקין, הבעלים של חברת PHD Institute, שמשרדיה ממוקמים בבני ברק. ב-1995 הוא הורשע וריצה מאסר לאחר שהורשע בכך שהעביר לחשבונותיו מיליוני שקלים בפרשה שעירבה רשת בתי ספר תיכוניים.

 

החברה שלו מתווכת בין סטודנטים לאוניברסיטאות בכל העולם, בהן כמובן "יורק", לצורך קבלת תוארי דוקטור בהתכתבות. אלא שנראה כי הוא מכיר את יורק אפילו טוב יותר שכן בתעודת ד"ר שהגיעה לידינו מצאנו את חתימתו כסגן נשיא האוניברסיטה.

 

בפגישתנו סיפר כי עד היום סיימו את הדוקטורט באמצעותו 600 איש. "יש בארץ שופטים, עורכי דין, מרצים, שהם בוגרי יורק", אמר לנו. גם אצלו קיבלנו הצעה לדוקטורט במסלול מהיר: "יש אנשים שסיימו את הדוקטורט בשנה, ולא מעטים".

 

בתגובה לממצאי התחקיר נמסר מאוניברסיטת יורק כי: "יורק מציעה לימודים גבוהים ואיכותיים במטרה לאפשר לסטודנטים להגשים את מטרותיהם האקדמיות. לימודים מרחוק לדוקטורט נפוצים במאות אוניברסיטאות בעולם (כולל בארה"ב ובאנגליה) ומוכרים על ידי רוב המדינות. האוניברסיטה היא מקוונת, ללא קמפוס פיזי, ופועלת מהוואי לפי חוקי המדינה".

 

אבן חן מסר: "אין לי קשר לאוניברסיטה עצמה ומעולם לא דיברתי שם עם אף אחד. הקשר שלי לאוניברסיטה הוא רק דרך פרדקין. אני אחד מהרבה חבר'ה שיש לפרדקין. אני מקבל את האחוזים שלי, הוא בעל הבית הראשי. אין דבר כזה דוקטורט בתוך שלושה חודשים. לא הצעתי תואר למי שאין לו תואר כלל או רק תואר ראשון, אולי אמרתי את זה בצחוק".

 

פרדקין מסר: "אנחנו מייצגים הרבה אוניברסיטאות מחו"ל בישראל. עבודת הדוקטורט אכן נכתבת כאן, אבל יש מוסדות שדורשים נוכחות מסוימת במדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אברהם אבן חן, התיעוד מתחקיר "ידיעות אחרונות"
מומלצים