שתף קטע נבחר

כך סיפור נולד

אורי פרץ-שרון הוא מהנדס, אדם אנליטי ומחושב. איך הפך למדריך לסופרים מתחילים? אז ככה

 אורי פרץ־שרון הוא מהנדס תעשייה וניהול ויועץ ארגוני. אנליטי, מחושב, וכמו לכל אחד גם לו היה תחביב, משהו ששימש לו פורקן ומשענת. הכתיבה. "אצלי הכתיבה הייתה תהליך הדרגתי", הוא מספר. “היא מילאה בי את הצורך ליצור, יש בה תראפיה, אתה בוחן זוויות שלא ידעת לנתח תוך כדי התרחשות, זה ערוץ שמפתח".

ממש כמו המהנדס שהוא, החליט פרץ-שרון לברר איך דברים עובדים ואיך לגרום להם לעבוד טוב יותר. "הרגשתי צורך לכתוב באופן מקצועי. עניין אותי המפגש בין הטקסט לקורא, לכן חקרתי את זה. איך גורמים לקורא לשקוע במציאות הדמיונית שהכותב מציע ולחוות אותה. אני חושב שכל האמנויות עוסקות באסתטיקה, וכתיבה אינה יוצאת דופן".

 

מה שהחל כתחביב, והתגלגל למחקר של ממש, הפך לניסיון של אורי לחבר בין שיטות שונות ולהציע כמה הצעות משלו. מכל אלויצא, כנראה באופן טבעי, ספר. “החומרים שמצאתי בעברית היו מעטים, אבל

גיליתי כתבים והסברים שנכתבו ברחבי העולם כל ידי סופרים, עורכים, פרופסורים ואנשי הוצאה לאור, וגם הכותבים הידועים משתמשים בהם". ספרו ‘איך כותבים סיפור’, שהוציא באופן עצמאי, הפך רב מכר בישראל והוכיח שתחביב הכתיבה חבוי במגירה של לא מעט ישראלים.

 

'איך כותבים סיפור', המדריך לכתיבת פרוזה של ממש מפשיט את הבשר מעל מערכת כתיבת הסיפור ומציג שלד ברור ונהיר: עלילה, סיפור, תהליכים נפשיים ועלילתיים. האלמנטים האלה ואלמנטים אחרים זוכים בספר לדיון מפורט ולהדגמות מועילות מתוך הספרות העולמית ומתוך הספרות העברית. “ספר מצוין”, כתב הסופר מתן חרמוני על הספר, "יש בארץ חלל גדול בכל מה שנוגע למדריכי כתיבה. משום מה אין ספרים כאלה בעברית. 'איך כותבים סיפור' הוא מדריך יעיל בהחלט, מאוד פרקטי – אחלה מדריך”.

 

עם הפופולאריות הגוברת, החליט פרץ-שרון לפתח מיזם חדש בשם "כתיבה נוצרת", אותו הוא מציע גם לישראלים שחיים מחות לגבולות הארץ. בשנים האחרונות פיתחתי סדנא מובנית שמסייעת לכל מי שרוצה ללמוד את הטכניקות וליישם אותן על היצירות שלו, לעשות את זה הכי מקצועי ונכון. "רוב האנשים שכותבים מקווים שהסיפור והכתיבה שלהם יצאו החוצה,זה יכול להיות סיפור שקרה להם או סיפור משפחתי, דמיוני, אולי משיכה לז'אנר מסוים. אני לא חושב שיש כיוון אחד מז'ורי, אבל לכל אלו יש את חדוות הכתיבה והרצון לפתח אותה וכל אחד ימצא מענה בסדנא".

 

את הסדנאות מעביר אורי מתל אביב גם לישראלים מסביב לגלובוס. "הסדנא משלבת הרצאות מוקלטות בוידאו שמלוות את הכותב בתכנון הסיפור עם יכולת לעשות עריכה עצמית. ההרצאות הן מבוא לדיון שנערך ביני לבין הכותב לאורך התהליך עם מטלות מובנות. זה מקביל לעבודה עם עורך שנותן עין חיצוניתמאוד קריטית. גם גדולי הסופרים, גם עורכים בפני עצמם צריכים עורך. הוא מביא פרספקטיבה אחרת וכותבים מתחילים כמובן שצריכים שיאירו בפניהם היבטים וזוויות שטרם גילו בעצמם”.

נקודת ההתחלה יכולה להיעשות בכל שלב ולא חייבים לפנות אליו עם טיוטה ביד. "לא חייב להיות משהו כבר כתוב. בהתאם להתקדמות אנחנו מתאימים את ההרצאות ודרך העבודה המשותפת שלנו. יש כל הזמן דיאלוג בין הכתיבה לתכנון”.

 

לכל מי שמתלבט, חושש שמא התחביב לא שזור בכשרון, פרץ-שרון מבקש לספר שאיכות הכתיבה היא חלק מתהליך הלמידה. זו מלאכה שצריך לפתח מיומנויות בה. “מי שנהנה מהתהליך אי אפשר לגעת איפה תקרת הזכוכית שלנו, אז צריך לנסות ולך תדע". בסוף התהליך, פרץ-שרון מספר שמלווה את משתתפי הסדנא גם באיתור ערוצים מעניינים להוצאות לאור."היום גם ספרים בהוצאה עצמית או הוצאות אלטרנטיביות נוספות יכולים להיות רבי מכר".

 

www.ktiva.org.il

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים