איך הפכה ישראל לשיאנית העולם במספר השתלות השיניים?
השתלים נתפסים כאלטרנטיבה המועדפת והמוצלחת ביותר לשיניים חסרות, ואכן כ-100 אלף בשנה עוברים טיפולי השתלה. אולם השתלים, מהווים חלופה אותה יש לשקול רק לאחר בדיקה ודאית הקובעת כי לא ניתן להציל את השן הטבעית. מה חשוב לדעת לפני שיוצאים לדרך?
הסתכלו על האנשים מימינכם ומשמאלכם; החיוך על פניהם, או אולי אף שלכם עצמכם, הוא מזויף. לא, לא כי הם לא אוהבים אתכם, אלא כי השיניים, אלו המספקות את החיוך הרחב, פשוט לא אמיתיות. בשנים האחרונות הפכה מדינת ישראל לשיאנית העולם במספר השתלות השיניים בשנה ביחס למספר תושביה.
קיראו עוד בערוץ בריאות השן
כ- 100,000 איש עוברים טיפולי השתלות שיניים מדי שנה, עם 3-4 שתלים בממוצע למטופל. השימוש בשתלים דנטאליים כתחליף לשיניים הטבעיות נעשה נפוץ יותר ויותר וכיום, השתלים נתפסים כאלטרנטיבה המועדפת והמוצלחת ביותר לשיניים חסרות.
הודות למספר תכונות, מספקים השתלים תחליף לשן הטבעית, זאת בזכות יכולת תפקודית דומה לשן הטבעית, אסתטיקה גבוהה, הגנה מפני חורים, אחוזי הצלחה הגבוהים, וכן יכולת שרידות גבוהה לאורך זמן.
אף על פי כן, חשוב מאוד להבהיר: שתלים מועדים יותר להצטברות של חיידקים וזיהומים סביבם, והם אינם מהווים תחליף מושלם לשיניים הטבעיות, לא ברמת השמירה על גובה העצם ולא ביכולתנו לטפל בדלקות החניכיים סביבם בהשוואה לטיפולים המוצלחים והבטוחים בדרך כלל בטיפול בזיהומי חניכיים סביב שיניים.
לשמור על השן או להחליף בשתל?
ההחלטה לעקור שן היא החלטה חשובה בעלת משמעות תפקודית לחיינו והיא חייבת להינתן לאחר מחשבה עמוקה ובדיקה יסודית, האם ניתן להציל את השן, האם יש אלטרנטיבה לפעולת העקירה.
השתלים, מהווים חלופה אותה יש לשקול רק לאחר בדיקה וודאית הקובעת כי לא ניתן להציל את השן הטבעית. לצערנו, חלק מרופאי השיניים מקלים בנושא ולעיתים נעקרות שיניים שלא לצורך, חלקן שיניים בריאות לחלוטין.
לא מעט פעמים אני נתקל במטופלים שאומרים; "תוך 4 שעות עקרו לי שיניים בלסת מלאה, התקינו לי שתלים והלבישו עליהם מבנה וכתר". גם לא מעט פרסומות בסגנון "שתלים ביום אחד" אוהבות להבטיח את הטיפול המהיר, הגובל בפנטזיה.
בשיטת all on 4, בה משקמים לסת מלאה על 4 שתלים בלבד, נעקרות, על הדרך, שיניים רבות שלא לצורך, חלקן שיניים בריאות או שיניים שניתן ורצוי להציל. לעתים המטופלים עצמם דורשים עקירה מיותרת – אך ורק על מנת לצאת ביום אחד עם לסת שיניים מלאה. האומנם יש הכרח בכך?
כיצד נמנעים מעקירת שיניים שלא לצורך?
ראשית, יש להימנע מטיפולי יתר בהם נעקרות שיניים תקינות ובריאות. אין צורך בעקירה כלאחר יד, בטח שלא שיניים בריאות. התייחסו לשיניים שלכם כמו לכל איבר אחר בגוף שלכם ואל תעקרו אף לא שן אחת הניתנת להצלה. גם לא עבור התאמה לשיטת טיפול זו או אחרת.
לגבי שיניים חולות, יש לוודא כי כל הדרכים למיצוי הטיפול בהן מבוצעים עד תום, ולהבין שפיתרון בדמות עקירה הוא מוצא אחרון. ישנם שתי סיבות עיקריות שעלולות להוביל לאובדן שיניים, ובשתיהן ניתן לטפל: האחת היא מחלת חניכיים והשנייה, מחלת העששת. הצטברות חיידקים וחוסר הקפדה על היגיינת פה בריאה עלולה לגרום לשתי המחלות הללו.
חוסר טיפול ממוקד במחלות החניכיים, עלול להוביל לכישלון השתלה, שכן אותם חיידקים שהובילו לנזק בחניכיים סביב השן וגרמו לעקירתה, עלולים לפגוע בסבירות גבוהה בעתיד בשתלים עצמם.
שמירה על רמת היגיינה גבוהה בחניכיים בריאים, הימנעות מאכילת מתוקים, ביקור תדיר אצל שיננית להסרת אבנית ובסיוע פריודונט, רופא מומחה למחלות חניכיים יסייעו במניעה ובטיפול במחלות אלה. מחקרים מוכיחים כי גם שיניים שהוכרזו כ'אבודות' על-ידי רופאים מסוימים, יכולות להינצל ולתפקד שנים רבות באמצעות טיפולי תחזוקה ומניעה נאותים.
כך, על-אף שלעיתים מאוד מפתה לעקור שן "אבודה" ולהחליפה בשתל, לא בכל מצב יהיה זה הטיפול המתאים ביותר. פעולת השיקום באמצעות שתלים צריכה להיעשות במקום שיניים חסרות, ולא במקום שיניים בריאות. ישנה חשיבות רבה לטיפול בשיניים פגועות, גם אם סיכויי השרידות בינוניים, ורק כמוצא סופי, לעקור אותן. אם בביקור אצל רופא השיניים, אופציית עקירת השן עלתה במהירות ובקלות דעת, ולא הוצעו חלופות טיפול אחרות, צריך הדבר להדליק נורה אדומה.
במקרה כזה זכרו שני דברים: חוות דעת נוספת – יכולה רק להועיל, וכן, אין תחליף ראוי לטבע, ובכלל זה, אין חלופה הולמת לשיניים טבעיות. שן טבעית שומרת על עצם הלסת. אובדן שן, גורם כמעט תמיד לספיגת העצם סביבה, וזאת מעבר להליך ביצוע העקירה, אשר לכשעצמו עלול להיות הרסני לעצם.
ירידה בנפח העצם עקב אובדן השינים, עלול להוביל לבעיות נוספות בהמשך, כולל הפרעה אסתטית משמעותית. על כן, אם יש בפיכם שיניים בריאות, שווה להתעקש ולשמור עליהן עד כמה שניתן.
ד"ר אוריאל אטל, מומחה למחלות חניכיים וכירורגיה להשתלות