שתף קטע נבחר

אושר להמשיך לחפש נפט ברמת הגולן

ברוב גדול אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ובניה מחוז צפון לחברת "אפק" להמשיך לחפש נפט בגולן בשנתיים הקרובות. ב"אדם טבע ודין" אמרו: "המרוויחים היחידים מקידוחי הנפט הם איילי הון אמריקנים"

למרות התנגדות ארגונים ירוקים ותושבים, אישרה היום (ב') הוועדה המחוזית לתכנון ובניה מחוז צפון את המשך ביצוע קידוחי חיפוש נפט בגולן לשנתיים נוספות. ההחלטה התקבלה ברוב של עשרה תומכים, שני מתנגדים (המשרד להגנת הסביבה והחברה להגנת הטבע) ונמנע אחד.

 

הוועדה המחוזית, בישיבתה כוועדת הנפט, קיימה דיון בהתנגדויות כנגד ההחלטה להאריך לחברת "אפק" את האישור לבצע קידוחי ניסיון וחיפוש נפט ברמת הגולן בשנתיים נוספות ולאפשר לה לבצע במקביל מבחני הפקה. האישור המקורי ניתן לחברה לתקופה של שנה אשר במהלכה ביקשה החברה לבצע 10 קידוחים ברחבי רמת הגולן, ולאחריה, לאור הממצאים, אמורה הייתה החברה להגיש תוכנית מפורטת אשר תיבחן במסגרת הליכי התכנון והבנייה הרגילים.

 

הקידוח בגולן. ארכיון (פיקסה) (פיקסה)
הקידוח בגולן. ארכיון(פיקסה)
 

 

בעמותת "אדם טבע ודין", שהגישה התנגדות לתוכנית, אומרים כי החלטת הוועדה המחוזית מנוגדת לתקנות הנפט, המאפשרות סטייה מחוק התכנון והבניה לתקופה מוגבלת של שנה בלבד, עבור כל בקשה לביצוע פעולות קידוח נפט. מנכ"ל הארגון עו"ד עמית ברכה אמר כי "כמות הנפט שייתכן שתימצא בגולן לא באמת תעניק פתרון למשק האנרגיה בישראל. את 5% מתצרוכת האנרגיה שלכאורה ניתן יהיה לספק מהנפט ברמת הגולן, ניתן היה להמיר באנרגיה מתחדשת שאינה מזהמת. המרוויחים היחידים מקידוחי הנפט הם איילי הון אמריקנים שייהנו מהרווחים שבמכירת הנפט וישאירו אותנו עם זיהום האוויר ועם רמת גולן חרבה ותעשייתית".

 

ב"אדם טבע ודין" הוסיפו: "בזמן שהמדינה סוערת בצדק בעקבות המחקר שחושף את הנזקים הבריאותיים לתינוקות כתוצאה מזיהום האוויר בצפון, חברי ועדה מחוזית מאשרים תעשיית נפט חדשה ברמת הגולן".

 

עו"ד עמית ברכה (צילום: אדם טבע ודין) (צילום: אדם טבע ודין)
עו"ד עמית ברכה(צילום: אדם טבע ודין)

 

גם החברה להגנת הטבע הגישה את התנגדותה ונציגיה הגיעו לדיון לפירוט עמדותיה. "אין הוועדה יכולה עוד לעצום עיניה ביחס למשמעויותיה הכוללות של תעשיית נפט בגולן", נכתב בהתנגדות. בחברה אומרים כי הוועדה לא יכולה לתת אישור בטרם יוצגו בפניה ההשלכות הכוללות, הסביבתיות ואחרות, של תעשיית הנפט, ומבקשים כי יוצג בפניה מסמך סביבתי עדכני.

 

המסמך יתייחס לפגיעה בהיקף וברציפות השטחים הפתוחים בגולן, לפגיעה בפעילות החקלאית במרחב, לרבות גריעת שטחים חקלאים, למחסור במי השקייה, לזיהומי מים וזיהומי קרקע, לשינוי אופי המרחב בגולן, לרבות היבטים נופיים, לפגיעות אקולוגיות, לזיהום מי תהום, לרבות התייחסות לסכנה בזיהום מקורות מים המזינים את הכינרת, לזיהום אוויר, לפליטות גזי חממה ועוד.

 

במגמה ירוקה אמרו כי "הנזקים החמורים שיגרמו, זיהומי המים והאוויר, לא שווים את הרווחים שייכנסו לכיס פרטי".

 

מחברת אפק נמסר: "אנו מברכים על החלטת חברי הועדה המחוזית צפון לאשר את בקשתנו להשלים את תוכנית החיפושים. נמשיך לפעול בשיתוף פעולה תוך שקיפות מלאה מול כל רשויות הפיקוח וועדת המעקב מטעם הוועדה המחוזית.  המשך ביצוע קידוחי החיפוש ברמת הגולן וביצוע מבחני הבאר, הכרחיים על מנת לקבוע האם לראשונה בישראל יימצא מאגר נפט מסחרי משמעותי בדרום הגולן שיוכל להוות את הפתרון ליוקר המחיה ולצמצום הפערים החברתיים בישראל".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
קידוח אפק בגולן
צילום: אביהו שפירא
מומלצים