שתף קטע נבחר

ריבית שלילית - מה זה יעשה לכיס שלנו?

פגיעה בחסכונות ובפנסיה, הוזלת משכנתאות, וגם סיכון עתידי לרוכשי הדירות: תחזית כלכלני סיטי בנק שקבעו כי בנק ישראל יוריד את הריבית לרמה שלילית עוררה אזהרות מפני כמה תרחישים מאיימים. ואולי החששות מוגזמים? "מאחר שבנק ישראל הגביל רכיב הפריים במשכנתא, הרי שחוץ מהאפקט התקשורתי, ריבית שלילית לא תעשה יותר מדי"

בנק ישראל יוריד את הריבית לרמה של מינוס 0.1% במשך השנה ובכך ייכנס ל"מועדון" המדינות עם הריבית השלילית, כך העריכו כלכלני סיטי בנק בסוף השבוע. אבל מה המשמעות של ריבית שלילית למשק הישראלי, ומה בכלל הסיכוי שזה יקרה?

 

קרנית פלוג: "לא שוללת ריבית שלילית"

ריבית שלילית ביפן - בורסות אסיה זינקו

דרמה באירופה: הבנק יגבה ריבית על פקדונות 

 

החשש: הריבית תזנק, נוטלי המשכנתאות יקרסו

בנק ישראל כבר אמר לא פעם שכל האפשרויות על השולחן, אבל בדו"ח המדיניות המוניטרית האחרון שהוציא הבנק, בשבוע שעבר, הוא הזהיר דווקא ממה שיקרה כשהריבית תעלה לאחר שתרד לרמה שלילית.

 

"חברי הוועדה המוניטרית העריכו", נכתב בדו"ח, "כי קיימים סיכונים בהרחבה מוניטרית נוספת, באמצעות צעדים בלתי קונבנציונליים כגון ריבית שלילית. אחד הסיכונים המרכזיים הנשקפים ליציבות הפיננסית מסביבת ריבית נמוכה נעוץ בהגדלת הביקוש לאשראי לדיור: הדבר מעורר חשש שכאשר הריבית תעלה בסופו של דבר, חלק מהלווים יתקשו להחזיר את רכיב המשכנתא שניטל בריבית משתנה".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

בכך התייחס בנק ישראל לחשש מכך שככל שהריבית תהיה נמוכה יותר, הדבר ייצר תמריץ להעדיף השקעה בנכסים על פני חיסכון, כולל נכסי נדל"ן. מהלך כזה צפוי להעלות את מחירי הדיור, וייאלץ את הרוכשים לקחת הלוואות גדולות יותר. הסכנה היא, שככל שהריבית תהיה נמוכה יותר, הזעזוע ללווים יהיה גדול יותר ביום שבו הריבית תעלה לרמתה הנורמלית.

 

כלומר, ירידה נוספת של הריבית לא תביא למימושו של הסיכון, אך הוא יתממש ביום שהריבית תחזור לרמה שהיתה מקובלת בשנים שלפני הריבית הנמוכה. אחד הצעדים בהם נקט בנק ישראל כדי להגן על אותם לווים ועל הבנקים המלווים היה הגבלת הריבית המשתנה מתוך המשכנתא ל-30%.

 

החשש: החסכונות הפנסיוניים ייפגעו

לדברי אילן ארצי, מנהל ההשקעות הראשי של בית ההשקעות הלמן אלדובי, הסיכוי שהריבית אכן תרד לרמה שלילית הוא יחסית נמוך: "צריכים לזכור שבנקים זרים כבר פרסמו בעבר כמה פעמים ידיעות על כך שבנק ישראל הולך להוריד את הריבית לריבית שלילית והולך לעשות הרחבה כמותית, ובינתיים זה לא קרה, לכן צריכים לקחת בעירבון מוגבל את התחזיות של הבנקים הזרים".

 

אם התרחיש בכל זאת יקרה, מעריך ארצי כי הוא יתדלק את שוק הנדל"ן ויפגע בחסכונות הפנסיוניים של הציבור, בעיקר בקרנות הפנסיה והביטוח. "זה יוריד את מחירי המשכנתאות ולכן עוד יותר יזניק את מחירי הדירות", אומר ארצי, "מי שנוטל משכנתא בריבית קבועה לא יושפע, אבל בעלי המשכנתא הצמודה לריבית הפריים יחוו הוזלה של העלות החודשית של ההחזר".

 

ההשפעה על קרנות הפנסיה והביטוח תתבטא, לפי ארצי, בכך שהריביות על אגרות החוב שיקבל הציבור יהיו מאוד נמוכות כך שהרווחים שקרנות הפנסיה וקופות הגמל יוכלו לעשות יהיו נמוכים מאוד".

 

החשש: פגיעה בפקדונות בבנקים

בהלמן אלדובי אומרים כי במצב של ריבית שלילית, גם הפקדונות בבנק צפויים לגלם ריבית שלילית - כלומר הבנק יגבה מכל לקוח כסף על שמירת הנכסים כפקדון בבנק. תרחיש כזה צפוי לעודד משיכת הפקדונות ע"י הציבור, והשקעתם בנכסים שיניבו לו תשואה חיובית. ריבית שלילית נהוגה במס מדינות באירופה כדוגמת שוויץ , שוודיה ודנמרק, ושם התופעה הנ"ל באה לידי ביטוי.

 

באירופה למשל, הכריז הבנק האירופי בחודש יוני 2014 על הפעלת ריבית שלילית על פיקדונות, לראשונה בתולדות גוש האירו, ובחודש דצמבר האחרון היא הורדה עוד לרמה של מינוס 0.3%. באירופה נהוג שהבנק המסחרי מקבל ריבית שלילית כשהוא מפקיד כסף בבנק האירופי המרכזי, אבל החוסכים הקטנים נהנים מהגנה - ומקבלים ריבית 0 ולא ריבית שלילית, כך שהם לא נאלצים לשלם לבנק בו הם חוסכים.

 

מצב זה נועד להפוך את הפקדונות ללא משתלמים, ולגרום לציבור להוציא את הררי הכסף בפקדונות  ולצרוך יותר - על מנת לעודד את הצמיחה. פועל יוצא, כמובן, יהיה המשך ביקושים לנדל"ן ועליות מחירים. אולם לטענת ארצי, "לדעתנו זה לא יעודד את הצמיחה פה במשק. אנחנו לא בטוחים שזה צעד נחוץ".

 

החשש: הזוגות הצעירים לא ייהנו מהריבית הנמוכה 

מבחינת ההשפעה על שוק המשכנתאות, מעריך עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכתנאות, כי ההשפעה של הריבית השלילית תהיה שולית בלבד. לדבריו, "מאחר שבנק ישראל הגביל כבר לפני מספר שנים את רכיב הפריים במשכנתא לעד שליש, כך שכל שינוי בריבית ישפיע בצורה קטנה מאוד על התשלום החודשי של נוטלי המשכנתאות, הרי שריבית שלילית, חוץ מאפקט הוואו התקשורתי, לא תעשה יותר מדיי".

 

לדבריו, תרחיש של ריבית שלילית, אם יתקיים, יביא לכך שהזוגות הצעירים "יממנו" את יציבות הבנקים. "אנחנו נמצאים בסביבת ריבית נמוכה כשמונה שנים, והיום מדברים על ריבית שלילית", אומר קמינסקי, "הריבית לא הולכת לעלות, אלא רק לרדת. כשהזוגות הצעירים לא יכולים ליהנות מהריבית הזו הם בעצם מסבסדים את המדיניות של בנק ישראל ליציבות הבנקים. זאת בגלל ההגבלה של בנק ישראל לרכיב הפריים במשכנתא לשליש".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

ההוזלות להחזר המשכנתא החודשי יהיו שוליות, לפי הערכת קמינסקי. "אם יורידו את הריבית ברבע אחוז", הוא אומר, "זה יוזיל את המשכנתאות ב-50 עד 80 שקל בהחזר החודשי. מבחינת רוכשי דירה לראשונה, ההוזלה תהיה תלויה בגובה המשכנתא, אבל במשכנתא של 600 אלף שקל הריבית השלילית תוזיל את ההחזר החודשי ב-25 שקל ובמשכנתא של מיליון שקל היא תוזיל את ההחזר החודשי ב-43 שקל".

 

קמינסקי טוען שבנק ישראל היה צריך לאפשר לזוגות הצעירים ליהנות מסביבת הריבית הנמוכה ולהגדיל את רכיב הפריים במשכנתא. "אני לא אומר להגדיל ל-100%", הוא אומר, "אבל אם היום אפשר לקחת עד שליש בריבית משתנה או בריבית פריים, בשקט אפשר היה להגדיל את הרכיב ל-50%-60%. במשכנתאות קצרות אפשר היה להגדיל את הרכיב ובארוכות להגדיל פחות. זה לא מגדיל מהותית את הסיכון שממנו בנק ישראל חושש לגבי היום בו הריבית תעלה". 

 

החשש: גל ביקושים אדיר לדירות

קמינסקי מזהיר, כי הריבית השלילית עלולה לתדלק את שוק הדיור, שנכנס לקיפאון מסויים "לאור חוסר הפעילות של הממשלה בנושא מחירי הדירות, ועצם זה שהמשכנתאות הולכות להיות שוב קצת יותר זולות, ועצם זה שיהיו כותרות גדולות על ריבית שלילית, כשהציבור לא מבין בדיוק מה זה אומר, אנשים שוב יבינו שנכנסנו לחוסר שיווי משקל ולחוסר יציבות וירצו לגמור מהר את העסקה ולשלם כל מחיר - רק לקנות את הדירה".

 

בכל פעם כשהאוצר או בנק ישראל פרסמו תקנות חדשות בשוק המשכנתאות, מזכיר קמינסקי, הדבר גרר גל ביקושים אדיר. "זה גם מה שיקרה עכשיו אם תהיה ריבית שלילית", הוא מוסיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: עמית שאבי
נגידת בנק ישראל קרנית פלוג
צילום: עמית שאבי
מומלצים