שתף קטע נבחר

אמו של יוסף סלמסה התפרצה לדברי קצינת המשטרה: "אני נשרפת"

יום לאחר ההודעה על סגירת התיק הפלילי נגד השוטרים שנחשדו במעורבות במות יוסף סלמסה התקיים בכנסת דיון סוער. אחות המנוח: "מח"ש מחפים על השוטרים". ח"כ אלהרר: "למי שצבע עורו שונה - היה במח"ש יחס אחר"

 

 

"אני נשרפת", כך קראה היום (ב') בזעם אמו של יוסף סלמסה המנוח מול קציני משטרה במהלך דיון סוער שנערך בכנסת, ועסק באלימות משטרתית נגד יוצאי אתיופיה. האם התפרצה לדברי ראש אגף משאבי אנוש במשטרה, ניצב גילה לגזיאל, יום לאחר שהמחלקה לחקירות שוטרים הודיעה כי הוחלט לסגור את תיק החקירה המחודשת בעניין מותו של יוסף.

 

בהודעה שפרסמה אתמול מח"ש נאמר כי התיק שבו נחקר אם שוטרים גרמו למותו של סלמסה ייסגר, מאחר שלא נמצאו ראיות לעבירות פליליות. גופתו של סלמסה נמצאה ביולי 2014 במחצבה באזור בנימינה, בסמוך למקום מגוריו, והמשטרה קבעה כי סיבת המוות היא התאבדות.

 

בנובמבר 2014 הוחלט לפתוח את תיק החקירה בעניינו של סלמסה בעקבות פנייה נוספת של המשפחה. כמה שוטרים נחקרו באזהרה ובמקביל נגבו עדויות מבני משפחה ומעדי ראייה. בתום החקירה הוחלט שלא להמשיך בהליכים פליליים נגד השוטרים, אך במהלכה נמצאו כמה ליקויים קשים בהתנהלות השוטרים. מותו של סלמסה עמד במרכז הפגנות המחאה של יוצאי אתיופיה בשנה החולפת.

סלמסה. המשפחה טוענת כי הוא לא התאבד (מתוך פייסבוק) (מתוך פייסבוק)
סלמסה. המשפחה טוענת כי הוא לא התאבד(מתוך פייסבוק)

משפחתו של סלמסה טוענת כי הקביעה שהוא התאבד איננה נכונה. אילנית, אחותו של יוסף, אמרה בדיון שהתקיים בוועדה לביקורת המדינה כי נציג המשטרה התקשר אליה לראשונה רק ביום שישי האחרון. "הילד שלנו איננו, ומח"ש מחפים על השוטרים שצריכים לעמוד לדין, באיזו מדינה אנו חיים?!".

 

עורך הדין מתתיהו דרור, נציג משפחת סלמסה, אמר בדיון כי מח"ש הודתה כי השוטרים שעצרו את יוסף פעלו בניגוד להוראות בשימוש בטייזר, מילאו דו"חות מזויפים, השאירו אותו אזוק ומוכה על הרצפה ואיימו על בני המשפחה – ולמרות כל אלה מח"ש החליטה להימנע מהעמדתם לדין. "כל אזרח שהיה נוהג כך – היה עומד לדין פלילי, אך לשוטרים יש דין שונה".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), האשימה כי "האלימות המשטרתית נגד יוצאי אתיופיה היא כבר רעה חולה, ולא מטפלים בה בפלסטר. החלטת מח"ש לדון את השוטרים בפרשה רק מבחינה משמעתית, היא מזעזעת. למי שצבע עורו שונה – היה במח"ש יחס אחר".

ח"כ אלהרר. דרשה לקבל ממח"ש את נתוני היקף התלונות  ()
ח"כ אלהרר. דרשה לקבל ממח"ש את נתוני היקף התלונות

ח"כ אלהרר גילתה כי מנתונים חלקיים שהתקבלו מהמשטרה, נפתחו בשנת 2015 כ-500 תיקים נגד קטינים בעיר נתניה לבדה - יותר מתיק ביום. אלהרר דרשה לקבל ממח"ש בתוך שבועיים את היקף התלונות נגד שוטרים אלימים כלפי יוצאי אתיופיה. במקביל, היא דרשה מהמשטרה להחליט בתוך שבועיים מה לעשות עם השוטרים בפרשה.

 

מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, אמר בדיון כי בדו"ח השנתי שיוגש היום לראש הממשלה ויתפרסם בעוד כשלושה חודשים – יופיע פרק נרחב באלימות המשטרתית נגד בני העדה.

 

"נעשה עוול לכל השוטרים" 

ניצב לגזיאל אמרה בתשובה לטענות שהועלו בדיון כי "גם לשוטרים יש זכויות וכל עוד לא קיבלנו חומר מפליל – ועד רגע זה לא קיבלנו – לא נוכל לפעול נגדם. נעשה עוול לכל השוטרים, וכשיש ראיות – אנחנו נחרצים מאוד.

 הוחלט לצרף מצלמה לכל שוטר ומתרגם לאמהרית לחדרי החקירות. המשטרה איננה מושלמת, לחלק מהשוטרים יש בעיית התנהלות, ויש לנו עוד הרבה מה לפעול".

 

בשלב זה התפרצה אמו של סלמסה לעבר ניצב לגזיאל וטענה לחוסר רגישות לכאב המשפחה: "אני נשרפת", זעקה האם. היא ציינה עוד כי בנה סיפר שכל בני המשפחה חוו אלימות משטרתית ללא שום סיבה.

 

לדברי ניצב-משנה יצחק אלמוג, ראש מחלקת נוער במשטרה, החל משנת 2017 יוצבו מצלמות גם בחקירות קטינים, ובנוסף נבדקו תיקים נגד מאות בני נוער והמשטרה פעלה לשיקומם, לסגירת תיקים ולמחיקת הרישום הפלילי.

 

נציגת מח"ש, עו"ד יפעת בן עמי, אמרה בדיון: "המלצתנו להעמיד את השוטרים המעורבים רק לדין משמעתי – היא על דעת פרקליט המדינה שי ניצן. נציג המשפחה יוכל לערער ליועץ המשפטי לממשלה, ובשנה האחרונה לבדה הוגשו מאה כתבי אישום נגד שוטרים".

 

זיוה מקונן-דגו, חברת האגודה הישראלית למען יוצאי אתיופיה, אמרה בדיון כי אין משפחה אחת שנמנית עם העדה שאחד מבניה לא נעצר, עוכב לחקירה או נפתח לו תיק. בדיון עלה עוד כי מאז שפרצה מחאת בני העדה, שמו קץ לחייהם 13 יוצאי אתיופיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים