שתף קטע נבחר

נציגי משרדי הממשלה גמגמו, הקהל זעם: "מריחים את הזיהום ערב-ערב"

הוועדה לביקורת המדינה בכנסת ערכה ישיבה באוניברסיטת חיפה, שבה נחשפו ממצאים מדאיגים על אודות זיהום האוויר באזור. חברי הכנסת דחקו מדוע לא להכריז על מפרץ חיפה כאזור נגוע בזיהום, אך קיבלו תשובות מתחמקות. נציגת המשרד להגנת הסביבה: "אין מיגון עילי למכל האמוניה". תושבים מחו: "נס שלא קרה פה אסון גדול"

 

 

על רקע הסערה הציבורית שפרצה בעקבות הממצאים המדאיגים על אודות זיהום האוויר באזור חיפה, נערכה הבוקר (יום א') ישיבת הוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת בנושא באוניברסיטת חיפה. "ההתמשכות של ההזנחה מעידה על התנהלות לא סבירה של הממשלה נגד אזרחים, במקרה הזה בנוגע לזיהום אוויר", אמרה יו"ר הוועדה ח"כ קרין אלהרר (יש עתיד). ראשי הרשויות במטרופולין חיפה נעדרו מהדיון.

 

בחודש שעבר נחשף בחדשות ערוץ 2 כי במחקר שנערך במוסד האקדמי בחיפה עלה כי תינוקות באזורים המזוהמים במפרץ חיפה נולדו במשקל נמוך ובהיקפי ראש הנמוכים בכ-20 עד 30 אחוזים מביתר השכונות בנפת חיפה. הפרסום הוביל לסערה גדולה ומחאה בקרב תושבי המפרץ שמחו על סכנה לבריאותם. ח"כ אלהרר ציינה היום כי בכוונתה להביא לבירור הנושא בתקווה שלא יעלה על סדר היום רק בעקבות פרסומי מחקרים מדאיגים.

ישיבת ועדת הביקורת על המדינה באוניברסיטת חיפה (צילום: עידו בקר) (צילום: עידו בקר)
ישיבת ועדת הביקורת על המדינה באוניברסיטת חיפה(צילום: עידו בקר)

נציגת אזרחי המפרץ, ליאורה אמיתי מעמותת אזרחים למען הסביבה אמרה בישיבת הוועדה: "המחדל הזה מורכב מהרבה מאוד נושאים. אמוניה היא רק חלק מהסוגיה הגדולה. יש פה הרבה מאוד חומרים מסוכנים שמיוצרים, משונעים ומאוחסנים במפרץ חיפה. אמוניה זה לא הגרוע ביותר. יש גם ברום שההשפעות שלו אולי גרועות אף יותר".

 

אמיתי אמרה עוד כי "ועדת הרצל שפיר (הוועדה לבדיקת המיגון אחרי מלחמת לבנון השנייה, א"ר) אמרה שהמדינה לא ערוכה, לא רק לאירועים נוראיים אלא גם לאירועים קטנים כמו שריפה. זה נס שלא קרה כאן אסון ענק, אבל לסמוך על נס לא צריכה להיות תוכנית העבודה של מדינת ישראל. משרד הבריאות יודע כבר עשרות שנים על עודף תחלואה. הוא לא מתדרך את התושבים כיצד להתמודד ולהתמגן מהזיהום, גם לא נגד הזיהום מתחבורה".

מפרץ חיפה. התושבים לא קיבלו תשובות (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
מפרץ חיפה. התושבים לא קיבלו תשובות(צילום: גיל נחושתן)

סגנית הממונה על מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה, נורית שטרוך, ציינה בדיון כי פיקוד העורף הוא הגורם שמאפשר למכל האמוניה לפעול ללא מיגון עילי. בנוסף ציינה כי יש קושי להקים מיגון עילי, "משום שהדפנות לא יוכלו לשאת את הגג". ח"כ אורן חזן (הליכוד) טען שהיא נשמעת כמו עורכת דין של המפעלים ולא כמו נציגה של המשרד שאמור להגן על התושבים.

 

עו"ד אליס גולדמן מעמותת "אומץ" ציינה כי במקביל לכוונה לאשר את הרחבת בז"ן עומדים נגד המפעלים ארבעה כתבי אישום בגין עבירות זיהום. לדבריה, לפי הנחיות משרד הפנים, בעת אישור היתרי בנייה יש לקחת בחשבון עבירות שבוצעו בעבר "כדי לא לעודד עבריינות".

 

נציגי משרדי הממשלה התקשו להשיב על השאלה של יו"ר הוועדה אלהרר ושל ח"כ תמר זנדברג (מרצ) מדוע לא יוכרז המפרץ כאזור נגוע בזיהום. "בהתעלם מהשאלות התקציביות שתלויות בעניין, השאלה פשוטה: כן או לא?", דחקה ח"כ אלהרר בנציגת משרד הבריאות.

 

נציגת משרד הבריאות טענה בתגובה כי יש ירידה משמעותית בערכי הזיהום, אך אמירתה התקבלה במורת רוח מהקהל: "אנחנו מריחים את הזיהום ערב-ערב". נציגת המשרד להגנת הסביבה אמרה כי "אין חריגה בערכים מאז 2009".

 

לשאלת ח"כ חזן אם קיימת או לא קיימת בעיית זיהום אוויר במפרץ חיפה, השיבה נציגת המשרד להגנת הסביבה: "יש בעיה של פליטות". נציגת משרד הבריאות סיכמה: "עדיין אין נתונים חד-משמעיים לגבי ה'נקודות החמות'. אי-אפשר לצאת עם הממצאים אחרי חודש של בדיקה. הבדיקות יימשכו עוד תקופה של שנתיים-שלוש. התפקיד שלנו איננו להפחית את זיהום האוויר אלא להעביר את הממצאים והנתונים למשרד להגנת הסביבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן
מפרץ חיפה
צילום: גיל נחושתן
מומלצים