שתף קטע נבחר

מגילות מדבר יהודה, הדור הבא

התוצרים העיקריים של הפרויקט יהיו סביבת עבודה וירטואלית שתאפשר לחוקרים עבודה משותפת ובו זמנית בכל העולם, וכן במה חדשה ליצירה ולפרסום משותף של מהדורות חדשות של מגילות מדבר יהודה

מגילות מדבר יהודה, שנמצאו במערה בקומראן לפני כ-70 שנה, מגיעות לקידמה: מדעני מחשב וחוקרי המגילות, יקימו סביבת עבודה דיגיטלית, לאחת מהתגליות החשובות של המאה ה-20. בין היתר, אתר ייעודי יאפשר לחוקרים מרחבי העולם לחבר "פאזל" וירטואלי המורכב מאלפי קטעי המגילות העתיקות שנמצאו במערות מדבר יהודה.

 

אלפי קטעי המגילות העתיקות- משולחן השימור אל השולחן הווירטואלי (צילום: שי הלוי, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: שי הלוי, באדיבות רשות העתיקות)
אלפי קטעי המגילות העתיקות- משולחן השימור אל השולחן הווירטואלי(צילום: שי הלוי, באדיבות רשות העתיקות)

 

מגילות מדבר יהודה, שזכו גם לכינויים, מגילות ים המלח, מגילות קומראן והמגילות הגנוזות, הן האוצר התרבותי החשוב ביותר של מדינת ישראל. אוסף כתבי היד, המתאר את אמונותיה ואורחות חייה של קהילת יהודים קטנה מימי בית שני, שופך אור על מקורם של מספר מנהגים מרכזיים בתרבות היהודית (מנהג הנחת התפילין, למשל). כמו כן הוא מהווה מקור חשוב עבור נוצרים, שכן כמה ממנהגי הכת מעידים על כך שעשויה הייתה להיות לה השפעה על הנצרות המוקדמת. מעל הכל, כמה מן המגילות מהוות את העותקים הקדומים ביותר של ספרי מקרא בשפה העברית – מגילת ספר ישעיהו וקטעים מספר תהילים.

 

אלפי קטעי המגילות העתיקות- משולחן השימור אל השולחן הווירטואלי (צילום: שי הלוי, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: שי הלוי, באדיבות רשות העתיקות)
אלפי קטעי המגילות העתיקות- משולחן השימור אל השולחן הווירטואלי(צילום: שי הלוי, באדיבות רשות העתיקות)

 

טכנולוגית הצילום המתקדמת של רשות העתיקות שפותחה במיוחד עבור המגילות (צילום: שי הלוי, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: שי הלוי, באדיבות רשות העתיקות)
טכנולוגית הצילום המתקדמת של רשות העתיקות שפותחה במיוחד עבור המגילות(צילום: שי הלוי, באדיבות רשות העתיקות)

 

במעבדת שימור המגילות של רשות העתיקות בירושלים, מנסים ב-70 השנים האחרונות לפענח ולחבר את אלפי קטעי מגילות בני 2,000 שנה שנמצאו במדבר יהודה. בימים הקרובים, הודות לשילוב פעולה בין ארכיאולוגים לחוקרים מתחום מדעי המחשב, תפותח סביבת עבודה דיגיטלית וחדשנית שתאפשר תובנות חדשות על כתבי היד העתיקים. הפרויקט החדש, שעלותו נאמדת בסכום של 1.6 מיליון אירו,  ממומן ע"י קרן המחקר המשותפת לגרמניה וישראל (DIP) המנוהלת על-ידי הקרן הלאומית למחקר בגרמניה (DFG).

 

מגילת תהילים הכוללת את מזמור קל"ג ובו הפסוק "הנה מה טוב ומה נעים, שבת אחים גם יחד" (צילום: שי הלוי, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: שי הלוי, באדיבות רשות העתיקות)
מגילת תהילים הכוללת את מזמור קל"ג ובו הפסוק "הנה מה טוב ומה נעים, שבת אחים גם יחד"(צילום: שי הלוי, באדיבות רשות העתיקות)

 

באמצעות אוניברסיטאות חיפה, תל-אביב וגטינגן ובשיתוף עם רשות העתיקות, ייפתח הפרויקט כלים שיאפשרו יצירה ופרסום של דור חדש-עשיר במידע ומתעדכן, של מהדורות ביקורתיות למגילות מדבר יהודה.

 

זיהוי ממוחשב של טקסט מתוך צילום מגילה (צילום:פרופ' נחום דרשוביץ, אוניברסיטת תל אביב.) (צילום:פרופ' נחום דרשוביץ, אוניברסיטת תל אביב.)
זיהוי ממוחשב של טקסט מתוך צילום מגילה(צילום:פרופ' נחום דרשוביץ, אוניברסיטת תל אביב.)

 

זיהוי אוטומטי של מילים ואותיות מהמגילות יפתח אפשרויות חיפוש מתקדמות (צילום: גיל שדה, אוניברסיטת תל אביב) (צילום: גיל שדה, אוניברסיטת תל אביב)
זיהוי אוטומטי של מילים ואותיות מהמגילות יפתח אפשרויות חיפוש מתקדמות(צילום: גיל שדה, אוניברסיטת תל אביב)

 

סביבת המחקר החדשה תקושר עם מאגרי המידע והמחקר הגדולים בפרויקט: המילון ללשון המגילות, מיסודה של האקדמיה למדעים של גטינגן, והספרייה המקוונת של מגילות מדבר יהודה, ע"ש לאון לוי של רשות העתיקות. התוצרים העיקריים של הפרויקט יהיו סביבת עבודה וירטואלית שתאפשר לחוקרים עבודה משותפת ובו זמנית בכל העולם, וכן במה חדשה ליצירה ולפרסום משותף של מהדורות חדשות של מגילות מדבר יהודה.

 

כמו כן, בסביבת העבודה הווירטואלית יוצעו כלים לניתוח הכתב (פלאוגרפיה), וקישורים של טקסט וצילום שיאפשרו מעבר קל בין המאגרים: הקוראים יוכלו לגשת לטקסט המקורי של המגילה, לתרגומים עדכניים, לתצלומים איכותיים, לערכים מילוניים ולטקסטים מקבילים. כל הפיתוחים יהיו זמינים באתר הספרייה המקוונת של מגילות מדבר יהודה ע"ש לאון לוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל שדה, אוניברסיטת תל אביב
מגילה שנסרקה
צילום: גיל שדה, אוניברסיטת תל אביב
מומלצים