שתף קטע נבחר

"יותר מורכב מצוק איתן ולבנון השנייה". ארה"ב וישראל מדמות מתקפת טילים

במסגרת התרגיל "ג'וניפר קוברה 16" ישתפו פעולה כ-3,200 חיילים ישראלים ואמריקנים. מערכות "החץ", שרביט קסמים וכיפת ברזל ייפגשו עם המערכות האמריקניות המקבילות כדי להתאמן יחד על ירוטים של הפצמ"ר מעזה ועד השיהאב האיראני. "ההגנה לא תהיה הרמטית", מזהיר קצין ישראלי

 

 

יותר מ-3,000 חיילים משני צבאות, שבע מערכות לחימה וכמעט חודש של תרגיל ענק לארצות הברית וישראל: 1,500 לוחמי וקציני חיל האוויר יחלו ביום ראשון את השבוע העיקרי בתרגיל "ג'וניפר קוברה 16", שמתקיים מדי שנתיים בין שני הצבאות והחל בארץ לפני כמה שבועות. רוב התרגיל, שבו לוקחים חלק 1,700 חיילים אמריקנים מבסיסים של צבא ארה"ב באירופה, מתבצע בסימולציות ממוחשבות מתקדמות בחדרים ולא בשטח, למעט מטווח יירוטים שיבצעו הישראלים בסיום.

 

עד כה התקיימו 8 תרגילים מסוג זה, החל מ-2001. הפעם לראשונה תשתתף מערכת ההגנה האקטיבית החדשה "שרביט קסמים", בנוסף למערכות החץ 2 וכיפת ברזל. שרביט קסמים, המיועדת להתמודד בשכבת ההגנה הבינונית בין כיפת ברזל לחץ ואמורה ליירט טילים ורקטות כבדות, תיקלט ותהפוך מבצעית בשנה הקרובה.

 

האמריקנים הביאו עמם ארצה את מערכות ההגנה האווירית המתקדמות שלהם - הטאד, האייג'יס והפטריוט. בחיל האוויר סירבו לפרט על התרחישים המתורגלים אך ציינו כי כל האיומים הרלבנטיים באזור נלקחים בחשבון. בין האיומים הללו ניתן למנות את הרקטות והטילים שברשות חמאס וחיזבאללה, פצצות המרגמה הכבדות, הרקטות ארוכות הטווח, הטילים המדויקים שבדרום לבנון, מאות המזל"טים ברצועה ובצפון והטילים המדינתיים דוגמת השיהאב האיראני.

 

התרגיל מהווה חלק משמעותי מתרגולת ביצוע של פקודת הסיוע המבצעי של צבא ארה"ב לישראל, אם ממשלת ישראל תבקש זאת כפי שאירע בפעם האחרונה במלחמת המפרץ הראשונה עם הגעת סוללות הפטריוט נגד הסקאדים מעיראק. הצבא האמריקני מתכוון לבסס בארץ את תשתיותיו באופן קבוע גם לתרגילים הבאים וכחלק מהשיפור בהגעה ארצה בהינתן פקודה.

 

 

תא"ל צביקה חיימוביץ' ולוטננט ג'נרל טימותי ריי  ( צילום: אבי מועלם) ( צילום: אבי מועלם)
תא"ל צביקה חיימוביץ' ולוטננט ג'נרל טימותי ריי ( צילום: אבי מועלם)

"כל תכנון, ביצוע וניהול התרגיל מתרחש באופן הדדי, כתף אל כתף", אמר היום (ה') קצין ישראלי בכיר מחיל האוויר בבסיס חצור שבמרכז הארץ, שאליו הגיעה כמות גדולה של צוותי תקשורת זרה. "אני לא מכיר הרבה משימות משותפות בצה"ל עם רמת אינטימיות כמו זו שמול האמריקנים. הנשק התלול מסלול הפך לווקטור המרכזי בקרב אויבינו מצפון ומדרום ומושקעים בפיתוחו מאמצים רבים. התרחישים שיהיו בעתיד יהיו מורכבים ממה שראינו בצוק איתן או במלחמת לבנון השנייה. גם אם נכפיל את כמות מערכות היירוט והסוללות, ההגנה לא תהיה הרמטית ועדיין ייפלו טילים ורקטות בשטח הארץ. תפקידנו הוא למזער נזקים, להגן ככל הניתן גם על הנכסים המשמעותיים. אי-אפשר להגן על הכול. אחרי מה שראינו בצוק איתן, אם האירוע המלחמתי הבא יהיה דו-זירתי - הוא יהיה סיפור אחר לגמרי".

 

הקצין ציין עוד כי מערך ההגנה האווירית בצה"ל משנה את מבנהו באופן שייעל את המענה המבצעי: "אין כבר הבדל בהגנה על צפת או על אילת מבחינתנו, כי היום רקטה מלבנון יכולה להגיע לבאר שבע ורקטה מעזה יכולה להגיע לחיפה".

 

קצין בכיר מחיל האוויר האמריקני הוסיף: "יש צורך לוודא שהיכולות והטכנולוגיות שלנו מותאמים לאיומים המשתנים בסביבה. הצוותים הישראליים הרשימו אותי מאוד בירידה לעומק הפרטים ובחיבור בין אמצעי הלחימה למשימה - הגנה על אזרחי ישראל".

 

על רקע איומי חסן נסראללה לפגוע במכלי האמוניה בחיפה, הבכיר הישראלי ציין כי בחיל האוויר יידעו לעשות את הדיפרנציאליות בבחירה להגן על נכסים משמעותיים אל מול האיום הפוטנציאלי מולם: "אני לא מוצא דבר חדש באיומי נסראללה וניתן לחזור גם לנאומיו מהשנים האחרונות ולשמוע דברים דומים. יכולות ההגנה שלנו טובות בהרבה, בכמה סדרי גודל, לעומת מה שהיה לנו לפני שנה או לפני חמש או עשר שנים".

 

הקצין ציין בנוגע לאיום המתפתח של הרחפנים: "זו תופעה עולמית שגם מדינות אחרות מוטרדות ממנה. התופעה כעת לא מהווה איום ברמה גבוהה אך ייתכן שזה יתפתח בשנים הקרובות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: אבי מועלם
תא"ל צביקה חיימוביץ' ולוטננט ג'נרל טימותי ריי
צילום: אבי מועלם
מומלצים