שתף קטע נבחר

משלחת הנשים לנפאל: מסע עם משמעות

כשנה חלפה מאז רעידת האדמה החזקה בנפאל שהחריבה מבנים, מקדשים ואת התיירות במקום. מאז עמלים הנפאלים לשיקום האתרים ההיסטוריים וחידוש מסלולי התיירים כדי שאלו יחזרו אליהם. משלחת מיוחדת של מלכת המדבר יוצאת אל המקום כדי לעזור ולבנות מחדש את מה שנהרס

 

בשיתוף מלכת המדבר

 

לפני כשנה, ב-25.4, רעדה האדמה בנפאל בעוצמה של 7.9 בסולם ריכטר, ובעקבותיה קרסו בניינים בבירה קטמנדו ומקדשים עתיקים, ועד היום הנפאלים עושים הכל בשביל לשקם אתרים היסטוריים ולחדש את המסלולים כדי לשפר את התדמית ולהחזיר את התיירים, שמהווים מקור פרנסה עיקרי.

 

"כששמעתי על רעידת האדמה בנפאל נזכרתי מייד בחוויה הראשונה שלי בהרי ההימלאיה. העוצמות של הטבע הזה הבהירו לי מהרגע הראשון עד כמה אני קטנה וחסרת ישע מולם. לי, כתרמילאית צעירה, זכורה חוויה של עוצמה של הטבע ותמונת מראה של על כמה אני וכולנו שבריריים", מספרת סמדר אוטי ליבנה, מצוות מלכת המדבר.

 

"קשה לתאר את יופיה המרהיב של נפאל לאדם שטרם ביקר בה, בתוך מגוון איזורים גיאוגרפים קיימים, זה לצד זה, ההרים הגבוהים בעולם, טרסות מורכבות, אגמים, נהרות גועשים, מדבריות, יערות עד ושפע של חיי בר", היא מסבירה. "לא בכדי הפכה נפאל ליעד מועדף על חובבי הטרקים הבאים לראות ולחוות את הטבע במיטבו."

 

הארץ הקדושה

מקור השם "נפאל" בסנסקריט מצביע על מיקומה, המילה "ניפאליה" משמעה "למרגלות ההרים". מכיוון שאלו גם ההרים הקדושים ביותר באסיה והם מלאים במשמעות רוחנית, יש המייחסים את השם דווקא למקור טיבטי מהמילה "ניאמפאל" שמשמעה "הארץ הקדושה".

 

היא ממוקמת בין הודו וסין ומהווה מעין חיץ יבשתי בין שתי המעצמות. כ-80% אחוז מתושביה הם הינדים, כעשרה אחוז בודהיסטים ועוד 10% דתות נוספות, כגון: איסלם, נצרות, בון (הדת העתיקה של טיבט) ועוד.

  

נפאל היא ביתם של יותר משבעים קבוצות אתניות שהתפתחו בנפרד בעקבות תנאי השטח המורכבים. בעבר היה קשה מאוד לחצות את המעברים של ההימלאיה, וכך נוצרו קבוצות של אוכלוסיות שפיתחו לעצמן תרבויות ייחודיות. למשל, בני השרפה החיים למרגלות הר האוורסט, סיגלו לעצמם עם השנים יכולת עמידה בתנאי חמצן דלילים.

 

שרפות רבים לא רק מלווים אל פסגת האוורסט את המטפסים המערביים עם החלום לכבוש את הפסגה הגבוהה בעולם, הם גם סוחבים להם את הציוד כל הדרך למעלה. האוורסט אמנם נקרא על שמו של ג'ורג' אוורסט הוולשי, שמדד ומיפה את ההרים בשביל האימפריה הבריטית. אך שבט השרפה עוד שנים רבות לפניו קראו להר הגבוה בעולם "צ'ולונג-מה", האמא של העולם.

 

קבוצה אתנית נוספת היא שבט הטארו, החיים במישורים החמים הגובלים בהודו. הם פיתחו חיסון טבעי כנגד מחלת המלריה שהייתה נפוצה באזור. סוחרים רבים שניסו לחצות את המישורים החמים בקיץ בדרכם לבירה קטמנדו חלו ומתו ממלריה, בעוד הטארו נשארו חסינים.

 

גג העולם

מעבר להר האוורסט, המתנשא לגובה של 8,874 מטרים, קיימות בנפאל שמונה פסגות ההרים הגבוהות בעולם, ולכן קיבלה המדינה גם את הכינוי "גג העולם". עד 1951 הייתה נפאל סגורה בפני מבקרים אך כיום, התיירות מהווה את אחת התעשיות המכניסות ביותר של נפאל, עם למעלה מ-400,000 תיירים שמגיעים מדי שנה ל-"בירת הטרקים" (טיולי הליכה), לכן חשוב כל כך לנפאלים לתקן ולטפל את הנזק שהתרחש בעת רעידת האדמה, ולא רק למטיילים אלא גם למי שמחפש את הרוחניות המיוחדת שיש בה. 

 (צילום: סיגל יושע) (צילום: סיגל יושע)
(צילום: סיגל יושע)
  

מלבד טיולים רגליים בהרי ההימלאיה, יש בנפאל עוד הרבה מקומות מעניינים נוספים: קטמנדו הבירה מכילה מבנים יפהפיים ומקדשים מעוצבים, ופוקרה, עיר הנופש, השוכנת על גדותיו של אגם מהווה בסיס יציאה לכמה מהטרקים היפים במדינה באיזור שמורת האנאפורנה.

 

מיקומה של נפאל בין סין והרמה הטיבטית ותת היבשת ההודית גרם לה להיות, לאורך ההיסטוריה, תחנת מעבר ומנוחה, כמו גם כור היתוך תרבותי ששמר על אופיו הייחודי ועל ערבוב מרתק בין הינדואיזם לבודהיזם, שבא לידי ביטוי עד היום במנהגים, בארכיטקטורה של המקדשים, באמנות ובמנהגי היום-יום.

 

הנסיך סידהרתא עצמו, שלימים הפך לבודהא, נולד במאה החמישית לפני הספירה בכפר לומביני, שנמצא על הגבול בין נפאל להודו. הוא יצר, ללא ידיעתו, את אחת הדתות הגדולות באסיה.

 

למעשה, הבודהיזם התבסס בנפאל שקיבלה השראה מטיבט שכנתה, בסביבות המאה ה-12. כבר אז קמו בה מקדשים ומרכזים רוחניים. ב-1950 ההנהגה הדתית והפוליטית הטיבטית, בראשות הדלאי לאמה, עזבה את טיבט וברחה אל נפאל והודו השכנות. הדלאי למה הקים את מושבו בדהרמסלה בהודו, אך המוני טיבטים העתיקו את מקומם מטיבט לנפאל הסמוכה.

 

המונומנטים הבודהיסטים הנפוצים ביותר בעמק קטמנדו הם הסטופות, הבנויות ככיפה לבנה גדולה על בסיס מרובע. בראש הכיפה צריח ממנו נשקפות עיני בודהה אל ארבע רוחות השמים. הסטופות מוקפות בגלגלי תפילה בודהיסטים, ובראשן הן מעוטרות בדגלי תפילה צבעוניים אותם ניתן לראות ממרחקים. חלק גדול מהפוקדים אותן הם טיבטים. הסטופה החשובה והגדולה ביותר היא בודאנת - עיני הבודהא שלה שומרות על העיר קטמנדו והיא מוקד עלייה לרגל לבודהיסטים הטיבטים. בסביבתה הוקמו מנזרים בודהיסטים רבים.


 (צילום: סיגל יושע) (צילום: סיגל יושע)
(צילום: סיגל יושע)
 

 

פועלות למען הקהילה

"כשהאדמה רעדה לפני כשנה", מספרת ליבנה, "היה ברור לי מהרגע הראשון שמדובר בקנה מידה הרבה יותר גדול משדווח עליו בהתחלה. עוצמות של 7 בסולם ריכטר יכולות לפרק הכל, בטח ובטח את בתי הלבנים של קטמנדו. לבי נחמץ כשחשבתי על האנשים המבוהלים, על ההרס, על הפצועים. רכשתי לי הרבה חברים נפאלים במסעותי, ומיד התחלתי לברר מה איתם.

 

"לשמחתי כולם היו בסדר, והמדהים היה שכמעט כל אדם שיצרתי איתו קשר היה עסוק בעזרה בפינוי, בחילוץ, בעזרה לכוחות הזרים שהגיעו. וכל זה כשהם ישנים בפארקים בערי אוהלים שהקימו, מחשש לרעידות נוספות.

 

"ביומיים האלה הגיעו אלי הרבה טלפונים מכל מיני אנשים שלא הכרתי, שקיבלו את הטלפון שלי מכל מיני מכרים. 'לא שמעתי מהילדה מאז רעידת האדמה', 'בפעם האחרונה שדיברנו איתו הוא בדיוק היה בקטמנדו'. בתוך כל הכאוס שהם עצמם חווים, עזרו לי חברי הנפלאים לברר על שמות ומקומות ולהשיג טלפונים של גסט האוסים נידחים.

 

"אחד הדברים שריגשו אותי מאוד לא היה בימים הראשונים שאחרי הרעידה אלא קצת אחרי. נערה צעירה, בת של מדריכת תיירים שהכרתי, החליטה לעזור לכפרים שניזוקו. היא פתחה עמוד פייסבוק וגייסה תרומות. אמנם התרומות היו קטנות במונחים שלנו, אך במונחים נפאליים כל דולר חשוב. זהו עוני שאי אפשר להבין בחברה שלנו, פשוט אין כסף.

"בתרומות שקיבלה הלכה וחילקה לנשות הכפר תחבושות היגיניות שלא יכלו להרשות לעצמן לקנות וקצת עוגיות לילדים, שיהיה להם ממה להתקיים בינתיים. מאוחר יותר אספה עוד וקנתה לוחות ברזנט להקים גגות בכפר שרוב הבתים בו התמוטטו.

 

מחווה מדהימה שגרמה לי לחשוב עד כמה דברים קטנים יכולים לעשות שינוי גדול. אז כשהחלטנו במלכת המדבר לצאת למסע בודהיסטי, מהר מאוד היה ברור שנפאל זה היעד. כך נוכל גם להכניס כסף למדינה שהתיירות בה נפגעה אנושות, ללמוד בודהיזם במקורות שלו, להתנדב ולתרום בכפר שנפגע ולייצר תיירות אחראית."

 

תופרות ותורמות

מסען של 24 הנשים, שירכיבו את המשלחת המיוחדת, יגיע למתפרה קטנה בכפר ששוכן בעמק קטמנדו. המתפרה שנחרבה ברעידת האדמה עסקה בתפירת ציוד ובגדים להולכי רגל שמגיעים למדינה. בסיום המסע משלחת הנשים תעניק לכפר מכונת תפירה חדשה ותסייע בהקמת המתפרה החדשה.

 

"ניסינו לאתר כפר שנוכל לעזור לו", מספרת סיגל יושע, מנהלת מלכת המדבר, "ומצאנו כפר של תופרים ששמו sahu, השוכן בעמק קטמאנדו ועדיין סובל מאוד מההשלכות של רעידת האדמה. המתפרה בכפר, שתופרת הרבה מאוד מהציוד שנמכר בנפאל (שקי שינה, מכנסיים), נהרסה ברעידת האדמה, ולכן, מתוך חיבור לקהילה ורצון לתרום ברמה האישית - לאנשי הכפר, וברמה המדינית - למען קידום התיירות, נשות המשלחת יגיעו למקום על מנת לסייע בהקמתה מחדש של המתפרה ולהעניק מכונת תפירה חדשה, כדי שנפאל תוכל לחזור להיות המקום המיוחד הזה שכולם אוהבים."

 

רוצה להצטרף למשלחת המיוחדת לנפאל? כל הפרטים כאן

 

(התמונות באדיבות ארכיון מלכת המדבר)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים