שתף קטע נבחר
 

תיאסר הנפקת נייר ערך שמועבר מיד ליד

אושר בוועדת חוקה לקריאה שנייה ושלישית: תיקון בחוק החברות לפיו ייאסר להנפיק ניירות ערך שמועברים מיד ליד כמו כסף, ולכן הם מאפשרים לעבריינים להלבין הון

בוועדת החוקה חוק ומשפט אושרה היום (א') לקריאה שנייה ושלישית הצעת הממשלה לתיקון חוק החברות המבטלת הנפקה או הקצאה בשוק ההון של מניות וניירות ערך אחרים אנונימיים שזהות בעליהם איננה ידועה בהכרח לחברה המנפיקה. מדובר במניות, אגרות חוב וניירות ערך למוכ"ז (מביא כתב זה, נייר ערך שמכירתו מתבצעת על ידי מסירה פיזית של השטר). הביטול ייכנס לתוקף כ-6 חודשים לאחר אישורו הסופי של החוק במליאת הכנסת בימים הקרובים.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

הממשלה נימקה את בקשת הביטול בכך ש"במסחר בניירות הערך הללו לא יכולים לעקוב אחרי הבעלים מאחר שניתן להעביר ניירות אלה מאדם לאדם בלא צורך בזיהוי הבעלים וכשמדובר במניות - ברישומן במרשם בעלי המניות של החברות הציבוריות הנסחרות בבורסה. מצב זה מהווה פרצה משמעותית בשוק ההון המאפשרת העלמת הכנסות והלבנת הון. זאת בגלל האפשרות להסתיר הון בשל הקושי להתחקות אחר העסקאות בתחום זה".

 

עם זאת הממשלה עמדה על הצורך בחוק למרות שלפי הנתונים האחרונים של רשם החברות מ-2013, שהוצגו לוועדה, השימוש במניות למוכ"ז בישראל היה זניח. לדברי הרשם רק 12 חברות הנפיקו מניות למוכ"ז, מהן רק אחת ציבורית ורק 6 חברות היו רשומות כחברות פעילות. נראה שהמאבק בהון השחור חייב את סגירת הפרצה הזאת, לפחות לפי הדרישות הבינלאומיות שישראל מחויבת בהן.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הצעת החוק קובעת הוראת מעבר לעניין מניה למוכ"ז שהונפקה טרם כניסת החוק החדש לתוקף. לפי התיקון אותה מנייה או נייר ערך יהיו רדומים ולא יקנו לבעליהם זכויות כלשהן בחברה. אבל כדי לתבוע שימוש בזכות הנובעת מאחזקת מניה או נייר ערך למוכ"ז (כגון קבלת דיבידנד), יידרש הבעלים להמיר אותם בנייר על שם כדי להגן על זכויותיו והנייר האנונימי יבוטל.

 

רו"ח אדיר כהן מלשכת רואי החשבון ציין כי לרשם החברות בעצם אין נתונים על מספר המחזיקים במניות למוכ"ז. לדעתו, ההיקפים יכולים להיות גדולים. לכן הוא התנגד לכל גריעה בזכויות בעלי הניירות בתקופה שבין יום ההרדמה ליום הפירעון, לבל יפסידו את זכותם לדיווידנד או כל זכות אחרת. היו"ר ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) אישר את הצעת החוק לאחר ששוכנע כי מדובר במסחר מועט בניירות הערך האנונימייים.

 

במקביל אושרו בוועדה תקנות חדשות לחוק החברות, בין השאר - חברה תוכל להגדיר במדיניות התגמול שלה טווח סביר לשינוי בשכר הבכירים שהמנכ"ל יוכל לאשר ללא צורך בהסכמת ועדת התגמול או הדירקטוריון.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים