שתף קטע נבחר

"הודעה משותפת בימים הקרובים על סיום המשבר עם ישראל"

דיווח בטורקיה: בישיבת קבינט שניהל הנשיא ארדואן אמר שר החוץ הטורקי כי השיחות בין ישראל לטורקיה קרובות לסיום ואף ציין כי שתי המדינות יפרסמו הודעה משותפת על כך

האם המשבר בין טורקיה לישראל קרוב לפתרון? העיתון הטורקי "הורייט" דיווח הלילה (ב') כי במהלך ישיבת קבינט שהתנהלה בשבוע שעבר באנקרה, אמר שר החוץ הטורקי מבלוט קוואסגולו כי השיחות בין המדינות קרובות לסיום. הוא הוסיף גם כי "ישראל וטורקיה יפרסמו הודעה משותפת על כך בימים הקרובים".

 

בחודשים האחרונים מנהלות שתי המדינות משא ומתן קדחתני על סיום המשבר שפרץ בעקבות משט המרמרה בשנת 2010. לפני שבועיים התייחס דובר מפלגת השלטון הטורקית AKP לשיחות והביע שביעות רצון, אך הבהיר כי עדיין אין הסכם.

 

ארדואן ומשעל בטורקיה. ישראל מסתייגת מקשרי טורקיה וחמאס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ארדואן ומשעל בטורקיה. ישראל מסתייגת מקשרי טורקיה וחמאס(צילום: EPA)
 

בחודש ינואר נחשף כי ראש המוסד יוסי כהן, אז בעת כהונתו כיועץ לביטחון לאומי, נסע לטורקיה עם יוסי צ'חנובר, שליחו של נתניהו לנושא הטורקי והשניים נפגשו מאוחר יותר בחשאי בשוויץ עם מנכ"ל משרד החוץ הטורקי פרידון סניאורלו. בפגישה הגיעו נציגי שתי המדינות לכמה הבנות בדרך להסדרת היחסים, שהתערערו מאז הפשיטה על המרמרה.

 

מי שחיפש עוד אינדיקציה לכך שישראל וטורקיה קרובות לפיוס וחזרה לנורמליזציה מלאה יכול היה למצוא אותה בפגישה נדירה שקיים החודש הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן בארמונו באנקרה עם משלחת של 20 מנהיגים יהודים אמריקנים. בראש המשלחת עמד יו"ר ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים, מלקולם הונליין, מקורבו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

משט המרמרה, 2010. נקודת שפל ביחסי המדינות (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
משט המרמרה, 2010. נקודת שפל ביחסי המדינות(צילום: דובר צה"ל)
 

לפי הערכות, הונליין התבקש על ידי גורמים בכירים בישראל להעביר מסרים לארדואן בנוגע למגעים בין שתי המדינות על סיום המשבר. "דנו על מגוון רחב של נושאים", אמר אחרי הפגישה. "דיברנו על ההזדמנות לפיוס. ארדואן העלה נושאים ספציפיים ובהם המאבק בקיצונים, המלחמה בטרור והתפקיד של טורקיה ואיראן באזור. נפגשנו כנציגים של המנהיגות היהודית האמריקנית. התייעצנו עם ישראל לפני אבל זה לא נכון להגיד שהעברנו מסרים".

 

עד כה הושגו הבנות במרבית התחומים, אם כי נותרו מחלוקות סביב דרישות שהעמידה טורקיה בנושא המצור על עזה, וסביב דרישת ישראל בנוגע לפעילות חמאס על אדמת טורקיה.

 

בחמאס התייחסו גם להתקדמות השיחות בין ישראל לטורקיה ואמרו בשבוע שעבר שהם מקווים שההסכם ייחתם. לטענת הארגון, הפיוס יאפשר בניית נמל ברצועת עזה. על כך התבטא מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף יואב (פולי) מרדכי, שהבהיר כי לא מתקיים משא ומתן או דיאלוג עם טורקיה על הקמת נמל ימי ברצועת עזה.

 

גם שר הביטחון משה יעלון הביע הסתייגות בעבר מהמגעים, לאחר שדובר מפלגת השלטון הטורקית הביע שביעות רצון מהתקדמות בהם. יעלון אמר כי מאז עלה ארדואן לשלטון בטורקיה, ישראל לא יזמה פגיעה או הידרדרות ביחסים: "זו הייתה יוזמה טורקית, יוזמת ארדואן. השיא היה במרמרה. מאז המשט לעזה ניסינו מאוד קשה ליישב את ההדורים". יעלון הסתייג מקשרי טורקיה-חמאס: "אנחנו מוכנים להגיע לפיוס. אבל יש לנו את התנאים שלנו. טורקיה מארחת את חמאס באיסטנבול ואנחנו לא מוכנים לקבל את זה. היא תומכת בחמאס באופן כללי. יש לדון על כך. הם צריכים לענות על התנאים שלנו כדי להגיע להסדר פוליטי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרק ישראל סלם, רויטרס
קרובים לסיום המשבר? נתניהו וארדואן
צילום: מרק ישראל סלם, רויטרס
מומלצים