שתף קטע נבחר

סוף הסאגה? נציבות הביקורת על הפרקליטות מגיעה לממשלה

אחרי מאבקים ארוכים מול ועד הפרקליטים הודיעה שרת המשפטים איילת שקד: ביום א' תוגש הצעת החוק בישיבת הממשלה. ועד הפרקליטים: "אנחנו לומדים את ההצעה". שקד מרגיעה: "פרקליטות מבוקרת אינה פרקליטות רופסת"


שרת המשפטים איילת שקד (צילום: דוברות משרד המשפטים) (צילום: דוברות משרד המשפטים)
שרת המשפטים איילת שקד(צילום: דוברות משרד המשפטים)

האם זהו סוף המאבק של הפרקליטים? שרת המשפטים איילת שקד הודיעה היום (א') על החלטתה להגיש ביום ראשון לאישור הממשלה את הצעת החוק להקמת נציבות ביקורת על הפרקליטים, שתחול לראשונה גם על היועץ המשפטי לממשלה. ההצעה מנוגדת לעמדתה של נציבת הביקורת על הפרקליטות, השופטת בדימוס הילה גרסטל, שכן הביקורת המוצעת תפוצל בין ביקורת פרטנית לבין ביקורת מערכתית.

 

עוד בחדשות:

 

לדעת גרסטל, פיצול הביקורת בין שני גופים יחסל את האפקטיביות שלה, אולם היא נעתרה להפצרות ולא תתפטר עד להעברת הצעת החוק בכנסת. החלטת שקד בסוגיה התקבלה בתום מאבקים וקרע בין ועד הפרקליטים לבין נציבת התלונות (הפועלת כיום רק מכוח החלטה מנהלית), ועל רקע סירובם לשתף פעולה על הדו"חות התקופתיים של גרסטל.

 

שקד הודיעה שתעגן בחוק את נציבות הביקורת על הפרקליטות ואת מייצגי המדינה בערכאות באמצעות התוויית שני מודלים - שהומלצו על ידי ועדה שבראשה עמד השופט בדימוס אליעזר גולדברג - וכל אחד ינוסה לתקופה של שנה. בשנה הראשונה תעבוד הנציבות במתכונת הנוכחית - גם ביקורת פרטנית על פרקליטים וגם ביקורת מערכתית. בשנה השנייה יהיה היועץ המשפטי לממשלה ממונה על הביקורת המערכתית, ואילו הנציבה תהיה ממונה רק על הביקורת הפרטנית. לאחר שנתיים יוכל שר המשפטים להחליט מהו המתווה הנכון יותר להמשך פעילותה של הנציבות.

 

בתגובה למהלך של השרה שקד מסר היום מסר יו"ר ועד הפרקליטים: "שמענו היום על המתווה המוצע לראשונה בפגישה שנערכה עם השרה והיועץ המשפטי. אנו לומדים את פרטי ההצעה ונעביר תגובתנו לגורמים המוסמכים".

 

נציבות הביקורת על מערך התביעה ומייצגי המדינה בערכאות (נבת"ם) הוקמה על ידי שרת המשפטים הקודמת ציפי לבני, כיחידת ביקורת ייחודית הכפופה למשרד המשפטים. תפקיד היחידה, שבראשה כאמור עומדת גרסטל, לבצע ביקורת מערכתית יזומה ולברר גם תלונות על פרקליטי המדינה ומייצגי המדינה בערכאות. הנציבות מעולם לא עוגנה בחוק, ועצם הקמתה עוררה הדים רבים והתנגדויות בקרב עובדי הפרקליטות.

 

שקד: "השופט גולדברג כתב בדו"ח שהגיש לי כי 'כגודל הסמכות - גודל העין המפקחת'. המתווה יאזן בין האינטרסים, החששות והרצונות של הצדדים השונים ויאפשר בחינה רצינית של האלטרנטיבות דה פקטו. המטרה שעומדת לנגד עיניי היא פרקליטות חזקה ועצמאית, המשתפת פעולה עם נציבות הביקורת, ומאידך נציבות ביקורת איתנה ועצמאית המבצעת עבודתה נאמנה. יש הבדל בין פרקליטות רופסת לפרקליטות מבוקרת. הכול שאלה של איזונים ובלמים. שני הגופים נחוצים ועלינו למצוא את הנוסחה הנכונה כיצד ידורו בכפיפה אחת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
שרת המשפטים איילת שקד
צילום: מוטי קמחי
מומלצים