שתף קטע נבחר

לוזון נשאר לוזון

שנתיים וחצי חלפו מאז ראינו את גיא לוזון חוגג נגד הנבחרת הצעירה של אנגליה, תהינו על היעדר הכנה טקטית ודנו בקשר בין משפחתו למינויו למאמן הנבחרת הצעירה. עכשיו, כשיש הרוצים למנות אותו למאמן הנבחרת הבוגרת, זה זמן מצוין לבדוק מה עבר עליו בתקופה הזו והאם השתנה מאז אליפות אירופה שהתקיימה בישראל

כבר למעלה מארבעה חודשים עברו מאז גיא לוזון פוטר מצ'רלטון. אנחנו הספקנו לשכוח, אבל כמה בריטים עדיין לא. לוזון עדיין נראה ברחובות לונדון מפעם לפעם ולפני שלושה שבועות אפילו התארח בערוץ החדשות של "סקיי ספורטס". "מה הלאה בקריירה"? שאל אותו המנחה. "אני פנוי והמטרה כמובן להישאר באנגליה", ענה לוזון והוסיף קלישאה: "אבל בכדורגל אתה אף פעם לא יכול לדעת".

 

האמת, אנחנו ידענו. לא ידענו שלוזון יגיע לאמן בליגת המשנה באנגליה, אבל ידענו שביום שנבחרת ישראל תחפש מאמן חדש השם של לוזון שוב יעלה במסדרונות ההתאחדות. עם תום יורו הצעירות, בקיץ 2013, לוזון נפרד מעבודתו בהתאחדות ויצא לאתגרים מעבר לים, אבל אנחנו ידענו. היה לנו ברור שכשאלי גוטמן כבר לא יהיה מאמן הנבחרת, גם אם הדוד אבי לא יהיה הבוס, גיא לוזון יחזור.

 

גיא לוזון. היה ברור ששמו יעלה (צילום: getty images) (צילום: getty images)
גיא לוזון. היה ברור ששמו יעלה(צילום: getty images)

 

והנה זה קורה. לפי הדיווחים האחרונים בהתאחדות, נבנה לובי התומך במינויו של לוזון למאמן הנבחרת הבא. ואפשר להיות בטוחים, וזאת בעקבות היכרותינו עם הנפשות הפועלות בהתאחדות ובוועדת האיתור, שלוזון, רק בן 40, יהיה במרוץ עד הסוף.

 

מאליפות אירופה שהתקיימה בישראל, בה לוזון היה כמובן מאמן נבחרת ישראל, נחרטו בזכרון ארבעה דברים הנוגעים לו. 1. הוא קיבל מתנה, יורו ללא מוקדמות, וגם אם התפקיד הגיע לו, הייתה תחושה לא נעימה שמעניק המתנה היה קרוב משפחה. 2. מסיבת העיתונאים עם סוכנו דודו דהאן בזמן מחנה האימון של הנבחרת. 3. מספר הצהרות וציטוטים כמו "טקטיקות של מאמנים אחרים לא מעניינות אותי" וביקורת על היעדר סקאוטינג. 4. החגיגות המוגזמות לאחר הניצחון על אנגליה שלא קבע דבר.

 

מופיע עם דודו דהאן במסיבת עיתונאים (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
מופיע עם דודו דהאן במסיבת עיתונאים(צילום: ראובן שוורץ)

 

שנתיים וחצי חלפו מאז אותו טורניר, מאז לוזון אימן לאחרונה בישראל, ובתקופה הזו עבד בשתי קבוצות: סטנדארד ליאז' הבלגית וצ'רלטון האנגלית. בשתיהן, כך נדמה, הייתה חזרה שהזכירה את אותם סעיפים, את אותן תחושות מיורו 2013.

 

התקבל ע"י אוהדים זועמים

עוד לפני שלוזון העביר אימון אחד בבלגיה, כבר קיבלה את פניו מחאת אוהדים. 5,000 אוהדי סטנדארד הפגינו נגד מינויו, רק כי המאמן הישראלי נחשב לעושה דברו של בעל הבית הלא אהוד רולאן דושאטלה. שמו של הסוכן דהאן הוזכר שוב ושוב בתקשורת הבלגית כאדם שבזכותו, בזכות יחסיו עם דושאטלה, קיבל לוזון את התפקיד.

 

מחאת האוהדים של סטנדארד ליאז' ()
מחאת האוהדים של סטנדארד ליאז'

 

ההתחלה של לוזון בליאז' הייתה מצוינת. הוא שבר שיא מועדון כשהשיג 13 ניצחונות רצופים בכל המסגרות. סטנדארד טיפסה למקום הראשון בטבלה. התקשורת המקומית לא ידעה אם לאכול את הכובע, והתרכזה בעיקר באופיו של לוזון ובתנועותיו הלא שגרתיות על הקווים. לוזון קיבל את הכינוי "דה חפסיונרדה" – בעל התשוקה – וכולם דיברו, וכתבו, רק על תנועות הידיים שלו, הקפיצות על השחקנים אחרי שערים, ההשתטחויות על הדשא. כשלוזון העניק ראיון לעיתון "ניוזבלאט" הייתה הכותרת "אשתי דווקא רגועה".

 

סטנדארד נרגעה מעט מהפתיחה המדהימה שלה, אבל כן הצליחה לסיים את הליגה הסדירה במקום הראשון, עם יתרון ארבע נקודות מקלאב ברוז' ועשר נקודות מאנדרלכט. ואז הגיע הפלייאוף. בבלגיה יש קיזוז, משם בכלל הגיע רעיון הקיזוז לישראל. בנוסף לקיזוז, הקבוצה של לוזון קרסה בפלייאוף, ואנדרלכט זכתה באליפות.

 

לוזון בבלגיה. הקיזוז השפיע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לוזון בבלגיה. הקיזוז השפיע(צילום: EPA)

 

"לוזון אימן טוב בעונה הסדירה, אבל הנפילה בפלייאוף הייתה מפוארת", אומר ירון בוסארט, כתב העיתון "הט לאסטה ניוז". "לוזון לא עשה רושם טוב במיוחד. הוא מאמן מאוד אמוציונלי ואנשים זוכרים אותו בזכות ההתנהגות המאוד חריגה שלו, אבל לא בזכות דברים אחרים. נראה שהוא לא ממש איש של טקטיקה".

 

בעונה שלאחר מכן לוזון פוטר כבר באוקטובר, כשסטנדארד הייתה רק במקום ה-11. "כמוטיבטור, כמאמן שיודע להטריף את השחקנים שלו, לוזון עשה עבודה מצוינת", נכתב בעיתון "ניוזבלאט" לאחר הפיטורים, "מבחינת טקטיקה וניהול משחק הרבה פחות". והשחקן השוודי אסטריט איידרביץ' הוסיף: "לוזון לא התכונן ליריבה ולא שיחק חכם, רק כדורים ארוכים. גם הירידה ביכולת שלי באשמת לוזון, שרק פעם אחת הציב אותי בעמדה האמיתית שלי. לוזון הרג אותי, הרג את הביטחון שלי. הוא לא כיבד אותי, אבל זה הדדי".

 

"לא עשה רושם טוב במיוחד" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"לא עשה רושם טוב במיוחד"(צילום: AFP)

 

מינוי בזכות קשרים אישיים, שיגעון על הקווים שיכול להיתפס כחיובי או שלילי וטענות בנוגע לאספקט הטקטי – מוכר לכם מאיפשהו? גשו שוב לחלק הראשון של הכתבה.

 

המשיך תחת דושאטלה

כשלוזון פוטר, דושאטלה הבטיח שיספק לו עבודה חדשה. אחרי הכל המאמן מקבל תלוש שכר, והאמת, בהמשך לוזון קיבל תפקיד שהוגדר, כך לפי התקשורת בבלגיה, כיועץ לדושאטלה במטרה לספק לבוס מידע גם על הקבוצות האחרות בבעלותו, ביניהן צ'רלטון. בוב פיטרס, שהיה אז מאמן צ'רלטון, אמר כמה חודשים מאוחר יותר: "ברגע שלוזון פוטר בבלגיה ידעתי שאני צריך להיזהר".

 

לוזון. נשאר תחת המטריה של דושאטלה (צילום מסך מתוך רשת "סקיי ספורטס") (צילום מסך מתוך רשת
לוזון. נשאר תחת המטריה של דושאטלה(צילום מסך מתוך רשת "סקיי ספורטס")

 

ואכן, בינואר של השנה שעברה, לוזון החליף את פיטרס כמאמן צ'רלטון. כשחתם, אמרה המנכ"ל קתרין מיירה: "אני רוצה שלוזון יהיה האלכס פרגוסון שלנו". לוזון לא החזיק 25 שנה כמו פרגוסון אלא רק תשעה חודשים, וגם במקרה הזה, כמו בבלגיה, האוהדים קיבלו את הגעתו באופן חשדני ובטענה שזכה בעמדה רק בזכות קשרים. הם לא אהבו את העובדה שדושאטלה פיטר את לוזון ממקום אחד, אבל החליט שעבור צ'רלטון הוא מספיק.

 

אוהדי צ'רלטון ידועים בקשר הקרוב שלהם לקבוצה וביצירתיות שלהם. כשלוזון חתם הם פתחו לו חשבון טוויטר מפוברק, שפעיל עד היום. שורת ההיכרות של החשבון הייתה "עושה מה שמר רולאן אומר לי". האוהדים התבדחו ללא הפסקה בשמו של לוזון. בציוץ מוצלח אחד נכתב: "יש לכם מזל שאני פה. לאיזה קבוצה בליגה יש מאמן שהיה הבוס בקבוצה עם שם של דמות ממלחמת הכוכבים – בני יהודה". לוזון המפוברק ביקש גם לא לשים פתקים בכותל להצלחת הקבוצה כי אפילו אלה לא יעזרו לה.

 

מתווכח עם הקוון. התקבל בחשדנות (צילום: getty images) (צילום: getty images)
מתווכח עם הקוון. התקבל בחשדנות(צילום: getty images)

 

כבר במשחק הבית הראשון האוהדים שרו ללוזון "אתה לא יודע מה אתה עושה". הם שינו את הערך שלו בוויקיפדיה כך שנכתב שם "לוזון מונה לתפקיד למרות שאין לו כל ניסיון בכדורגל האנגלי". ועדיין, בשלב מסוים בחצי השנה הראשונה, היו יותר ויותר אוהדים שהחלו להעריך אותו. שוב, לא בגלל רעיונות מקוריים על כדורגל אלא בזכות היכולת שלו כמוטיבטור.

 

ולוזון התנהג כהרגלו גם בלונדון. בניצחון על האל, משער שהבקיע יוהאן גודמונדסון בדקה ה-99, לא פחות, לוזון פרץ לדשא והצטרף לערימת השחקנים. הוא הורחק כי פה זה לא בלגיה, בטח לא ישראל. "אהבנו את התשוקה של לוזון", נכתב באחד הבלוגים המפורסמים של הקבוצה לאחר שעזב. "היא עשתה לנו משהו. אזכור אותו לחיוב ויש עוד אוהדים עם תחושה דומה".

 

לוזון חוגג עם שחקני צ'רלטון ()
לוזון חוגג עם שחקני צ'רלטון

 

תשוקה, שוב המילה הזו חוזרת, אבל מה בנוגע למילה השנייה שעלתה פה כמה פעמים, טקטיקה? את העונה הראשונה לוזון סיים במקום ה-12. בשנייה הוא פוטר, שוב בחודש אוקטובר, כשצ'רלטון מתחת לקו האדום. לקבוצה היו פציעות רבות ולוזון תלה בהן את הכישלון. "היינו חסרי מזל עם הפציעות", הסכים הקפטן ג'וני ג'ונסון, "אבל השאלה אם למאמן היה מה לעשות אינה קשורה. לוזון מעולם לא שינה את השיטה. הוא היה צפוי מדי, הטקטיקה הייתה קלה לפיצוח".

 

גם באנגליה, כמו בבלגיה, נשמעו דברים דומים, לטוב ולרע. במקומות מסוימים בעולם קיימת גישה לפיה מאמן מוטיבטור הוא דבר נחוץ לנבחרת ולאו דווקא מאמן טקטיקן, אבל רבים חולקים על כך. לוזון, כאמור, הצהיר לאחרונה שהוא רוצה להישאר לאמן באנגליה, אבל לכולם ברור שהוא חפץ קודם כל במשרת מאמן נבחרת ישראל. כשמקבלי ההחלטות יצטרכו לעבור על רשימת המועמדים, יש לקוות שהם יסתכלו לעומק גם על תקופתו של לוזון מעבר לים.

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים