חמדאן שיבלי, בן ה-18, היה בדרכו לעבודה במשתלה המשפחתית ליד יקנעם, כשהבחין בגורי חתולים חלשים על דרך עפר. לאחר שפירסם את תמונתם בפייסבוק, הוא נדהם לגלות כי מדובר בחתולי ביצות. מעקב ממושך אחרי הגורים גילה כי האם נעלמה והיה חשש לחייהם. בסיוע אבי קוזי, מחלץ בעלי חיים, הובאו הגורים אל ביה"ח לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר"ג, שם יעברו הליך שיקום במטרה להשיבם בחזרה לטבע
חמדאן שיבלי, בן 18, תושב היישוב שבלי-אום אלג'נם בגליל התחתון, היה בדרכו לעבודה במשתלה המשפחתית ליד יקנעם, כשהבחין במהלך נסיעה בדרך עפר, בשלושה גורי חתולים ליד שלולית מים(צילום: חמדאן שיבלי)
"חשבתי שמישהו זרק חתולים וירדתי מהאוטו כדי לא לדרוס אותם. רציתי בהתחלה לשים אותם פנימה באזור השיחים כדי שלא ייפגעו מטרקטורונים שנוסעים באזור וכדי שהאמא שלהם תוכל לטפל בהם"(צילום: חמדאן שיבלי)
"צילמתי אותם, העליתי את התמונה לפייסבוק וביקשתי עזרה. כל הגולשים ייעצו לי לא לגעת בהם כי מדובר בחתולי ביצות, חיות בר מוגנות". חמדאן שיבלי(צילום: חמדאן שיבלי)
חמדאן חזר לאזור לאחר כשלוש שעות וראה את הגורים שוב באותו המקום, כשהם חלשים ולאחר תצפית ממושכת לא הבחין בנוכחות של האם.(צילום: חמדאן שיבלי)
עו"ד טלי בק-הורנשטיין שהבחינה בהודעתו של חמדאן, קישרה בינו לבין אבי קוזי, מחלץ בעלי חיים. חמדאן חזר למחרת לאזור וחיפש את הגורים. הוא מצא את שלושתם מתחבאים בשיחים, כשאחד במצב קשה ועוד גור רביעי ללא רוח חיים כשכולו מלא בתולעים. "לא יכולתי להשאיר אותם שם. הגורים היו במצב מחריד, מלאים בקרציות בכל הגוף. לאחד מהם היתה קרציה ממש בתוך העין. לקחתי אותם לווטרינר באזור ואבי קוזי אסף אותם משם".(צילום: חמדאן שיבלי)
(צילום: חמדאן שיבלי)
אחד הגורים שהיה במצב קשה הובא לטיפול במרפאת אפקה של ד"ר בני סופר, אך למרות טיפול חירום שניתן לו הוא לא שרד. (צילום: מרפאת אפקה - ד"ר בני סופר)
(צילום: צילום: צילום: מרפאת אפקה - ד"ר בני סופר)
"בלי המחוייבות של חמדאן להציל את הגורים, הם היו מתים בטבע", אומר קוזי. שני הגורים הנותרים הובאו ע"י קוזי להמשך טיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן.(צילום: נהוראי עקליאן)
(צילום: נהוראי עקליאן)
רוני אליאס, מטפלת ראשית בביה"ח לחיות בר קולטת את הגורים לטיפול ראשוני(צילום: נהוראי עקליאן)
ד"ר אריאלה רוזנצוויג, וטרינרית בבית החולים לחיות בר מספרת כי ניתן לצמד הזכרים הצעירים שגילם מוערך בכחמישה שבועות, טיפול תומך לאחר בדיקה ראשונית. "רצינו להתרשם שהם לא סובלים מחבלות ופצעים. הם היו מלאים בקרציות והסרנו אותן מהן. נתנו להם נוזלים, ויטמינים והתחלנו לדרבן אותם לאכול בשילוב של תחליף חלב אם ומזונות עשירים באנרגיה, כדי לעורר אותם ולעודד אותם לאכול".(צילום: עופר בריל)
"האתגר כרגע הוא שהם יאכלו ויצאו מסכנת חיים עקב תת משקל. הם עדיין במצב ירוד. האתגר יהיה לאקלם אותם ולגרום להם לגדול בלי מגע יד אדם, להפוך אותם כשירים לחתולי ביצות שיכולים להסתדר בכוחות עצמם בטבע וזה אתגר לא פשוט".(צילום: עופר בריל)
(צילום: עופר בריל)
(צילום: עופר בריל)
(צילום: עופר בריל)
(צילום: עופר בריל)
(צילום: עופר בריל)
בבית החולים מורגלים בטיפול בחיות בר יתומות, ביניהם גם בעופרי צבאים, דורבנים, קיפודים וגם ציפורי שיר ועופות דורסים.(צילום: עופר בריל)
ד"ר רוזנצוויג מוסיפה ואומרת כי "צבאים הם חיות עדר ועם עופרים יתומים שמגיעים אלינו, אנחנו מצמידים אותם לצבאים שנמצאים בטיפול, אז העופרים לומדים מפרטים בוגרים. במקרה של חתולי ביצות, אין לנו שום פרט בוגר וגם אם היה, חתולי ביצות לא חיים בחברה או קבוצה, גם אם היינו מנסים לחבר גורים עם פרטים בוגרים, תהיה סכנה לחיים של הגורים".(צילום: עופר בריל)
חתול הביצות הוא טורף שחי בישראל ובאסיה. אוכלוסייתו מוערכת בכ-600 פרטים בישראל. חתולי הביצות חיים בעיקר באזורים סבוכים בצמחייה הסמוכה לביצות ובריכות דגים. הוא פעיל בעיקר בלילה, אך גם בשעות הבוקר ואחר הצהריים. הוא צד מכרסמים, בעלי כנף, צפרדעים וגם נחשים. הוא נחשב לטורף מהיר בעל מהירות ריצה גבוה, יכולת שחייה ואינו חושש להיכנס למים כדי לצוד דגים. בתמונה - חתולת ביצות ליד נחל הקישון(צילום: לביא לילו)
(צילום: לביא לילו)
(צילום: לביא לילו)
חתולי ביצות נצפים בעיקר באזור בריכות הדגים בחוף הכרמל, עמק החולה ובבקעת הירדן. בטבע מאויימים חתולי הביצות בעיקר בפגיעה בשטחים הפתוחים בהם הם חיים ובשימוש בחומרי הדברה של מכרסמים מהם ניזונים החתולים(צילום: לביא לילו)
בבית החולים מציינים כי הם משתדלים לצמצם את המגע עם החתולים, למעט האכלות נחוצות כדי לשפר את מצבם והם מקווים כי בתום הליך השיקום, ניתן יהיה להשיבם לטבע.(צילום: עופר בריל)