שתף קטע נבחר

בעזרת אללה: איבטי תככב בריו עם חיג'אב

סייפת החרב, האמריקאית הראשונה שתתחרה במשחקים האולימפיים עם כיסוי הראש המוסלמי, הצליחה לנפץ המון דעות קדומות להפוך למודל לחיקוי ולהשיק חברת אופנה מצליחה לבגדים צנועים. אפילו ברק אובמה התלהב ממנה

מסכה מפלדה, גרביים ארוכים וחליפות אטומות. כל פרטי הלבוש הללו, מדיו של כל סייף, נועדו להגן על הספורטאים מפגיעות החרב. אצל חברת נבחרת ארה"ב למשחקים האולימפיים הקרובים בריו, איבטיחאג', מוחמד ניתן יהיה להבחין בפריט לבוש נוסף.

 

איבטיחאג' או בקיצור הכינוי שלה - איבטי, מוסלמית אדוקה בת 30 מניו ג'רזי, תתחרה בתחרות הקבוצתית בסגנון החרב ותהיה הספורטאית האמריקאית הראשונה בהיסטוריה שתשתתף באולימפיאדה עם חיג'אב על ראשה.

 

איבטיחאג' מוחמד. הפכה לשם מוכר בכל ארה"ב (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
איבטיחאג' מוחמד. הפכה לשם מוכר בכל ארה"ב(צילום: gettyimages)

 

איבטי גדלה בבית פתוח שידע לשלב בין האמונה הדתית לחיים החופשיים. היא תמיד קיבלה יד חופשית לעשות כל מה שברוחה ועוד בילדותה גילתה חיבה לספורט. הענפים הראשונים בהם התנסתה היו אתלטיקה וסופטבול.

 

שינוי הכיוון הגיע בגיל 13 כשנכנסה לאכול בקפיטריה

והבחינה דרך החלונות הגדולים בקבוצת סייפים צעירים שערכה אימון. איבטי ביקשה להצטרף ותוך זמן קצר החלה להפגין את יכולותיה. המורה לספורט התלהב מכישוריה וזימן אותה לנבחרת בית הספר.

 

"כאישה מוסלמית הספורט הזה היה נראה לי ייחודי, אדיב והסב לי הרבה מאוד אושר בדיוק כמו משמעות השם שלי בערבית", סיפרה איבטיחאג' על בחירתה בסייף, "מה גם שהלבוש שלו מכסה את הגוף וזה עונה על דרישות הדת שלי. אין כאן גופיות כמו בכדורסל, או מכנסיים קצרים כמו בכדורעף, אלא תלבושת שמכסה את הזרועות, הרגליים, הראש והצוואר".

 

את ההתקדמות הגדולה שלה בקריירה עשתה כשהתחרתה בקבוצת הסייף של אוניברסיטת דיוק המפורסמת. שם היא גם קנתה את מקומה בנבחרת הסייף הלאומית של ארה"ב.

 

"ראיתי תמיד שיש מחסור של מיעוטים בספורט", סיפרה הסייפת המוכשרת, "הרגשתי שיש לי את הכישורים כדי להיות בנבחרת והתחלתי לרדוף אחרי החלום שלי. אני שמחה שהתקבלתי כי הרגשתי שאני החוליה שהייתה חסרה בנבחרת".

 

מתעסקת גם באופנה

איבטיחאג' שמצאה לעצמה ספורט בו תוכל להתלבש בצניעות, הגדילה לעשות והשיקה לפני שנתיים יחד עם אחותה חברה לבגדי נשים צנועים. 60 הפרטים הראשונים שהציעה נחטפו בתוך דקות.

 

"נכון שיש מספר חברות מוסלמיות כאן בארצות הברית, אבל הרגשתי שאין מספיק והייתי צריכה להזמין מחו"ל", הסבירה איבטיחאג' מדוע הקימה את החברה, "תמיד לא היה להם את הדברים שאני רוצה ללבוש ותמיד נראיתי כמו אחות מוסמכת".

 

בחורף שעבר מכרה איבטיחאג' כבר 3,000 פרטים באינטרנט בפחות מחצי שנה ורשמה רווח של 250 אלף דולר. "אני מקבלת המון מיילים מרחבי העולם שמחמיאים על השמלות שלנו, לא רק ממוסלמיות".

 

חזקה גם באופנה (צילום מתוך אינסטגרם) (צילום מתוך אינסטגרם)
חזקה גם באופנה(צילום מתוך אינסטגרם)

 

המטרה - ריו 2016

"ביקשתי מאלוהים ברכה, אז הוא שלח לי נס", סיפרה איבטי לאחר שהשיגה את הקריטריון האולימפי כשסיימה עם נבחרת הנשים האמריקאית במקום השלישי בגביע העולם, "כשאתה מזיז הצידה את הספקות, אתה יכול להתמודד עם כל הפחדים שלך וכאשר יש אמונה באללה אז הכול אפשרי. עכשיו שהשגתי את החלום, אני לא רוצה שמישהו יעיר אותי ממנו".

 

מאז שקבעה את הקריטריון האוילמפי, הפכה איבטי לדמות מפורסמת בארה"ב ולמודל לחיקוי עבור נשים מוסלמיות ברחבי המדינה. אפילו נשיא ארה"ב, ברק אובמה, התייחס לסיפור שלה. עמוד הפייסבוק שלה צבר בתוך חודש 60 אלף עוקבים.

 

"התגובות פשוט הפתיעו אותי", סיפרה הסייפת. "כבר ב-2011 התחילו לצאת עליי סיפורים כשהתחלתי לרשום הישגים ולייצג את הנבחרת הלאומית, אבל עכשיו זה הגיע לעוצמה אחרת. זה פשוט מרגש. אני רוצה שיותר ויותר מוסלמים צעירים יגיעו לספורט וימשיכו לרמות הגבוהות ביותר. אפשר להשיג דברים בחיים אם מתעקשים ועובדים קשה".

 

ומה הציפיות של איבטי בריו? "המטרה הבאה שלי היא מדליה אולימפית, אבל לא פחות חשוב מכך, שאנשים ימשיכו לשמוע את הסיפור שלי. אסור שישפטו מוסלמים לפי הדימוי שלהם – יש מוסלמים שהם רופאים בכירים, מוסלמים שהגיעו לתפקידים בכירים בפוליטיקה וגם ספורטאים טובים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוח תחרויות
מדליות כחול לבן
י"א חללי מינכן
גיבורים אולימפיים
צילום: getty images
מפת הפארק
המשחקים הפראלימפיים
מומלצים