שתף קטע נבחר

מזכ"ל חדש לליגה הערבית: "ישראל היא אויב"

שר החוץ המצרי לשעבר אחמד אבו אל-רייט, שטען כי ישראל היא אויב של מצרים ומצד שני קיים יחסים חמים עם בכירים ישראלים, מונה למזכ"ל הארגון במקום נביל אל-ערבי המיואש שפרש. בפניו משימה בלתי אפשרית: לאחד עולם ערבי מפולג ומסוכסך

הליגה הערבית בחרה הערב (יום ה') בשר החוץ לשעבר של מצרים, אחמד אבו אל-רייט, למזכ"ל הארגון. הוא יחליף בתפקיד את נביל אל-ערבי, שהחליט לפרוש לאחר כהונה אחת בלבד ולא אחרי שתיים כמקובל. ההתייעצויות נמשכו שעות בגלל התנגדותן של קטאר וסודן, שבסופו של דבר התרצו והסכימו למינוי. 

 

הפרישה של אל-ערבי והמינוי של אבו אל-רייט במקומו באים בימים שבהם העולם הערבי והאיסלאמי שסוע ומפולג יותר מאי פעם. ערבים ומוסלמים כמעט בכל רחבי המזרח התיכון נלחמים אלה נגד אלה, והשסע הראשי הוא בין המחנה הסוני בהובלת סעודיה למחנה השיעי- עלווי בהובלת איראן.

אחמד אבו אל-רייט עם נשיא הרשות אבו מאזן (צילום: AP) (צילום: AP)
אחמד אבו אל-רייט עם נשיא הרשות אבו מאזן(צילום: AP)

נפגש עם הנשיא לשעבר שמעון פרס (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום, לע
נפגש עם הנשיא לשעבר שמעון פרס(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

אבו אל-רייט, בן 73, הוא דיפלומט ותיק ומוכר במצרים. הוא כיהן כשר החוץ בשנים 2011-2004 תחת שלטון חוסני מובארק, והשמיע כמה התבטאויות נגד ישראל כמו "ישראל היא מדינת אויב" ב-2010. ב-2013 טען כי מובארק לא ממש מנע הברחות נשק של איראן ללבנון דרך תעלת סואץ, והסביר ש"חיזוק האויב של ישראל חיזק את האינטרס המצרי".

 

מצד שני אבו אל-רייט נפגש פעמים רבות עם בכירים ישראלים, בהם הנשיא דאז שמעון פרס ושרת החוץ באותם ימים ציפי לבני, ועובדה זו אף הובלטה בימים האחרונים על-ידי המתנגדים למינויו למזכ"ל. הוא גם הסתבך עם חמאס כשהזהיר את הארגון במהלך מבצע "עופרת יצוקה" ש"נשבור את הרגליים למי שיעבור את הגבול מעזה למצרים". גם נגד חיזבאללה, שתא טרור שלו במצרים נחשף ב-2009, הוא התבטא בחריפות.

נואם באו"ם כשר החוץ של מצרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נואם באו"ם כשר החוץ של מצרים(צילום: AFP)

המזכ"ל הפורש אל-ערבי מונה לתפקיד בשנת 2011, בתחילת "האביב הערבי" שנדמה היה לרגע שאולי יביא דמוקרטיה ואיכות חיים גבוהה יותר לחברות הליגה הערבית, אבל בפועל הוביל לקריסתה הכלכלית של מצרים, למלחמת אזרחים איומה בסוריה, לעימותי דמים בלבנון ולחורבן בתימן ובמדינות נוספות.

 

בימי כהונתו של אל-ערבי התנהלו בדיוני הליגה הערבית בקהיר עימותים מילוליים קשים בין מנהיגי ערב על רקע המלחמות במזרח התיכון. במהלך הקדנציה שלו הושעתה סוריה מהליגה הערבית, אבל ארגון הליגה הערבית עצמו ספג ביקורת קשה בשל חוסר יכולתו לקדם פתרון למשבר שם. גם בשל חוסר יכולתו לקדם פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני נמתחה ביקורת על הארגון.

כינוס קודם של הליגה הערבית, בכוויית (צילום: AP) (צילום: AP)
כינוס קודם של הליגה הערבית, בכוויית(צילום: AP)

המזכ"ל הפורש נביל אל-ערבי בפגישה עם אבו מאזן בקהיר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המזכ"ל הפורש נביל אל-ערבי בפגישה עם אבו מאזן בקהיר(צילום: AFP)

רק בחודש שעבר ניתנה עדות אחרת לשבר הגדול בעולם הערבי והאיסלאמי, כשמרוקו הודיעה כי החליטה לבטל את אירוח הכינוס

השנתי של הליגה הערבית שאמור היה להתקיים בעיר המרוקנית מרקש. ההסבר הרשמי של מרוקו להחלטה היה מדהים בכנותו: חוסר תועלת ממשית בפעילות הליגה הערבית וחוסר רצון לתת רושם מוטעה כאילו העולם הערבי מאוחד.

 

הליגה הערבית היא איגוד מדיני הכולל את כל מדינות ערב. הוא הוקם ב-1945 בעידוד בריטניה, במטרה להגשים חזון של אחדות כלל-ערבית, ובמסגרתו אמורות מדינות ערב לתאם פעולות משותפות בתחום המדיני, הביטחוני והכלכלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אחמד אבו אל-רייט. עכשיו תורך
צילום: AP
מומלצים