שתף קטע נבחר

ילדים כרעו בחול ונרצחו, ניצולים ברחו ללב ים

שעות של טרור מאפריקה עד טורקיה: בעיירת הנופש בחוף השנהב עברו מחבלי אל-קאעידה בין הרוחצים בחוף, קראו "אללה אכבר" וירו למוות בכל מי שבדרכם - גם בילדים. תיירים שחו ללב ים כדי לחמוק מהכדורים ואולי טבעו. באנקרה דהרה מכונית תופת לאוטובוס, חשד שהכורדים אחראים

אוטובוס שנפגע בפיצוץ בטורקיה, גופות מוטלות על החול בחוף השנהב (צילום: AFP, EPA) (צילום: AFP, EPA)
אוטובוס שנפגע בפיצוץ בטורקיה, גופות מוטלות על החול בחוף השנהב(צילום: AFP, EPA)

שעות אחרי מתקפות הטרור באפריקה ובטורקיה - הנסיבות מתחילות להתבהר. גורמי ביטחון בטורקיה האשימו הלילה (יום ב') את המחתרת הכורדית בביצוע פיגוע התופת באנקרה שבו נרצחו 34 בני אדם לפחות ועוד 125 נפצעו, ואילו השלוחה הצפון אפריקנית של אל-קאעידה נטלה אחריות למתקפת הטרור הרצחנית באתר הנופש בחוף השנהב שאהוד על תיירים מהמערב, ושבו נרצחו 16 בני אדם לפחות. התמונות והעדויות מהטבח בחוף הים שם פשוט קשות לעיכול: ילדים שאולצו לכרוע על ברכיהם ונורו למוות, ניצולים ששחו ללב ים ואולי טבעו, ומחבל שדאג לבצע וידוא הריגה בכל מי ששרד.

 

בפיגוע בטורקיה אתמול דהרה מכונית תופת לתוך אוטובוס, והוא עלה באש ונשרף כליל. היה זה הפיגוע הגדול השני בתוך פחות מחודש בלב הבירה הטורקית, באזור שבו שוכנים משרדי ממשלה רבים - כלומר אזור שהוא סמל של שלטון ארדואן. בטורקיה נמנעו הלילה מלנקוב בשמו המדויק של הארגון שביצע את הפיגוע, אבל גורם ביטחוני בכיר שם העריך כי ארגון המחתרת הכורדית PKK או ארגון המסונף לו הוא שביצע אותו. עד כה אף גורם לא נטל אחריות לפיגוע. לפיגוע הקודם באנקרה, זה שאירע ב-17 בפברואר ושבו נרצחו 29 בני אדם, נטל אחריות ארגון הקרוב ל-PKK.

 

בעקבות הפיגוע קיים הלילה ראש ממשלת טורקיה, אחמט דבוטאולו, ישיבת חירום שבה השתתפו שר הפנים, ראש סוכנות המודיעין והמשטרה ובכירים נוספים במערכת הביטחון. הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן, שלשכת ראש הממשלה שבה ישב כשכיהן בתפקיד נמצאת קרוב לזירת הפיגוע, שוחח בטלפון עם שר הפנים. "אני אוריד את הטרור על הברכיים", הבטיח ארדואן אחרי הפיגוע. "אנשינו לא צריכים לדאוג. המאבק נגד הטרור יסתיים לבטח בהצלחה".

טורקיה חוששת: המלחמה בסוריה מעודדת את הכורדים לעצמאות ()
טורקיה חוששת: המלחמה בסוריה מעודדת את הכורדים לעצמאות

שניות לאחר הפיצוץ באנקרה. פיגוע גדול שני שם תוך פחות מחודש ()
שניות לאחר הפיצוץ באנקרה. פיגוע גדול שני שם תוך פחות מחודש

צעד ראשון: פייסבוק וטוויטר נחסמו. טורקיה מתקשה למצוא מענה לטרור (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צעד ראשון: פייסבוק וטוויטר נחסמו. טורקיה מתקשה למצוא מענה לטרור(צילום: רויטרס)

הפיגוע אירע כשמכונית תופת התנגשה באוטובוס שבו נסעו כ-20 בני אדם ליד פארק גובן וכיכר קיזילאי, בסמוך לתחנה מרכזית גדולה. האזור המה אדם בשעת הפיצוץ, 18:43 לפי השעון המקומי. דוגאן אסיק, בן 28, היה על האוטובוס בעת הפיצוץ. "נהדפנו אחורה מעוצמת הפיצוץ", סיפר דוגאן, שנפצה בפניו ובזרועו.

 

לטורקיה אין תשובות: "אין פתרון מלא לפיגועים"

טורקיה מתמודדת בשנה האחרונה עם המציאות הביטחונית הקשה ביותר שלה זה שנים: כחלק מהקואליציה בהובלת ארצות הברית היא נלחמת נגד דאעש בסוריה ובעיראק השכנות וסופגת פיגועים היוצאים מבין ידיו, ובמקביל היא נלחמת גם במורדים הכורדים מה-PKK בדרום המדינה. הפסקת אש בת שנתיים וחצי בין טורקיה למורדים הכורדים קרסה ביולי האחרון, ובעקבותיה בא פרץ האלימות הקשה ביותר שידעה טורקיה מאז שנות ה-90.

 

טורקיה סבורה כי התסיסה באזור שבו מרוכזים הכורדים בדרום-מזרח המדינה קשורה קשר עמוק לאירועים בצפון סוריה, שם המיליציה הכורדית YPG כובשת שטחים במסגרת מלחמתה בדאעש ובמורדים הנלחמים נגד נשיא סוריה אסד. אנקרה חוששת שההישגים האלה יגבירו את השאיפות הבדלניות בקרב אזרחיה הכורדים. הכורדים חולמים שנים ארוכות להקים מדינה עצמאית על פני חבל כורדיסטן, המשתרע על פני אזורים מארבע מדינות שונות, בהן טורקיה.

 

 

טורקיה טוענת שבין YPG ל-PKK יש קשרים אידיאולוגיים ומבצעיים, וכי שניהם ארגוני טרור המאיימים עליה. PKK מנגד טוען באופן מסורתי כי המאבק שלו מופנה נגד הכוחות המזוינים של טורקיה ולא נגד אזרחים. לפיגוע הדומה באנקרה בחודש שעבר קיבל אחריות ארגון "נצי החופש של כורדיסטן", ארגון שמומחים טוענים כי הוא מסונף ישירות ל-PKK. בפיגוע ההוא הותקף אוטובוס צבאי שעצר ברמזור. ארגון "הנצים" עצמו טוען כי הוא נפרד מה-PKK.

 

בינתיים, בכל אופן, לשלטונות טורקיה אין תשובות טובות לתת לאזרחים. שר הפנים הטורקי נאלץ להודות הערב כי טורקיה אינה יכולה למנוע ב-100% פיגועים. לבהלה הכללית הוסיפה העובדה שבית משפט באנקרה הורה הערב לחסום את הגישה לפייסבוק, לטוויטר ולאתרים נוספים, אחרי שתמונות מפיגוע התופת באנקרה פורסמו ברשתות החברתיות. גולשים טורקים אכן דיווחו הערב על קשיים להיכנס לאתרים אלה.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו גינה אמש את הפיגוע, בניגוד לפיגועים קודמים בטורקיה, באיתות נוסף לפיוס המתקרב בין ירושלים לאנקרה. "ישראל מביעה הזדהות עם העם בטורקיה במלחמה נגד הטרור, וקוראת לקהילה הבינלאומית להתאחד במאבק נגד הטרור", נאמר בהודעה הרשמית.

 

הקורבנות נדרשו לצעוק "אללה אכבר"

אמש נחשפו גם עוד פרטים ממתקפת הטרור האיומה בעיירת הנופש גראן-בסאם בחוף השנהב: שישה מחבלים לפחות הגיעו ממקום לא ידוע לחוף, רצחו נופשים ביריות וברימוני יד ופרצו לשלושה מלונות. 14 אזרחים נרצחו במתקפת הטרור הזו, וגם שניים מאנשי כוחות הביטחון המקומיים נהרגו. המוני תיירים נמלטו ברחובות העיירה מאימת המחבלים, וגופות הנרצחים נותרו – בתמונה מחרידה – מוטלות בחול של חוף הים זמן רב, עד שניתן היה לפנותן.

 

אמש נטל אל-קאעידה במגרב – הזרוע הצפון אפריקנית של ארגון הג'יהאד העולמי – אחריות למתקפת הטרור באמצעות הודעות באתרים המזוהים עם הג'יהאד העולמי. בהודעות אל-קאעידה שיבח הארגון את המחבלים והציג אותם כ"גיבורים". היריות בחוף הים של גראן-בסאם, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, החלו כשבחוף היו רוחצים רבים, שבאו להצטנן בשל גל החום שפקד את האזור, כ-40 קילומטרים מהבירה הכלכלית של חוף השנהב אביג'אן. הייתה זו מתקפת הטרור הגדולה השלישית נגד אתר תיירות במערב אפריקה מאז נובמבר האחרון.

המחבלים פשטו על החוף עם קלצ'ניקובים ורימוני יד. גופות מוטלות בחול בחוף השנהב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המחבלים פשטו על החוף עם קלצ'ניקובים ורימוני יד. גופות מוטלות בחול בחוף השנהב(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

עד הראייה מרסל גאי סיפר כי ראה לפחות ארבעה מחבלים חמושים ברובי קלצ'ניקוב רצים לעבר החוף, אחד מהם עם זקן ארוך. הם התקרבו לשני ילדים על החוף, ומרסל שמע אותם מדברים בערבית. לאחר מכן אחד הילדים כרע על ברכיו והחל להתפלל. "הילד הנוצרי נורה ממש לנגד עיניי", סיפר. ז'אק אבל, שהזדהה כבעלים של מלון Etoile du Sud שאליו פרצו המחבלים, סיפר שהוא רץ למלון אחרי שקיבל הודעה בטלפון שלפיו אדם נרצח בתוך המלון. בעמדת הקבלה סיפרה מאוחר יותר פקידה: "אנחנו לא יודעים מאיפה הם הגיעו ואנחנו לא יודעים לאן הם הלכו".

 

גופות של נרצחים נצפו גם במלון צ'לסי הסמוך, ולפי הדיווחים ארבעה מהנרצחים לפחות הם אזרחים אירופאים. עדי ראייה סיפרו כי המחבלים היו לבושים בבגדים שחורים, ופתחו באש כשאנשים מילאו את המסעדות והברים ליד החוף או שחו בים. "הם התחילו לירות וכולם פשוט החלו לברוח. נשים וילדים רצו וניסו להתחבא", ספר מארי בסול, עדת ראייה. "זה התחיל בחוף. כל מי שהם ראו – הם ירו בו".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

קובה מאיגה, מוכר מקומי יליד מאלי, אמר כי היה במסגד כששמע לפתע יריות בשעה 13:30, שעון מקומי. חברים באזור החוף

סיפרו לו על שאירע: "זה היה טבח. הם צעקו 'אללה אכבר' והכריחו אנשים לצעוק את המילים האלה ורצחו כל אדם שלא עשה זאת. שלושה מחבלים התקדמו יחד בחוף, ומחבל רביעי היה אחראי לחסל כל ניצול שבו הוא נתקל. הרבה אנשים רצו לתוך הים ושחו כדי לברוח. חוץ מאלה שנהרגו מהירי, יכול להיות שהיו אנשים שטבעו למוות ונסחפו לעומק הים".

 

לפי עדי ראייה, המחבלים עטו כובעי גרב שכיסו את פניהם, אבל כולם יכלו לראות שעורם שחור, כך שכנראה מדובר במחבלים ילדי אפריקה שמדרום לסהרה.

 

גורם דיפלומטי אמר ל"פוקס ניוז" כי על פי אחת ההערכות, היעד למתקפת הטרור היה משלחת אמריקנית שמבקרת בחוף השנהב, בראשות עוזר שרת המסחר. לאותה משלחת היו אמורים להצטרף גם נציגים משגרירות ארצות הברית בחוף השנהב, אך הפיגוע אירע לפני הגעת האמריקנים למלון שהותקף.


פורסם לראשונה 13/03/2016 23:45

 

איתמר אייכנר השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים