שתף קטע נבחר

"החייל מס' 2": קנוניות על הסכין

תחקירן מריר וסוציולוגית צעירה הם גיבורי ספר המתח החדש של פזית בן-נון בלום וגדי בלום. כיאה לז'אנר, הם מסתבכים בקנוניה אפלה שמגיעה עד שורשי האליטה הישראלית, וזו רק ההתחלה. לכבוד יציאתו, הם בחרו חמישה ספרי תיאוריות-קשר שאי אפשר בלעדיהם

בבסיס ספרי קונספירציות עומדים תמיד ה"הם", קבוצה רבת עוצמה שאחראית להכל. "הם" חברי אגודת סתרים/ אליטה פוליטית-כלכלית חסרת מצפון/ הוותיקן/ שושלות מלכותיות/ האף-בי-איי/ סי-איי-אי/ בי-בי-סי/ היהודים/ חייזרים ירוקים עם מחושים.

המטרה של ה"הם" היא לצבור הון/ להשיג אוצר מיסטי/ לשמר את הסטטוס קוו/ לקדם אידיאולוגיה/ לשרת שדים גוציים בעלי הבל פה גופריתי.

 

כדי להשיג את מטרתם הזדונית, "הם" הסתירו מאיתנו שניל ארמסטרונג לא הלך על הירח/ שכלי טיס חוצני התרסק ברוזוול/ שישראל אחראית לפיגוע במגדלי התאומים/ ושאם תהיו ממש בשקט, תצליחו לשמוע את קולו של אלוויס העולה בשיר "אהבי אותי ברכות" מחדר השירותים בגרייסלנד.

 

"הם" מחביאים מאתנו מידע ומשנים את תודעתנו באמצעות מסרים תת-הכרתיים, שליטה במערכת החינוך (יש להם עיניים בגב) וסמים פסיכו-אקטיביים. עלינו, הקוראים, מוטלת האחריות: לפקוח את עינינו!

 

הקסם המיוחד של סיפורי קונספירציה טמון בעובדות פוליטיות, היסטוריות וגיאוגרפיות הנארגות לתוך העלילה, ומגבירות את התחושה המציקה שהקו המחבר בין הנקודות עלול להיות אמיתי באותה המידה. לספרי קנוניות טובים יש, לכן, פוטנציאל להמשיך וללוות את הקורא גם זמן רב אחרי שהפך את הדף האחרון.

 

בואו לקרוא את הפרק הראשון מתוך "החייל מס' 2"

 

חמשת הסיפורים הבדיוניים שבחרנו מגוללים תיאוריות קשר בסוגות שונות – ממדע בדיוני, דרך רומן היסטורי, ספר ריגול, רומן פוליטי וספר מתח. כולם מותירים את הקורא בתחושה שהיטיב לתאר ג'וזף הלר ב"מלכוד 22": זה שאתה פרנואיד, לא אומר שלא רודפים אחריך.

 

 

"1984", מאת ג'ורג' אורוול

ברומן המצמרר הזה, הממסד המפלגתי פועל כאח גדול, במטרה למנוע מאזרחי המדינה לחולל מחשבות שעלולות לסכן את שליטתו המוחלטת. המפלגה חסרת המצפון משמרת את ההגמוניה שלה באמצעות שלילת הפרטיות, שטיפת מוח תעמולתית, ניתוק הקשרים בין גבר לאישה, בין ילד והורה, בין אדם לרעהו, שיכתוב תמידי של ההיסטוריה, וגם באמצעות הפצת תיאוריות קונספירציה. כך, המפלגה מסמנת את עמנואל גולדשטיין, בן דמותו של לאון טרוצקי – שאולי קיים, ואולי הומצא על ידי מיניסטריון האמת – כאויב המדינה, שהספר החתרני פרי עטו אולי נכתב על ידי המפלגה עצמה. בעולם קודר כזה, לא ניתן לתת אמון בדבר או באיש – אך למרבה הזוועה, נשללים מהאזרח אפילו האמצעים הלשוניים להמשגת ספקות.

1984. לא ניתן לתת אמון באיש ()
1984. לא ניתן לתת אמון באיש

 

"החפרפרת", מאת ג'ון לה קארה

עבודותיו של לה קארה שואבות השראה מתיאוריות הקונספירציה שהסעירו את החברה המערבית בשנות ה-60 וה-70, ומבוססות באופן חופשי על כמה מהדמויות ששיחקו תפקידים מרכזיים באירועים ההיסטוריים שעצבו את העולם. סמיילי, גיבורו האפרורי כשמיים הלונדוניים, שם לו למטרה לחשוף מי מהסוכנים הבכירים בשירות החשאי הוכפל על ידי רב המרגלים הסובייטי "קארלה". בדרך הוא חושף את הציניות הפושה בעולם הפוליטי, במנהל הציבורי ובשירותי הביטחון. הגילוי כי גם משרתי הציבור שאינם סוכנים כפולים לא מוּנעים על ידי עקרונות נאצלים, פטריוטיות עמוקה או אהבת האמת, מעורר את התפכחותו המוסרית והפוליטית של הקורא. עם תום הקריאה, עולה התובנה שהאליטה שאמורה להגן עלינו - עלולה לעיתים להיות הגורם מפניו עלינו להישמר. 

"צופן דה וינצ'י". קונספירציה חובקת עולם ()
"צופן דה וינצ'י". קונספירציה חובקת עולם

 

"האיש במצודה הרמה", מאת פיליפ ק. דיק

בחייו הפרטיים סבל פיליפ ק. דיק מפרנויות והזיות על קנוניות. הוא דמיין מציאויות חלופיות – ונטייתו זו מפרנסת היטב את היצירתיות האפלולית ומעוררת האימה שבספריו, המעלה תדיר את השאלה – מה אמיתי ומי מתחזה. "האיש במצודה הרמה" מתאר עולם הנאנק תחת שלטון פשיסטי, לאחר ניצחון מדינות הציר במלחמת העולם השנייה. בין שלוש מציאויות – שלנו הקוראים; של הדמויות בספר; ושל הדמויות בספר הקוראות בספר המתאר מציאות חלופית נוספת, נרקמת קונספירציית מדע בדיוני עם אמירות חברתיות על חיים ואמת תחת כיבוש.

"האיש במצודה הרמה". מציאות אלטרנטיבית (עטיפת הספר) (עטיפת הספר)
"האיש במצודה הרמה". מציאות אלטרנטיבית

 

"אנשי הקש", מאת מייקל מרשל

מעשה אלימות מחריד (ואז עוד אחד, ועוד אחד), נטווים להיסטוריה שלמה של עינויים, אינוס, טבח, פדופיליה, טרור ומלחמות שמבוצעים על ידי קבוצה חשאית ומאורגנת היטב. כל כך מאורגנת, עד שהיא רקמה לעצמה מערכת מוסר וערכים שלמה, שמצדיקה את מעשיה. "אנשי הקש" ושני הספרים העוקבים בטרילוגיה, חוקרים את הקשר בין הגדרת הטוהר לבין אכזריות בלתי נתפסת, ומותחים ביקורת חברתית נוקבת כשהם מפרידים בין הרוע ה"מקובל", שכולנו רגילים אליו, לבין רוע שמתקיים ללא מטרה "אנושית", כייעוד או תחביב. וכמו תמיד בתיאוריות הקשר, האנשים שחיברו את הנקודות או החלו להתחקות על עקבות הקונספירציה נעלמו או מתו, אך הגיבור נחוש לחשוף את הארגון העומד מאחורי המזימה – ולהציל את החפים מפשע.

 

"צופן דה וינצ'י", מאת דן בראון

לא ניתן להשלים את הרשימה מבלי להזכיר את אחד מרבי המכר הגדולים ביותר של כל הזמנים, על אף הביקורת החריפה שספג בדבר מקוריותו ודייקנותו בפרטים היסטוריים. במיטב המסורת של טרילוגיית "אילומינטוס" ו"המטוטלת של פוקו", עוסק "צופן דה וינצ'י" במאבקן של אגודות מסתוריות – מסדר ציון, הטמפלרים והארגון הקתולי אופוס דאי - השומרות על סודות הגביע הקדוש. ראשי מסדר ציון נרצחים בזה אחר זה, ומותירים רמזים סבוכים למשימתם בעלת החשיבות העליונה - להגן על הדם הקדוש. באמצעות מומחיותו כפרופסור לסימבוליקה דתית, מפענח הגיבור את החידות ומתחקה אחר סיפורו האמיתי של ישו, שעלול לקעקע מן היסוד את סמכותה של הכנסייה הקתולית. בתגובה, הקהילות הנוצרית והיהודית ואנשי אקדמיה שילבו כוחות במטרה להפריך את הטענות העולות בספר. או שגם זו קונספירציה?

 

ספרם של פזית בן-נון בלום וגדי בלום "החייל מס' 2" ראה אור לאחרונה בהוצאת ידיעות ספרים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כריכת הספר
"החייל מס' 2". עומד על כתפי ענקים
כריכת הספר
לאתר ההטבות
מומלצים