שתף קטע נבחר

בלגיה לא מצליחה לעצור את ההצטרפות לג'יהאד

מאז מתקפת הטרור בפריז נחשבת בריסל לחממת הג'יהאד באירופה. כתבי CNN ביקרו בבלגיה אחרי מעצרו של המחבל הנמלט מצרפת ופגשו תושבים שאומרים שאת הגיוס של דאעש, ההקצנה הדתית והשנאה למערב יהיה קשה מאוד לשנות. הממשלה מודה: "הגיוסים ממשיכים, צריך שהצעירים המוסלמים ירגישו בבית"

רגע מעצרו של סלאח עבד א-סלאם בסוף השבוע (צילום: BFM) (צילום: BFM)
רגע מעצרו של סלאח עבד א-סלאם בסוף השבוע(צילום: BFM)
 

בריסל הופכת בהדרגה לעיר שידועה כקרקע פורה לגיוס ג'יהאדיסטים. לפי המשטרה הבלגית, מתקפת הטרור בפריז תוכננה בבריסל, וברחובותיה הסתתר המחבל הנמלט סאלח עבד א-סלאם. לשוטרים שמצאו אותו היה הרבה מזל. למרות המבצע הביטחוני הנרחב לא נמצאו עקבותיו עד השבוע. הרשויות בבלגיה לא יודעות על מתקפות טרור שנמצאות בשלבי תכנון. בלגיה נשארת זהירה עם רמת התרעה "חמורה", וכוחות הביטחון מזהירים מאיום ממשי מאוד של מתקפה.

 

לקריאת הכתבה באתר CNN 

 

בשבועות האחרונים ביקרה CNN במולנבק, פרבר בבריסל של מעמד הפועלים שנחשף כחממה לצמיחת אידיאולוגיה ג'יהאדיסטית, כדי לראות מה השתנה מאז הטבח בפריז לפני ארבעה חודשים. נדרשו חודשים לשדל את התושבים להתראיין. רבים קיבלו איומים מקיצוניים שהתקשרו לטלפונים הסלולאריים שלהם, והזהירו אותם שלא לדבר עם התקשורת.

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

 

קפיצה למכונית או לרכבת בבריסל תביא אתכם תוך זמן קצר יחסית לערים גדולות באירופה. פריז, אמסטרדם, קלן, שטרסבורג, פרנקפורט וברלין. רק לאחרונה, במיוחד אחרי המתקפה בפריז, החלו חלק מארצות אירופה ליישם בדיקות הגירה.

 

הבלגים לא הצליחו להוריד את מספר הלוחמים שנסעו לשטחי דאעש בסוריה ובעיראק, והרשויות במדינה מבוהלות שהלוחמים שיחזרו יביאו איתן מתקפות נוספות כמו זו שהייתה בפריז. מבין כל מדינות מערב אירופה לבלגיה שיעור הלוחמים הזרים הגבוה ביותר בסוריה יחסית לגודל האוכלוסייה שלה.

 
מומחים טוענים כי קרוב ל-500 נשים וגברים עזבו את בלגיה לסוריה ועיראק מ-2012. לפי המומחים יותר ממאה בלגים חזרו מאז לארצם, ורבים מהם עמדו בפני מעצר מיידי. אך כל מי שדיבר עם CNN הודה שהמספרים הללו שגויים, ואיש לא יודע באמת כמה הלכו וכמה חזרו.

 

"קשה למצוא את מי שמגייס לדאעש"

שר הפנים הבלגי ז'ן ז'מבון אמר שלמאבק של כוחות הביטחון באיום הטרור יש השפעה, אך הודה שהמגייסים של דאעש עדיין מסוגלים לפעול בבלגיה. "הגיוסים ממשיכים, אבל ברמה נמוכה הרבה יותר ממה שהתרגלנו לפני שנתיים לדוגמה, אבל כן, הם ממשיכים", הוא אומר. "קשה למצוא את האנשים שאחראים. אתה יכול לעשות את זה בחדר קטן בכל בית".

 

בקהילה המוסלמית מי שמנסה לעצור את הקצנת הצעירים הופך למאוים. "אנחנו חיים בתקופה שכל מי שמנסה לדבר אמת ימצא אנשים שמנסים לגרום לו להפסיק", אומר סולימאן ואן אייל, אימאם שהתאסלם ומדבר בגלוי נגד הג'יהאד. בפגישה חשאית, בליווי שומר ראש, אומר סולימאן: "אני לא מפחד". 

מולנבק בפרברי בריסל, והפשיטה שהייתה בה אחרי המתקפה בפריז ()
מולנבק בפרברי בריסל, והפשיטה שהייתה בה אחרי המתקפה בפריז
 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"אני נוקט אמצעי זהירות, אבל לא מסתתר. אני יוצא, מסתובב. מה שיצטרך לקרות יקרה. זו לא תחושה נעימה לדעת שאנשים הם כאלה. אבל זה לא מפחיד אותי", הוא אומר. האימאמים, לדעתו, חייבים להיות מוכנים לצאת נגד הצידוקים הדתיים שעושה דאעש.

 

בנה של ג'רלדין הנגיין, אניס, הוא אחד מהצעירים הבלגיים שנסעו להילחם בשורות דאעש ונהרגו בשדה הקרב בסוריה. כששואלים אותה אם היא מפחדת היא צוחקת במרירות: "מה עוד אני יכולה להפסיד? כבר איבדתי את הבן שלי. הם כבר לא יכולים לעשות לי כלום". ג'רלדין אומרת שלא פשוט לזהות סימנים של הקצנה. "כל סימן שונה. כשאנחנו מסתכלים עליהם בנפרד הם לא נראים כמו סימני הקצנה", היא מסבירה. "אבל כשאתה רואה את התמונה כולה אתה מבין שאלה סימנים, שזה חלק מתהליך הגיוס".

 

"בלגיה רוצה להיפטר מהצעירים האלה"

עלי בוכה כשהוא מספר איך שני אחיו נסעו לסוריה. אחד מהם נהרג בחזית. הוא מאמין שאפליה והיעדר הזדמנויות שוות בבלגיה הובילו צעירים רבים לדרך הג'יהאד. הסיבה, לדעתו, היא שהם לא מרגישים שייכים. זה בדיוק מה שהמגייסים הג'יהאדיסטים מנצלים.

 

"בבלגיה המדינה דוחה ילדים וצעירים. הם אומרים 'הם כולם זרים, למה אנחנו צריכים לתת להם עבודה?'. הם ממלאים אותנו בשנאה והם אומרים שאנחנו חסרי תועלת. אז כשאנשים צעירים רואים מה קורה שם בסוריה הם חושבים: 'אוקיי, בוא נלך לשם ונהיה בעלי תועלת'".

סריקות בבריסל בערב השנה החדשה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סריקות בבריסל בערב השנה החדשה(צילום: AFP)
 

עלי מאמין ששירותי הביטחון בבלגיה מעלימים עין לנוכח הנסיעות לסוריה כדרך להיפטר מהזרים. "הם רוצים להיפטר מהצעירים האלה ולתת להם ללכת". הוא מסכים שאחיו היו אחראים לחלוטין למעשיהם, אבל חושב שאפשר היה לעשות עוד בשביל לעצור אותם.

 

"אמרתי לשוטרים - הבן שלי הולך לסוריה. לא עשו כלום"

ג'רלדין אומרת שהיא דיווחה למשטרה על בנה בניסיון למנוע ממנו לנסוע, אך ללא הועיל. "שבועיים לפני שהוא עזב הלכתי לממשלה ואמרתי 'הבן שלי הולך לתפוס טיסה ביום המסוים הזה כדי לעזוב לסוריה'", סיפרה. מודאגת מכך שהוא עשוי להצטרף לארגון טרור, החוקר הוסיף את אניס לרשימת המעקב אבל למרות זאת הוא הצליח לצאת מהמדינה.

 

"ביום שהוא עזב הלכתי לממשלה ואמרתי להם שהם לא עשו כלום", היא נזכרת. "הם אמרו לי - הבן שלך לא קטין, אז הוא יכול לעשות הכול. הוא יכול ללכת לאן שהוא רוצה, מתי שהוא רוצה". אניס היה בן 18 ב-2014, כשעזב את בלגיה. "המסר של הרשויות הוא - 'אוקיי, אתה עזבת אז אתה לא תחזור'. הם לא עוזרים לנו להחזיר את הילדים, רק משאירים אותם שם. במקום להגיד להם 'נדבר אתכם כשתהיו בכלא על המניעים שלכם ואחר כך נעזור לכם להשתלב שוב בחברה', נותנים להם את המסר - 'לא, אל תחזרו. תהיו בכלא לעולם'".

במולנבק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
במולנבק(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

שר הפנים מתעקש שהממשלה עובדת קשה כדי למנוע מצעירים קיצוניים לעזוב את המדינה אבל מודה שיש עוד הרבה עבודה. מונטסיר א-דאמח, מייסד המרכז נגד הקצנה בבריסל, אמר: "אתה לא יכול לעצור בכוח אנשים שרוצים לעזוב. לא יכול להיות שזה יהיה פתרון. יש אנשים שנאסר עליהם לעזוב והם נכלאו. אחרי שמונה שנים הם שוחררו והצליחו לעזוב". במקום זאת, הוא אומר, "אפשר למנוע מאנשים לעזוב אם תבנה להם עתיד, ותעזור להם להבין מי הם באמת".

 

האח של עלי שחזר מסוריה בחיים בסופו של דבר חזר לבלגיה ונעצר. עלי מספר שהמדינה נתנה לבני המשפחה כולה הרגשה שהם פושעים, במהלך פשיטה אלימה על בית המשפחה בזמן שישנה. "למה כל כך הרבה אלימות? הם לא מצאו כלום. כלום. אבל הדרך שבה הם הגיעו לבית היה כאילו שאנחנו חמושים מכף רגל ועד ראש. זה רק מילא אותנו בשנאה", אמר.  

 

"בארה"ב הדור השני נשיא, פה הדור הרביעי לוחם דאעש" 

יאסין בוחבוט, סטודנט בן 18, טוען שפעולות המשטרה וכוחות הביטחון מעוררות עוד ועוד מוסלמים לפעול נגד בלגיה. אל בוחבוט התייחסו "כמו לטרוריסט" והוא נעצר באיומי אקדח כשניסה לקנות ארוחת צהריים. אחרי 20 דקות על הברכיים במסעדה הוא הושלך לניידת משטרה. אחרי יותר משלוש שעות שוחרר, ללא

הסברים. שבוע אחר כך נאמר לו שהוא נעצר כי הוא נראה חשוד. "יחס כזה נותן למגייסים נשק להשתמש בו. הם אומרים – 'תראו, החברה גזענית, הם לא רוצים אתכם כאן'", אומר יאסין.

 

השר ג'מבון אמר שרוב הצעירים המוסלמים השתלבו בחברה הבלגית אבל מודה שממשלתו צריכה לעשות יותר כדי לתת לחלק מהם "להרגיש בבית" בארצם. "הצעירים האלה נולדו בבלגיה, אפילו ההורים שלהם נולדו בבלגיה, ועדיין הם פתוחים לכל מיני מסרים כאלה. זה לא נורמלי. בארצות הברית הדור השני הוא כבר נשיא. כאן הדור הרביעי הוא לוחם דאעש. אז זה באמת משהו לעבוד עליו".

 

האימאם ואן אייל אומר שהמוסלמים בבלגיה חייבים גם לתרום את חלקם. "אין סיבה שלא נרגיש בלגים. אני מאמין שזה חלק מהאיסלאם שנגן על המדינה שבה גדלנו". לעלי יש אזהרה גדולה עבור המוסלמים ששוקלים להצטרף לדאעש. הוא אומר שהחלטתם של אחיו ללכת לסוריה, והטיפול של הרשויות בבלגיה בהם, "הרסו" את המשפחה שלו. "זה שבר הכול", הוא אומר בבכי. "העתיד שלנו נראה בהיר אבל עכשיו לא נשאר דבר".

 

הכתבה נערכה על ידי ynet ובאחריותו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
רגעי מעצר המחבל הנמלט בשישי
צילום: MCT
מומלצים