שתף קטע נבחר

האלמנה העיראקית שאיחדה בין סונים לשיעים

כשדאעש ביצע טבח ב-1,700 טירונים בבסיס בעיר תיכרית, הצליחו כמה מאות לברוח, אך ארגון הטרור הצליח לסגור עליהם. אז נכנסה לתמונה אום קוסאי, בת לשבט סוני, והעניקה מקלט לחיילים השיעים ואף שלחה את בנה ובתה לסייע לחיילים לכודים. מאז היא הפכה לגיבורה לאומית ולמוקד עלייה לרגל

"אם כל העיראקים היו כמוה, לא היה דאעש". אום קוסאי ()
"אם כל העיראקים היו כמוה, לא היה דאעש". אום קוסאי

 

אם רוצים לשים את האצבע על אחד הגורמים העיקריים למלחמות במזרח התיכון, סביר להניח שמדובר בסכסוך הבלתי נגמר בין הסונים לבין השיעים. על רקע עובדה זו, מתגאים בעיראק השסועה בסיפורה של "אום קוסאי" משבט אל-ג'בורי, שהצילה מאות חיילים מידי ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) והצליחה לאחד בין שיעים לבין סונים. סיפורה של האלמנה העיראקית פורסם באחרונה באתר The Christian Science Monitor.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

ביוני 2014 ביקשו לוחמי דאעש להשתלט על תיכרית, עיר הולדתו של הרודן המנוח סדאם חוסיין, לאחר שרשמו הצלחה בכיבוש העיר מוסול. הם הסתערו על העיר וביצעו את אחד ממעשי הטבח הידועים ביותר לשמצה של ארגון הטרור הסוני שנודע בשם "טבח מחנה ספייקר", שבו נרצחו 1,700 טירונים מצבא עיראק. הטירונים הוחזקו בשבי דאעש בטרם הוצאו להורג וגופותיהם הושלכו למי נהרות ולקברי אחים. במקביל לטבח המזעזע התרחשה דרמה נוספת. 850 חיילים שהצליחו להימלט ממחנה צבאי מצאו את עצמם ללא מוצא כשהגיעו לנהר שהפריד בינם לבין העיירה אל-עלם ומאחורה אנשי ארגון הטרור סוגרים עליהם.

 

מקלט לחיילים מפני אנשי דאעש. האלמנה הסונית בקריקטורה ()
מקלט לחיילים מפני אנשי דאעש. האלמנה הסונית בקריקטורה
אנשי שבט אל-ג'בורי (הסוני) הדומיננטי באותו אזור, שכאמור אום קוסאי משתייכת אליו, עשו מעשה חריג ביותר והומניטרי לכל הדעות כשהשיטו את החיילים העיראקים (רובם שיעים) בסירות משוטים ובאותה עת סיפקו להם חיפוי אש מהשיחים. לאחר מכן סיפקו עשרות משפחות משבט אל-ג'בורי מקלט לחיילים בבתיהם במשך כשבועיים. בסיכומו של דבר, 400 חיילים עיראקים הצליחו לצאת מהאזור בחיים, ומקומיים רבים גם ברחו ממנו מחשש לפעולות תגמול של דאעש.

 

שלחה את בנה ובתה להציל חיילים

אלא שאום קוסאי לא הסתפקה בסיוע לחיילים השיעים והלכה צעד אחד רחוק יותר וביקשה מבנה חאלד לעזור לכוחות הצבא נגד דאעש. היה זה אחרי שחאלד קיבל שיחה נואשת מאחד מחבריו בצבא עיראק שסיפר לו שהג'יהאדיסטים מקיפים אותו ואת חמשת חבריו. אום קוסאי שלחה את בנה ואת בתה ברכב למקום שבו שהו החיילים. היא התעקשה שבתה תיסע גם לאזור משום שאנשי דאעש לא נהגו לבדוק כלי רכב שבהם נסעו נשים. המבצע המסוכן שבמהלכו הקריבה האישה העיראקית הסונית את ילדיה כדי לתת מקלט לחיילים סונים הפך את אום קוסאי לגיבורה לאומית ולסמל לתקווה לאחדות בין שיעים לבין סונים.

 

"זה היה הרעיון של אימא שלי. אם כל העיראקים היו כמוה, לא היה דאעש", סיפר חאלד על גבורת אמו.

 

פרס כספי על סך 15 אלף דולר מראש הממשלה השיעי אל-עבאדי ()
פרס כספי על סך 15 אלף דולר מראש הממשלה השיעי אל-עבאדי
כמה חודשים אחרי שהאזור שוחרר מידי דאעש במאמץ משותף של צבא עיראק והמיליציות השיעיות, נתלה שלט חוצות בכניסה לאזור ועליו תמונה של אום קוסאי. גם ראש ממשלת עיראק השיעי, חיידר אל-עבאדי, רצה לחלוק כבוד לאלמנה הסונית, הזמין אותה ללשכתו בבגדד כדי להודות לה והעניק לה פרס כספי בסך 15 אלף דולר וזהב. זה לא נגמר בזה. מועצת העיר אל-עלם ארגנה לאלמנה הסונית אולם שבו תוכל לקבל מנהיגי שבטים ובכירי צבא שמבקשים לעלות אליה לרגל כדי להודות לה על מעשיה ואף כדי לקבל את ברכתה.

 

"מעשה של הקרבה בתקופה של מתח עדתי"

"אום קוסאי הופיעה בנקודת זמן קשה מאוד בניסיון להקל את המתח העדתי על ידי המעשים שלה וההקרבה שלה", שיבח אותה השייח עלי א-סודאני, איש דת שיעי מבגדד שמנהל את לשכתה של האלמנה הסונית. "אף שהיא חסרת אמצעים, היא מטפלת במספר גדול של חיילים", הוא אמר. 

 

תומכי דאעש במוסול, עיראק (צילום: AP) (צילום: AP)
תומכי דאעש במוסול, עיראק(צילום: AP)

יש מי שהגדילו לעשות וכינו את האלמנה הסונית "טוועה", על שם האישה האהודה בקרב השיעים, שבמאה השביעית לספירה העניקה מקלט בביתה בדרום עיראק לאחד מאנשיו של האימאם חוסיין בעת שהיה במצוקה.

 

בעקבות הפרסום הגדול שבו זכתה, מגיעים לאום קוסאי אנשים רבים ומבקשים ממנה שלל דברים - מאוכל ועד ג'ובים במשטרה. היא גם מסייעת למשפחות באזור אל-עלם כשמיליציות שיעיות מונעות מהן לשוב לבתיהן ומתווכת בין הצדדים.

 

מסלול חייה של אום קוסאי מסמל במידה מסוימת את מה שעבר על עיראק בעשורים האחרונים בכל הקשור לשפיכות הדמים והטרגדיות האנושיות. בגיל שבע נורה אביה למוות אחרי שלא הסכים שסדאם חוסיין יחזר אחר אחותה למחצה. בגיל 13 היא התחתנה, אבל עוד קודם לכן הספיקה לתבוע את אחיה שניסה לחתן אותה עם אדם שמבוגר ממנה בשנים רבות ושלא רצתה בו. לפני כיבושה של תיכרית על ידי דאעש חוותה אום קוסאי טרגדיה אישית נוספת כשבעלה, בנה הבכור וקרוב משפחה נוסף נורו ונדרסו למוות על ידי אנשי דאעש בעת שליקטו פטריות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים