שתף קטע נבחר

מדריך: איך לבחור מקלחון?

חזיתי או פינתי? דלת כנף או הזזה? שיפוע או אגנית? ומה צריך לדעת על התקנה והתקן הישראלי. מדריך

בשיתוף אתר "המקצוענים"

 

משפצים את חדר האמבטיה ומחליפים מקלחון? לפני שאתם ניגשים לחנות ומזמינים מתקין יש כמה דברים שחשוב לדעת: מהי הזכוכית שעומדת בתקן, האם כדאי לבחור בדלת כנף או בדלת הזזה, איך מונעים מהמים לגלוש החוצה ועל מה הכי חשוב להקפיד בהתקנה.

 

עוד בנושא:

איך לנקות את האמבטיה

מחירון עבודות זגגים וזכוכית

6 צעדים לעיצוב חדר האמבטיה המושלם

 

לפני הכל, בטיחות: מהי הזכוכית שעומדת בתקן הישראלי?

התקן הישראלי שמתייחס לזכוכיות במקלחונים הוא תקן 1099, חלק 1.1. "לא משנה מה גודל הזכוכית של המקלחון, היא חייבת להיות זכוכית בטיחותית", מסביר דודו וארום, ראש מדור חלונות ומערכות מיגון במכון התקנים הישראלי. "כלומר, עליה להיות אחד מ-2 סוגי זכוכיות: זכוכית מחוסמת או זכוכית רבודה. זכוכית מחוסמת היא זכוכית שבעת היתקלות חזקה בה נשברת לרסיסים קטנים שלא יכולים כמעט לפגוע באדם

 והיא אינה יוצרת 'סכיני זכוכית' כמו אלו שנוצרים בעת שבירת זכוכית רגילה. זכוכית רבודה, היא זכוכית הבנויה משתי שכבות של זכוכית אשר ביניהן פילם דביק (כמו הזכוכית של השמשה הקדמית ברכב). במקרה של שבירת הזכוכיות הרסיסים נשארים דבוקים אל הפילם ולא מתפזרים לכל עבר ובכך מופחתת הפגיעה".

 

מה עובי הזכוכית הנדרש במקלחון? יורם מזרחי מלוראן עיצוב זכוכית: "ברגע שהזכוכית היא בלי פרופיל (נעה על ציר) והיא בגובה של עד 2.30 מטר היא חייבת להיות בעובי של 8 מ"מ מינימום. אם הזכוכית בגובה של יותר מ-2.30 מטר, עובי הזכוכית צריך להיות 10 מ"מ לפחות".

 

סוג המקלחון: חזיתי או פינתי? מוכן או בהתאמה אישית?

כשאתם נדרשים לבחור את סוג המקלחון אתם דבר ראשון צריכים להתחשב בתנאי השטח ובעיצוב המועדף עליכם. לעתים אין ברירה והבחירה במקלחון חזיתי או פינתי היא בהתאם לנתוני חדר האמבטיה הקיימים. לגבי ההתלבטות בין רכישה של מקלחון מוכן לבין התקנת מקלחון בהתאמה אישית, כאן ישנם שני משתנים מכריעים: תקציב ומידות.

 

"אם התקציב נמוך והמידות הן מידות סטנדרטיות אז ניתן לרכוש מקלחון מוכן", מציע שלום דוד משליס זכוכית - ללא תיקונים. "הבעיה לטעמי עם מקלחונים מוכנים היא שאיכותם לעתים ירודה והם מגיעים מתוצרת סינית ומתבלים מהר. ישנם דגמים איכותיים שמגיעים מוכנים, הבעיה היא שהם כבר עולים יותר כסף מהתקנה בהתאמה אישית. בכל מקרה, כשהמידות אינן מידות סטנדרטיות, אז זו לא שאלה של תקציב אלא נדרש להתקין מקלחון בהתאמה אישית על פי המידות הקיימות בשטח".

 

מהו הגודל המומלץ? דוד: "כמובן שכמה שהמקלחון יותר גדול זה יותר נוח לשימוש. מקלחון סטנדרטי הוא בגודל של 80 סמ"ר, ומגוון המקלחונים המוכנים במידות האלו רבים. מקלחון גדול יותר הוא 90 סמ"ר, אך להם יש פחות מבחר ". אם ישנה נישה בחדר האמבטיה שמאפשרת לבחור את המידות כמובן שכדאי לבחור בגודל המקסימאלי ואף לשקול לשלב ספסל בנוי בתוך המקלחון (בייחוד אם אין אמבטיה באותו החדר)".

 

דלת כנף או הזזה?

"גם כאן הכל תלוי בתנאי השטח", אומר דוד. "אך במקרה שיש אפשרות בחירה, כדאי לבחור בדלת כנף נפתחת לדעתי. היא אמנם יכולה לגנוב שטח בתוך חדר האמבטיה, אבל קל יותר לנקות אותה והיא זולה יותר מדלת הזזה בהתאמה אישית. היתרון של דלת הזזה בהתאמה אישית היא שהיא תלויה על מוט עליון ואין לה מסילה עליה היא זזה. דלתות הזזה שמגיעות עם מקלחונים מוכנים הן בעייתיות במיוחד מפני שלאורך זמן מצטברים במסילה מים, לכלוך ואבק. זה גורם לקורוזיה, לריח לא נעים מהמסילה, לא מאפשר גריפת מים לתוך המקלחון בעת ספונג'ה ומאוד לא נעים לדרוך על המסילה כשיחפים. את כל זה צריך לקחת בחשבון לפני שממהרים להתקין מקלחון מהסוג הזה".

 

ומה ברצפה - שיפוע או אגנית?

אלמנט נוסף שיש להתייחס אליו בעת בחירת המקלחון הוא ניקוז המים.

 ישנן שתי אפשרויות לחלק התחתון של המקלחון. האחת היא ריצוף אזור המקלחון באמצעות שיפועים. היתרון הוא שניתן לשמור על אותו סוג ריצוף ועל תחושת המשכיות, מה שגם יכול להגדיל חלל קטן.

 

אפשרות אחרת היא שימוש באגנית. זהו מעין כיור המונח על רצפת המקלחון ומונע מהמים לגלוש. "הבעיה עם אגנית היא שהיא מקטינה את היקף המקלחון ולא מאפשרת לגרוף את המים שמשפריצים החוצה וגם לא נוחה בעת ספונג'ה, שכן לא ניתן לעשות שימוש בפתח הניקוז של המקלחון", אומר דוד.

 

אך לעתים, אין ברירה ובייחוד בדירות שכורות זהו פתרון זול יחסית שנועד לכסות ריצוף ישן שכבר קיים.

 

על מה חשוב להקפיד בעת ריצוף השיפוע? דוד: "כדאי שמגובה הרצפה המקורית באמבטיה ועד לגובה פתח הניקוז יהיה הפרש של 1-.51 ס"מ לצורך ניקוז המים. אני באופן אישי ממליץ להנמיך בכחצי סנטימטר את גובה המקלחון משאר הריצוף בחדר האמבטיה, כך שהמקלחון ימוקם על פינת המדרגה. זה חוסך המון בעיות בשיפועים ומאפשר לפחות מים לגלוש החוצה".

 

כמה טיפים להתקנה

"עיקר הטעויות במקלחונים הם בשלב המדידה" אומר מזרחי. "זהו השלב המכריע, ולכן חשוב לבחור בבעל מקצוע אמין ומדויק. מרבית הקירות בישראל הם עקומים, ומחייבים לחתוך את הזכוכית בהתאם לזווית הקיר הקיימת בשטח. כלומר, אם הקיר עקום גם הזכוכית צריכה להיות חתוכה באלכסון. אחרת, יש צורך להשתמש בכמות גדולה של סיליקון למילוי הרווחים. הבעיה היא שסיליקון נוטה לקבל עובש ופטריות ונראה מאוד מכוער כעבור זמן קצר יחסית".

 

טעות נוספת קשורה לחוסר תכנון מקדים של הכלים הסניטריים והאביזרים הנלווים.

 דוד: "אם רוצים לשלב על דלת המקלחון מתלה למגבת, ולא אומרים זאת בזמן אז לא ניתן לקדוח בזכוכית לאחר שהיא כבר מוכנה. ניתן לעשות רק הדבקות, זה פתרון יקר יותר וגם לא מאפשר שינוי בידית בהמשך, כי היא מודבקת בצורה שלא ניתן להחליף אותה".

 

כדאי לחסוך בעלויות התקנה, כדאי לרכוש מראש גם את הכלים הסניטריים הנלווים ולתמחר אותם בנוסף להתקנה הרגילה. זה אולי ייקר מעט את ההתקנה, אך רוב הסיכויים שיעלה פחות מאשר הזמנה של בעל מקצוע אחר בנפרד, שכן המתקין כבר נמצא ממילא עם הציוד בשטח.

 

מחפשים בעלי מקצוע להתקנת מקלחון? לרשימת המומלצים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סידי בנק
אילוסטרציה
צילום: סידי בנק
מומלצים