שתף קטע נבחר

 

החיים שלהם בלאפה. בוננזת המסעדות של בגדד

למרות המלחמה מול דאעש, הפיגועים היום-יומיים והמשבר הכלכלי החמור, עסקי המסעדנות בעיראק פורחים. "אחרי כל פיגוע יש האטה בעסקים, אבל אחרי כמה שעות רואים זינוק בכמות האנשים שמגיעים. העיראקים אוהבים לחיות ומפיקים את המיטב מכל יום שעובר". עיראק כמו שלא הכרתם

"מפיקים מכל יום את המיטב כי לא יודעים מה יקרה מחר". מסעדה בעיראק (צילום: AP) (צילום: AP)
"מפיקים מכל יום את המיטב כי לא יודעים מה יקרה מחר". מסעדה בעיראק(צילום: AP)

 

פיתה עיראקית, שווארמה וגם המבורגר אמריקני - הכול אכיל במדינה הערבית שזוכה לעדנה בענף המסעדנות למרות הצרות הרבות: איש העסקים העיראקי זייד נאזו תמיד היה משוכנע כי לעמו יש תשוקה עמוקה לאכול, ולא חשש לחלום בגדול כשהפך ב-1999 את בית הקפה הקטן שהיה בבעלותו בבגדד למסעדה. כיום, כשהוא בן 41 ואב לשני ילדים, הוא כבר מחזיק בארבעה סניפים והרשת שלו היא אחת הפופולריות ביותר במדינה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

יזמים עיראקים רבים מוצאים מסעדות ומזללות כהשקעה עסקית בטוחה, למרות הצניחה המתמשכת בכלכלתה של המדינה והעלייה הניכרת באלימות בה, לצד המלחמה מול ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש).

 

עסקי המסעדות והמזון צומחים בעיראק במהירות. כיום, כמות המסעדות בבגדד גבוהה ב-40 אחוזים מזו שהייתה בה בשנת 2013 - כשהמצב הביטחוני והכלכלי במדינה היה הרבה יותר טוב. כך על פי שאקיר א-זמילי, יו"ר ועדת ההשקעות של הבירה העיראקית.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

הנתונים מפתיעים, בהתחשב בעובדה שהעיר מתמודדת על בסיס כמעט יום-יומי עם פיגועי טרור, ושחלקים גדולים מהמדינה נמצאים תחת שליטתו של ארגון דאעש. בנוסף, עיראק נמצאת בעיצומו של משבר פוליטי כשראש הממשלה חיידר אל-עבאדי לא מצליח להתניע רפורמות ועולים נגדו חשדות לשחיתות.

 

"לא יודעים מה יקרה מחר"

נאזו ושותפו העסקי, חברו הטוב מרוואן רסאם, פתחו לפני 18 שנים את המזללה הראשונה שלהם - "סאג' א-ריף" ("לאפה כפרית") - בשכונת כראדה היוקרתית בבגדד. ב-2007 הם פתחו סניף נוסף בעיר אירביל, בירת החבל האוטונומי של כורדיסטן העיראקית. סניף שלישי נפתח ב-2009 בעיר סולימאניה הסמוכה, ובפברואר האחרון נפתח סניף רביעי בשכונת מנסור בבגדד.

 

"אני סומך על המנטליות של העיראקים", אמר נאזו לסוכנות הידיעות AP. "העיראקים אוהבים לחיות, והם מפיקים את המיטב מכל יום שעובר משום שהם לא יודעים מה יקרה מחר".

 

בוננזת המסעדות נראית היטב בכל רחבי בגדד, בזמן שמקומות חדשים רבים נפתחים - החל ממסעדות על גגות בניינים ועד למסעדות על גדות נהר החידקל. אנשי עסקים מקומיים משקיעים מיליוני דולרים ברכישה ובהשכרה של ציוד והעסקת שפים זרים וצוות מיומן, ומתחרים ביניהם על העיצוב ועל האטרקטיביות של המנות המוצעות.

"יותר ויותר מסעדות למזון מהיר בסגנון אמריקני". מסעדה בבגדד (צילום: AP) (צילום: AP)
"יותר ויותר מסעדות למזון מהיר בסגנון אמריקני". מסעדה בבגדד(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ואף שפיגועי התאבדות ומכוניות תופת שמים לעצמם כיעד מקומות הומי אדם, בהם גם מסעדות, התפתחות ענף המסעדות הזו לא האטה כלל. "תושבי בגדד נמצאים בלחץ עצום", אומר זמילי, יו"ר ועדת ההשקעות של העיר. "מסעדות הן המקום הטוב ביותר לפרוק את התסכולים היומיים, וזו הסיבה העיקרית להצלחה המשגשגת של התחום".

 

דאעש לא מרתיע

יתרה מזאת, הממשלה העיראקית מציעה הטבות מס משמעותיות של עד עשר שנים עבור מיזמים חדשים, בנוסף לאשרות כניסה מזורזות לעובדים זרים בבתי עסק מסוג זה.

 

"לאחר שדאעש הצליח להשתלט על מרבית שטחה הצפוני והמערבי של עיראק בקיץ 2014, הורגשה האטה בהשקעות בתחומי המסעדנות, הבידור והמלונאות", אומר זמילי. "אבל במהרה התחומים חזרו לצמוח ואף הרקיעו שחקים".

500 לקוחות בו זמנית. מסעדת "סאג' א-ריף" ("לאפה כפרית") בבגדד (צילום: AP) (צילום: AP)
500 לקוחות בו זמנית. מסעדת "סאג' א-ריף" ("לאפה כפרית") בבגדד(צילום: AP)
  

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

לדבריו, מתוך כל עשר הצעות שמונחות לפניו, ארבע מהן הן לפתיחה של מסעדות או בתי קפה. מאז כניסתו לתפקיד הספיק זמילי לאשר יותר ממאה מסעדות ובתי קפה שכבר פועלים בבגדד, ועוד 200 נמצאים בשלבי תכנון.

 

תחום הקולינריה פרח בבגדד עוד בתקופות קדומות, בעת שהייתה עיר בירתה של החליפות העבאסית, מהמאה השמינית ועד המאה ה-13. ספרי בישול עתיקים רבים נשתמרו מאותה תקופה. אף שהמטבח העיראקי מוכר בעיקר בזכות מנות מסורתיות כמו קבב כבש ובשר ודגים על האש, יותר ויותר מסעדות בבגדד מציעות מזון מהיר בסגנון אמריקני - אך כמובן בתוספת תבלינים המעניקים למנות ניחוח מקומי.

"כמה שעות אחרי פיגוע רואים זינוק בכמות האנשים". מסעדת Scosi (צילום: AP) (צילום: AP)
"כמה שעות אחרי פיגוע רואים זינוק בכמות האנשים". מסעדת Scosi(צילום: AP)

נאזו מספר שכשהם פתחו את המסעדה הראשונה, הם הציעו בעיקר שווארמה בלאפה, או ליתר דיוק - בפיתה עיראקית. אולם התפריט בסניף האחרון שהם פתחו לפני כחודשיים מציע כ-70 מנות שונות, בהן מאכלים ים תיכוניים לצד מאכלים אסייתיים, צרפתיים ואיטלקיים. הסניף, שהושקעו בו יותר ממיליון דולר, יכול לארח כ-500 לקוחות בו זמנית. בשעות הצהריים, בדרך כלל, משתרך תור של אנשים הממתינים מחוץ למסעדה לשולחן פנוי.

 

בוננזת המסעדות של בגדד לא פסחה גם על הרשת. אנס א-סראף בן ה-28 מנהל מאז שנת 2012 עמוד פייסבוק שמשמש מדריך מסעדות של העיר בגדד, ולו יותר מ-200 אלף עוקבים. "הערצתי אוכל מאז הילדות", הוא מספר. א-סראף מבקר במסעדות ובבתי קפה על בסיס יומי, ולדבריו מבזבז כמעט שליש ממשכורתו, העומדת על 1,200 דולר, על ה"תחביב". את רשמיו מהמקומות שבהם הוא מבקר הוא מפרסם בעמוד הפייסבוק.

 

מצבה הקודר של עיראק לא מייאש גם את סלאם מיג'בר מוחמד, הבעלים של רשת המסעדות הפופולרית "Scosi" המציעה מאכלים עיראקיים מסורתיים לצד מאכלים מערביים. "בכל פעם שיש פיגוע אנחנו מרגישים האטה בעסקים, אבל כמה שעות לאחר מכן רואים זינוק בכמות האנשים שמגיעים. זה מה שמעודד אותנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"לא יודעים מה יהיה מחר"
צילום: AP
מומלצים