שתף קטע נבחר

זריז ומדויק: הצצה ראשונה למערכת האיתור המשטרתית

בהיעדר חקיקה מתאימה, מפעילה המשטרה זה כמה חודשים את מערכת "המאתר", שעוקפת את המכשול המשפטי ומאפשרת למוקדן לאכן שיחות חירום באמצעות ה-GPS. עד כה נעשה בה שימוש אלפי פעמים, ומטרתה לשפר באופן דרמטי את המענה ברגעי סכנה. צפו בהדגמה של המערכת

   

 

משנים את חוקי משחקי האיכון: הליקויים החמורים שהתגלו בתפקוד מוקד 100 במצבי סכנה מיידית, כמו למשל באירוע החטיפה והרצח של שלושת הנערים ביוני 2014, חשפו עד כמה דרושות רפורמות דחופות במוקד החירום המשטרתי. ברקע ניסיונות השיפור במתן פתרון הולם למצבי חירום ביקרנו במערכת "המאתר", שנועדה לאפשר איתור מדויק בזמן מינימלי.

 

המערכת, שהושקה בקיץ שעבר ונמצאת כיום בשימוש מבצעי בכל המוקדים, מבהירה עד כמה חשובה הכנסת טכנולוגיות מודרניות נוספות למוקד 100 ושינויי חקיקה מהותיים. בשל החוק שאינו מאפשר איכון סלולרי ללא צו שופט בשל חשש לפגיעה בפרטיות, מתקשה כיום המוקדן לקבל את מיקומו המדויק של כל המתקשרים למוקד המשטרתי.

 

בשיחת חירום, שבה כל שנייה היא קריטית, מתבזבז זמן רב על היכולת של המתקשר להסביר היכן הוא נמצא בדיוק, וניתן לקבל הוכחות לכך בדמות הקלטות של המוקד שנחשפו. המתקשר, שנמצא במצוקה, מתקשה לעתים להבחין באיזה רחוב הוא נמצא ולעתים רבות נאלץ להשתהות מול הצד השני מפני שהוא שוהה במקום שאינו מוכר לו.

 

 

במדינות רבות בעולם, בהן ארצות הברית וחלק ממדינות אירופה ודרום אמריקה, התבצע שינוי חקיקה שאפשר לתחנות המשטרה מקומיות לבצע איכון סלולרי מיידי לכל מי שמתקשר למוקד חירום. החקיקה מבטלת למעשה את הגנת פרטיותו של מי שמחייג למוקד החירום, מתוך הנחה שהוא נמצא במצוקה, ומחייבת את החברות הסלולריות להעביר נתונים אלו ואף לשפר את הדיוק שלהם.

 

בישראל, ניסיונות חקיקה דומים טרם צלחו. מדובר בהליך מורכב באופן יחסי, שמחייב שיתוף פעולה בין המשרד לביטחון הפנים, משרד המשפטים ומשרד התקשורת שדורש גם רגולציה מול חברות הסלולר. השר לביטחון הפנים גלעד ארדן הודיע לפני כשבועיים כי בכוונתו לקדם הליך חקיקה בנושא. עד לשינוי המיוחל באמצעים חקיקתיים, החילו במשטרה כפתרון ביניים את מערכת "המאתר", שמצליחה לעקוף את המכשול המשפטי וכבר זוכה להצלחה בתוך מוקד 100 על אף המורכבות שלה.

 

איך זה עובד 

המערכת מאפשרת למוקדן לשלוח סמס למתקשר, שקורא לו לאשר שיתוף בנוגע למיקומו. לחיצה על הקישור המצורף מאפשרת למשטרה לאכן את השיחה באמצעות מערכת הניווט הלוויינית GPS. בשלב זה מופיע מיקומו של המשתמש על מפה, וכך יכול המוקדן להתעדכן בזמן אמת בהתאם לתזוזות המתקשר. במקביל נשלח המיקום גם לניידות הרלוונטיות, ובמידת הצורך יוכל המשתמש להכווין אותן ישירות אליו.

 

ראש מחלקת פיתוח תשתיות במשטרה, ניצב-משנה רומן בוצ'ומנסקי, הבהיר כי המערכת הוכיחה את עצמה במוקד ונעשה בה שימוש מוצלח כבר אלפי פעמים. הקצין סיפר על מקרים שונים שבהם אזרחים נכנסו בטעות לכפרים עוינים בשטחים, נקלעו למצוקה ואותרו באמצעות המערכת. במפתיע ציין נצ"מ בוצ'ומנסקי כי המערכת הוכיחה את עצמה גם באירועי חירום, שבהם התגובה הנדרשת מיידית. "היה מקרה שבו אישה דיווחה שבעלה רץ אחריה עם גרזן. היא קיבלה את ההודעה, הגיבה, וכך ניידת עקבה אחריה ואיתרה אותה".

 

 

ההודעה הראשונית שמתקבלת אחרי ההתקשרות ()
ההודעה הראשונית שמתקבלת אחרי ההתקשרות

 

ההודעה שמתקבלת אחרי הלחיצה על הקישור ()
ההודעה שמתקבלת אחרי הלחיצה על הקישור

"המערכת הוכיחה את עצמה גם במצבי חירום". נצ"מ בוצ'ומנסקי ()
"המערכת הוכיחה את עצמה גם במצבי חירום". נצ"מ בוצ'ומנסקי

מפתחי המערכת, ליאור אילן ויעל רוזנבלום, סיפרו כי פיתוחה ערך כמה חודשים וציינו כי אחד הקשיים המרכזיים היה להתאימה לכל מערכות ההפעלה של חברות הטלפון השונות. הם הציגו רשימה אקראית של מקרים מהשבוע האחרון, שבהם השתמשו במוקדים ב"מאתר". הצצה ברשימה חושפת כי נעשה בה שימוש כמעט בכל כמה דקות. המפתחים הדגישו כי המוקדן יודע בזמן אמת אם המשתמש קיבל את ההודעה, ענה לה ואם מערכת ה-GPS שלו פתוחה.

 

עם זאת, לא ניתן להתעלם מהחסרונות של המערכת, בעיקר בשל מגבלות החוק. היא מתנה את האיכון במענה להודעה – אקט בעייתי בעת אירוע מצוקה. בנוסף, היא עובדת אך ורק בטלפונים חכמים ובעת שמערכת ה-GPS נמצאת בפעולה. מנגד, היא מראה כמה טכנולוגיה פשוטה יכולה לשפר באופן קריטי את תפקוד המוקד.

 

המפתחים הבהירו כי גם לאחר החקיקה המתאימה היא תמשיך להיות בשימוש בשל היותה מאכנת לפי GPS, שהוא מדויק יותר מאיכון סלורי. במשטרה מספרים כי לאור ההצלחה של המערכת התעניינו חברות טכנולוגיות מחו"ל ברכישתה.

 

עוד טכנולוגיות באופק 

בעתיד הקרוב צפויה המשטרה להשיק טכנולוגיות חדשות למוקד 100, אולם גם הן משלימות ואינן יכולות להחליף את שינוי החקיקה הדרוש. בקרוב יוכלו האזרחים להוריד אפליקציה מיוחדת, שבאמצעותה יוכלו לחייג

למשטרה ולשתף את מיקומם באופן אוטומטי וכן להעביר קובצי תמונה וקול. החיסרון העיקרי של מערכת זו: חיוג באמצעות האפליקציה בניגוד לאינסטינקט הראשוני שמוביל לחיוג רגיל בטלפון.

 

במשטרה מפתחים בימים אלו גם טכנולוגיות לחיבור המוקד לפייסבוק ולוואסטאפ, אולם עדיין לא נחשף כיצד הדבר יתבצע. במקביל נערכים בארגון לשינויים מבנים במוקד שטרם יושמו, כמו איחוד המוקדים המחוזיים למוקד ארצי וצירוף מוקדנים איכותיים, כמו למשל סטודנטים, בתנאים טובים.

 

כך או כך, במצב שבו איכון מיידי של המשתמש מוגדר כנושא קריטי באירועי חירום, במשטרה אומרים ששינוי חקיקה שיאפשר איכון אוטומטי קריטי, אולם הוא צפוי להימשך זמן רב. במשרד המשפטים ציינו בהקשר זה כי "סוגיית הטכנולוגיה החדשה המובאת בפנייתך טרם הובאה לפתחו של משרד המשפטים. ככל שתובא הסוגיה לפתחו של משרד המשפטים היא תיבחן לנוכח הוראות חוק נתוני תקשורת הרלוונטיות לעניין, ובהתאם לצורך שיוצג על ידי המשטרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים