שתף קטע נבחר

הסקר הערבי הגדול: דאעש הבעיה, לא ישראל

מה עובר בראש של הצעירים במדינות ערב? סקר ענקי מגלה שדאעש והאבטלה מטרידים אותם יותר מכול, הסכסוך הישראלי-פלסטיני יורד למקום השביעי. 5 שנים אחרי "האביב הערבי" הם מודאגים מהדת, מעדיפים יציבות על דמוקרטיה ורואים בארה"ב חברה (חוץ מהפלסטינים). ובאיזו מדינה כולם רוצים לחיות?

סקר ענקי חדש שממפה את נטיות לבם של הצעירים במדינות ערב מצביע על ירידה משמעותית בתמיכה שלהם בדאעש, ומלמד כי אף שהסכסוך הישראלי-פלסטיני מדאיג אותם – הוא רחוק מלהיות בעיניהם הבעיה הגדולה ביותר של המזרח התיכון. לפי הסקר, הסכסוך הישראלי-פלסטיני תופס רק את המקום השביעי ברשימת הבעיות העיקריות של המזרח התיכון בעיניהם של צעירי ערב, ומקדימים אותו עליית דאעש, איום הטרור, האבטלה, חוסר היציבות, יוקר המחיה וההיעדר של הנהגה פוליטית חזקה בעולם הערבי.

 

לפי הסקר, רק 22% מהצעירים הערבים רואים בסכסוך הישראלי-פלסטיני את הבעיה הגדולה ביותר של המזרח התיכון. לשם השוואה, 50% סבורים כי הבעיה הגדולה ביותר היא דאעש, 38% חושבים שהטרור בכללותו, 36% סבורים שהאבטלה היא הבעיה העיקרית ו-30% מאמינים שיוקר המחיה הוא הצרה מספר אחת. בשנה שעברה ניצב הסכסוך הישראלי-פלסטיני במקום הרביעי ברשימת הדאגות באותו הסקר (אולי משום שהסקר נערך זמן לא רב אחרי מבצע "צוק איתן") ולפני שנתיים הוא דורג חמישי.

13% חושבים: הגיוס לדאעש - בגלל הסכסוך עם ישראל ()
13% חושבים: הגיוס לדאעש - בגלל הסכסוך עם ישראל
סקר הצעירים הערבים הגדול, שנערך מדי שנה על ידי מכון Asda'a Burson-Marsteller, מבוסס השנה על ראיונות פנים אל פנים שנערכו בינואר עם 3,500 צעירים ערבים בני 24-18 שנבחרו כמדגם מייצג. מדובר בתושבי 16 מדינות מהמפרץ (בחריין, כוויית, עומאן, קטאר, סעודיה ואיחוד האמירויות) מהלבנט (ירדן, עיראק, לבנון, הרשות הפלסטינית ואליהן מצורפת תימן שנמצאת בחצי האי ערב) ומצפון אפריקה (אלג'יריה, מצרים, לוב, מרוקו ותוניסיה).

 

הסקר מלמד שאפילו אם דאעש יפסיק להשתמש בכל-כך הרבה אלימות רק 13% מהצעירים הערבים יכולים לדמיין את עצמם תומכים בו. 77% אמרו שדאעש מדאיג אותם ו-76% סבורים שהוא ייכשל במטרתו להקים חליפות איסלאמית של ממש. כשנשאלו הנסקרים מה לדעתם מביא אנשים לתמוך בדאעש הסיבה מספר אחת שציינו היא האבטלה (25%), השישית הייתה הסכסוך הישראלי-פלסטיני (13%) אבל הרוב (25%) אמרו שהם אינם מסוגלים להבין מדוע מישהו יתמוך בדאעש.

כואב, אבל פחות. שלוש דאגות "עקפו" את ישראל והפלסטינים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כואב, אבל פחות. שלוש דאגות "עקפו" את ישראל והפלסטינים(צילום: AFP)

איראן, החברה החדשה שלי

צעירי ערב, כך עולה מהמחקר, מודאגים גם מההשפעה העמוקה שיש לדת ולסכסוכים דתיים על מצבם. 52% מהם סבורים שלדת יש תפקיד משמעותי מדי במזרח התיכון. השיעור הזה גבוה במיוחד (61%) במדינות המפרץ, וגבוה פחות במדינות הלבנט ובתימן (44%) ובצפון אפריקה (47%) - שם הרצון לצמצם את תפקידה של הדת נמוך יותר. 47% סבורים שהיחסים בין סונים לשיעים הידרדרו בחמש השנים שעברו מאז תחילת האביב הערבי ב-2011, ו-72% סבורים שהפילוג העמוק בין שתי העדות האיסלאמיות הוא אחת הסיבות המרכזיות לחוסר היציבות במזרח התיכון.

 

תופעה מפתיעה במסגרת הסקר היא שיפור תדמיתה של איראן בקרב צעירי ערב. לפי הסקר 13% רואים באיראן את בת הברית המרכזית של ארצם – מה שמציב אותה במקום החמישי בין כל המדינות שבהן רואים הצעירים הערבים בנות ברית. בשנים קודמות היא כלל לא נכנסה לחמישייה הפותחת. על כל פנים, לפניה מדרגים הצעירים הערבים גם היום את סעודיה (31%), איחוד האמירויות (28%), ארה"ב (25%) ומצרים (15%). המקומות הראשיים שבהם רואים באיראן בת ברית הם עיראק (51%) שרוב תושביה שיעים כמו באיראן, לבנון (49%) שם מסייעת איראן לחיזבאללה ולשיעים, והרשות הפלסטינית (43%), שם יש בוודאי לא מעטים שמוקירים את פעילותה של טהרן נגד ישראל.

הפלסטינים מעדיפים אותו. נשיא איראן רוחאני (צילום: AP) (צילום: AP)
הפלסטינים מעדיפים אותו. נשיא איראן רוחאני(צילום: AP)

45% מהצעירים במדינות ערב תומכים בהסכם הגרעין בין המעצמות לאיראן, ורק 39% מתנגדים לו, אף שכמה ממדינות ערב (אלה שבמפרץ) היו מראשי המתנגדים להסכם. נתון מעניין הוא העובדה שדווקא במדינות המפרץ שיעור התמיכה בהסכם הוא הגבוה ביותר (57%) מבין שלושת האזורים שאליהם חולקו המדינות שנבדקו בסקר (המפרץ, הלבנט וצפון אפריקה).

 

ומה לגבי היחס לארה"ב? 63% מהצעירים הערבים רואים בארה"ב בת ברית ו-32% רואים בה אויב. במדינות המפרץ 85% רואים בה בת ברית, בצפון אפריקה 66% ואילו בלבנט ובתימן רק 33%. האיבה הגדולה ביותר לארה"ב נרשמת בעיראק, שם 93% רואים בה אויבת, בתימן (82%), ברשות הפלסטינית (81%) ובלבנון (57%).

 

החלום: לצייץ בטוויטר מדובאי

חמש שנים אחרי תחילת "האביב הערבי", רק 36% מהצעירים הערבים סבורים שהוא שיפר את המצב במדינות ערב – ירידה עצומה מ-72% בשנת 2012. המדינה היחידה שבה רוב הצעירים חושבים ש"האביב הערבי" תרם לעולם הערבי יותר משהזיק היא מצרים. נתון מאכזב למי שקיווה שהאביב הערבי יחולל שינוי אמתי לטובה, הוא העובדה שלפי הסקר רוב הצעירים הערבים (53%) מאמינים כיום שחשוב יותר לקדם יציבות בעולם הערבי מאשר דמוקרטיה (28%). על כל פנים, 67% מסכימים שמנהיגי ערב צריכים לפעול ביתר שאת כדי לשפר את זכויות האדם וחירויות הפרט של האזרחים במדינות הערביות. 67% סבורים שמנהיגי ערב צריכים לעשות יותר כדי לקדם בפרט את זכויות הנשים – וכמעט אין הבדל בין שיעור התמיכה בכך בקרב נשים לשיעור התמיכה בכך בקרב גברים.

דובאי שבאיחוד האמירויות. הסיבה מספר 1: הביטחון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דובאי שבאיחוד האמירויות. הסיבה מספר 1: הביטחון(צילום: רויטרס)

הסקר גם משקף את החרדה הכלכלית הגדולה בחלק ממדינות ערב. ברשות הפלסטינית (56%), בתוניסיה (56%), בלבנון (47%), בעיראק (49%), בלוב (71%) ובתימן (82%) שיעור עצום מהאוכלוסייה סבור שבאזור שלו יש מעט אפשרויות תעסוקה. ובמי הצעירים הערבים הכי מקנאים? באחים שלהם בדובאי. לפי הסקר המדינה שבה צעירי ערב הכי היו רוצים לחיות היא איחוד האמירויות העשירה. רק אחריה ברשימה נמצאות ארה"ב וגרמניה. משלימות את צמרת הרשימה: סעודיה, קנדה וצרפת. איחוד האמירויות היא גם המדינה שצעירי ערב הכי היו רוצים שמדינתם תידמה לה. לפי הסקר הסיבה העיקרית של הצעירים הערבים לרצון לחיות באמירויות היא הביטחון ואחריה אפשרויות התעסוקה.

 

הסקר הערבי הגדול מלמד גם על אורחות חייהם של הצעירים הערבים בעידן הדיגיטלי: 32% צורכים מדי יום חדשות מדי יום באינטרנט,

ורק 29% צופים מדי יום בערוצי החדשות בטלוויזיה. שיעור נמוך עוד יותר – 7% בלבד – קורא חדשות בעיתונים. בסך הכול, הטלוויזיה היא עדיין המדיום המוביל לצריכת חדשות בעולם הערבי עם 63%, אבל האינטרנט סוגר את הפער ממנה ונמצא במקום השני עם 45% לאתרי חדשות ו-32% לרשתות החברתיות. הרדיו נמצא הרחק מאחור, עם 17%.

 

והאפליקציה המועדפת? 62% משתמשים מדי יום בווטסאפ, 55% משתמשים מדי יום בפייסבוק, 33% ביוטיוב, 28% בטוויטר ו-28% באינסטגרם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
רק 22% לסכסוך הישראלי-פלסטיני
צילום: EPA
מומלצים