שתף קטע נבחר

“אובמה היה הנשיא הכי ידידותי לישראל”

יורם דורי, שהיה איש סודו של שמעון פרס וראה הכל בפוליטיקה העולמית, מעלה בניו יורק תערוכה על חיי גולדה מאיר. על הדרך הוא מנתח את מערכת הבחירות האמריקאית ושובר כמה מיתוסים לגבי הנשיא האמריקאי

יורם דורי הגיע בשבוע לשעבר למחוזותינו כדי להציג תערוכה שאצר על חייה של גולדה מאיר. בכנס המיוחד של ארגון לימוד FSU , בו הציג את התערוכה, הרגיש צורך לדבר אל הקהל גם בנושאים רלוונטים לימים אלו. הוא דיבר בקול אחר. למשל, הוא דיבר על התרומה של ברק אובמה כנשיא ומנה את הסיבות בגללן הוא סבור כי ממשל אובמה היה הנדיב והאדיב ביותר למדינת ישראל.

 

כמי שנמצא שנים ארוכות במערכת הפוליטית מדינית ותקשורתית וזכור לרובנו בעיקר כאיש סודו ויועצו הקרוב של שמעון פרס, עצרנו לשמוע, רגע לפני שרבים מאיתנו נוהרים לקלפיות ב-19 באפריל, מה דעתו על מערכת הבחירות הסוערת הארה"ב.

"חשוב לזכור שמדובר בבחירות לארה"ב, לא ישראל. מאחר ואני לא שגריר ישראל או ראש ממשלה", הוא אומר בציניות, "אני לא באמת יכול להתערב בבחירות של מדינה אחרת, מה שלצערי לא מפריע למנהיגים שלנו".

 

דורי פותח בציטוט של דוד בן גוריון, "בשנות ה-60 הגיע הנשיא קנדי לפגישה עם ראש ממשלת ישראל ושאל אותו, איך אני יכול להיות נשיא טוב בשביל ישראל. בן גוריון ענה לו 'אם תהיה נשיא טוב לארה"ב, זה יהיה הדבר הכי טוב בשביל ישראל'. ואני חושב שישראלים, וישראלים אמריקאים צריכים לזכור בדיוק את זה. הישראלים המקומיים הם אזרחי ארה"ב. שיפסיקו לשפוט ולבחון נשיא לפי היחס שלו לישראל. ברוב המקרים הדברים האלו משתנים כשמגיעים למשרת הנשיאות, לכן זה לא רציני וצריך כל אזרח אמריקאי לחשוב מה ימשיך להצעיד את ארה"ב קדימה".

 

דורי רואה ושומע את הטענות כלפי אובמה וממהר לעשות סדר עבור הבוחר המקומי. "אובמה היה נשיא טוב לארה"ב. לפני למעלה משבע שנים, אובמה החליף את בוש כשארה"ב הייתה באחת מתקופות השפל הגדולות שלה. בליון דולר ביום עלתה אז המלחמה במזה"ת. המדדים הכלכליים היו נמוכים, הייתה אבטלה במספרי שיא, הדאו ג'ונס על סף קריסה וכמעט שהייתה התמוטטות של המערכת הבנקאית. היום, המצב השתנה. הכלכלה משתקמת, האבטלה קטנה, מה שמשפיע על עוצמתה של ארה"ב בעולם ועל עובדת היותה מנהיגה בעולם, הלא מדובר במדינה ששולטת בעולם בעיקר הודות לחדשנות וכלכלה".

 

"ממשל אובמה  היה ממשל שאינני זוכר ידידותי ממנו לישראל". דורי עם פרס ()
"ממשל אובמה היה ממשל שאינני זוכר ידידותי ממנו לישראל". דורי עם פרס

 

ויש כמובן גם את הקשר הישראלי. "ממשל אובמה, מבחינה ביטחונית, היה ממשל שאינני זוכר ידידותי ממנו למדינת ישראל", הוא מצהיר בביטחון. "במודיעין ושיתופי הפעולה, הוא היה הכי קרוב שיש במה שנקרא חומר שחור. וזה לא מובן מאליו, בפנטגון לא כולם ששים להתקרב ככה לישראל. הם השקיעו בליון דולר לפיתוח כיפת ברזל, החץ ועכשיו 'שרביט קסמים', כל אלו מערכות נשק שמשנות את מעמדה של ישראל. ובנוסף, למרות שהם נגד ההתנחלויות, בכל פעם שזה הגיע לדיון במועצת הביטחון ,הם הצביעו נגד הסנקציות על ישראל. אני לא בטוח שהם אוהבים להפסיד בהצבעה באו"ם, ועדיין הם עושים את זה. לאורך השנים הם לחצו רבות על מדינות אירופאיות שהפעילו לחץ על ישראל לשנות מדיניות.

 

“הנושא שאולי נחשב למפלג ביותר היה איראן. לא במקרה ראש המוסד לשעבר, הרמטכ"ל או ראש אמ”ן היו בדיעה שונה מזו של ראש הממשלה, כך שאין טוב ורע לישראל. מותר לנשיא ארה"ב לחשוב אחרת ואם יש טענות לאמריקאים בקרב ישראלים, זה בעיקר בגלל זה. יש איזו תחושה שאם ארה"ב תפציץ הבעיות ייפטרו. צריך לזכור שגם זה לא בטוח".

 

האנטי והטענות, להערכתו, שזורים קשר ישיר למיאוס במערכת הפוליטית הארכאית, ומה משקף את התמונה העגומה טוב יותר מאשר מערכת הבחירות הסוערת של 2016? "בכל העולם יש בוז וחוסר נחת של צעירים ממערכת פוליטית מפלגתית. נדמה להם שאפשר אחרת”, הוא טוען במעט ציניות. "אנחנו חיים בעידן חדש בו אנשים מתקשרים זה עם זה בכל העולם באמצעות מדיה חברתית, ולא מבינים מדוע הם צריכים מתווכים בכלל. בשבילם הממשלה, המפלגות, הם סוג של מתווך. בנוסף", הוא טוען, "יש חוסר אמון מול המערכת הפוליטית. הכלכלה, למשל, גלובלית. היום מבינים אנשים שאין לממשלה השפעה מספקת על מצבם האישי ומעצבן אותם שמישהו נתקע להם בדרך עם רגולציה וכל מיני דברים שבעידן ההייטק נראה להם שלא צריכים את זה. הם רוצים עולם בלי תמרורים ורמזורים שעוצרים אותם לממש חלומות. הם לא מבינים שזו מערכת שמגינה עליהם.

 

הם אומרים ‘בשביל מה אני צריך סיעה בקונגרס אם אני במדיה חברתית, יכול לפנות למנהיג ותוך שניה הנשיא יכול להבין מה העם רוצה. מה אני צריך מפלגות’. זה כמעט שחזרנו לימים של אתונה ואסיפות עם. זה מה שעשתה המדיה המודרנית. למה שלא נחליט אם לצאת או להישאר בעיראק דרך הוואטס אפ".

 

הוא אמנם מזהיר מסוג של בורות ובלבול על עוגני השלטון, אף גם הוא לא חף מביקורת. "העולם השתנה. המערכת הפוליטית מפגרת אחרי הקידמה. צריך מזה להבין את הרייטינג של טראמפ וסאנדרס שרוצים להרוס את המבנה המפלגתי. זה קרה ביוון וכמעט באיטליה, והם מדגישים את כל מה שחסום, לא מעודכן ומושחת במערכת הקיימת. הם מייצגים עידן חדש ואנטי מפלגתי. טראמפ משתלח במפלגה שבמסגרתה הוא מתמודד. הוא מתמקד בשינויים שהרפובליקנים טרם השכילו לעשות כדי להתאים את עצמם לעידן החדש וזה עובד".

 

דורי לא מתיימר להמר בימים בהם סקרים כבר לא באמת רלוונטים, אבל הוא כן מזכיר נקודה חשובה למחשבה. "יש איזו רדידות בבחינה של הדברים. אצל רוב הציבור לא נכנסים לעומק. שואבים תדמיות. לא קוראים עיתונים, אולי איזה אתר חדשות וגם שם קוראים לרוב כותרת. זה העולם. יש דברים בחיים שאני לא מנהל איתם מאבק.אני כן הייתי מקווה שאנשים לא ילכו אחרי הכותרת ויבדקו כמה היא רלוונטית או אפשרית במציאות, ומה עומד מאחוריה. במסעות בחירות, בעיקר זה, מאצרים דברים גדולים וסוחפים ולפעמים זה כל מה שהם. בסוף", הוא מסכם, “האמריקאים עוד יצטערו שאובמה לא יכול היה להישאר לקדנציה שלישית".


פורסם לראשונה 15/04/2016 16:44

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים