שתף קטע נבחר

יעלון מתנגד לשמירת זרע של חיילים: "חשש לפגיעה במורל"

השר דחה את בקשתו של ארגון "משפחה חדשה" לנסח פקודה, שתאפשר לכל חייל או חיילת להפקיד זרע או ביצית למקרה שילכו לעולמם במהלך השירות: "עיגון הנוהל יעורר דילמות כבדות משקל"

שר הביטחון מתנגד לגיבוש פקודה חדשה בצה"ל שתאפשר "צוואה גנטית": השר משה יעלון הודיע בימים האחרונים לארגון "משפחה חדשה" כי אין בכוונתו להורות לצה"ל לנסח פקודה שתתיר לכל חייל וחיילת להפקיד ביצית או זרע שיופרו לטובת הבאת צאצא לעולם, אם ילכו לעולמם במהלך שירותם הצבאי. כך נודע היום (ג') ל-ynet. 

 

הנושא הרגיש נותר עד כה נחלתם של הורי חללים, שביקשו לאחר מות יקירם להוציא את זרעו, על מנת להפרותו ולהביא לעולם נכד או נכדה. בצה"ל לא מוכרים מקרים שבהם חיילים פנו בעצמם לשלטונות הצבא וביקשו בעודם בחיים להפקיד זרע למטרה זו. יוזמה חדשה של הארגון המסייע להקים תאים משפחתיים חלופיים עבור אלה שמתקשים בכך, נדחתה על ידי יעלון.

השר יעלון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השר יעלון(צילום: גיל יוחנן)
 

בסביבת יעלון ציינו כי דעותיו ליברליות בנושאים רבים, לרבות בכל הנוגע לזכויות הקהילה הגאה, אך במקרה הנוכחי שיקולים משפטיים ורפואיים ש"מצריכים את השארת המצב כפי שהוא, גם מטעמים פרקטיים אך גם משיקולי מורל". ראש מטה שר הביטחון, חיים בלומבלט, כתב לארגון: "סוגיית השימוש בחומר גנטי לאחר מותו של אדם היא מורכבת וסבוכה, מעוררת שאלות שנוגעות למשפט, רפואה, דת, אתיקה ומוסר. להולדת צאצא מזרעו של נפטר יש היבטים הנוגעים לכבוד האדם, לכבוד המת ולכיבוד רצונו, לטובת הילד האמור להיוולד יתום כתוצאה מהשימוש בחומר הגנטי".

 

לדבריו, "המצב המשפטי הקיים נותן מענה מספק לסוגיה. חייל או חיילת שמבקשים לתת הוראות בדבר שימוש בחומר גנטי, יכולים לעשות זאת באופן עצמאי מחוץ לצה"ל בצוואה אישית. בנוסף, במצבים שבהם לא הייתה לנפטר בת זוג, קיימת הנחיית יועץ משפטי לממשלה שמתווה קווים מנחים כיצד להתחקות אחר רצונו של הנפטר". 

 

בלשכת השר ציינו עוד כי "רצון המנוח מהווה שיקול מרכזי בהקשר זה, אך הוא לא עומד לבדו ומלבדו יש שיקולים נוספים, בשים לב לערכים החברתיים והמוסריים הכרוכים בסוגיה".

 

במשרד אף ציינו כי הנושא טרם הוסדר בחקיקה בכנסת, ובכל אופן, "עיגון הנושא בנוהל צבאי - יש בו לעורר דילמות כבדות משקל, הן במישור האתי מוסרי, לרבות שאלת המסר המועבר לחיילים כתוצאה מעיגונו של נוהל שכזה והחשש לפגיעה במורל החיילים, והן במישור המשפטי-מעשי, בכל הנוגע לסמכות נטילת חומר גנטי ושימורו. זו החלטה פרטית, המסורה לשיקול דעת של כל חייל וחיילת".

 

צה"ל הרחיב בשנים האחרונות את גישתו הליברלית וכך למשל הוא מלווה חיילים ומסייע להם בתהליכים של שינוי מין בקרב חיילים וחיילות, אף שהנושא טרם עוגן בפקודות מסודרות.

 

אירית רוזנבלום, מנכ"לית ומייסדת ארגון "משפחה חדשה", ציינה בפנייתה ליעלון כי "הנושא יכול לסייע למשפחות רבות לעכל את השכול ולהצית בהן תקווה של חיים, חרף האובדן הנורא. עד כה נולדו עשרות ילדים לאחר שהוריהם נפטרו במסגרת 'פרויקט החיים'. "בארה"ב הוציא שר ההגנה הנחיה לאפשר לכלל החיילים להקפיא את זרעם", הוסיפה.

 

היא הפצירה ביעלון לאפשר לכל חייל וחיילת שיחפצו בכך לחתום על מסמך הצוואה הביולוגית. רוזנבלום הוסיפה: "כבר 20 שנה שמשרד הביטחון מתעקש להסתיר מהחיילים את האפשרות להקפיא זרע או ביצית, ומונע ממשפחותיהם אפשרות להמשכיות במקרה של אסון. מדובר בצעד לא מוסרי של שלילת מידע. לא ייתכן שמגייסים נער בן 18 ורואים בו מבוגר מספיק כדי להילחם תוך סיכון חייו, אך לא מיידעים אותו בנוגע לאפשרות ליצירת המשכיות, בתירוץ של פגיעה במורל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
שר הביטחון משה יעלון
צילום: הרצל יוסף
מומלצים