שתף קטע נבחר

"משחק מכור": לחצי מהאמריקנים אין אמון בשיטת הפריימריז

על פי סקר רויטרס, 51% מאמינים שהשיטה של בחירת המועמדים לנשיאות נוטה נגד אנשים מסוימים, 71% היו מעדיפים לבחור את המועמד המפלגתי בהצבעה ישירה ולוותר על הצירים. רבע מהבוחרים כלל לא יודעים איך תהליך הפריימריז עובד ו-44% לא מבינים מדוע הצירים מעורבים בפריימריז

 

 

 

יותר ממחצית הבוחרים האמריקנים מאמינים שהשיטה שבה משתמשות המפלגות במדינה כדי לבחור את מועמדיהן לבית הלבן "מכורה", ויותר משני שלישים רוצים לשנות את השיטה. כך פורסם היום (ד') בסקר חדש של סוכנות הידיעות רויטרס.

 

התוצאות מהדהדות את תלונותיהם של המועמד המוביל לראשות המפלגה הרפובליקנית, דונלד טראמפ, ושל המועמד הדמוקרטי ברני סנדרס, שטוענים כי המערכת כולה פועלת לרעתם ומעדיפה מועמדים בעלי קשרים קרובים יותר למפלגות. הטענות הנשנות בחודשים האחרונים עוררו ויכוחים רבים בארצות הברית סביב השאלה אם תהליך הבחירה אכן הוגן.

"האנדרדוגים" של המפלגות - טראמפ וסנדרס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"האנדרדוגים" של המפלגות - טראמפ וסנדרס(צילום: רויטרס)
 

ארה"ב היא אחת מתוך רק קומץ מדינות שנותנות לבחורים לקבוע מי ייכנס למרוץ לנשיאות. אבל שיטת הפריימריז והכינוסים בכל מדינה בנפרד היא מורכבת. בעוד קולות הבוחרים פיתחו השפעה מרובה בתהליך מאז אמצע המאה ה-20, למפלגות עצמן עדיין יש השפעה ניכרת.

 

נושא מרכזי ומסובף בתהליך האמריקני הוא עניין הצירים – חברי מפלגה שמוקצים לתמוך במועמד בכינוס המפלגה במדינה, לרוב על פי תוצאות הבחירות. המפלגות מחליטות איך מחולקים הצירים בכל מדינה, ולרפובליקנים ולדמוקרטים יש סט כללים שונה. דעותיהם האישיות של הצירים יכולות לבוא לידי ביטוי בכינוסי המפלגות אם המרוץ צמוד מדי – סוגיה שהפכה לוויכוח בפני עצמו במערכת הבחירות האחרונה.

 

סיבוך נוסף הוא שבמדינות השונות יש כללים אחרים בנוגע לצורך של חברי מפלגה להירשם כדי להצביע. בכמה מדינות, המפלגות מגבילות עוד את בחירת הצירים וזה נעשה על ידי ועדות קטנות של אליטות המפלגה, כפי שהרפובליקנים עשו השנה בקולורדו, למשל.

 

"התהליך כולו פגום"

"הייתי מעדיף לראות שיטת הצבעה של 'אדם אחד – קול אחד'", אמר רויס יאנג, 76, תושב דרום קרוליינה, שתומך במועמדת המובילה להנהגת המפלגה הדמוקרטית, הילרי קלינטון. "התהליך כולו פגום".

 

טראמפ הטיח את ביקורתו על חוקי הבחירות שוב ושוב, ולעתים אף כינה אותם לא דמוקרטיים. לאחר שהמפלגה הרפובליקנית בקולורדו העניקה את כל הצירים שלה לטד קרוז, לדוגמה, טראמפ כתב מאמר חריף ל"וול סטריט ג'ורנל" ובו האשים כי "המערכת כל כך 'מכורה' על ידי אנשי המפלגה עם צירים שהם סוכנים כפולים ודוחים את החלטת הבוחרים".

 

יו"ר הוועדה הלאומית של המפלגה הרפובליקנית, ריינס פריבוס, דחה את תלונותיו של טראמפ ואמר כי החוקים לא עתידים להשתנות לפני הוועידה הרפובליקנית ביולי.

 

מצביעים בוויסקונסין, מוקדם יותר החודש (צילום: AP) (צילום: AP)
מצביעים בוויסקונסין, מוקדם יותר החודש(צילום: AP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

טראמפ סחף הלילה חמישה ניצחונות במדינות בצפון-מזרח ארה"ב – פנסילבניה, מרילנד, דלאוור, קונטיקט ורוד איילנד. לאיל ההון הניו-יורקי יש 950 צירים, ליריבו טד קרוז, סנאטור מטקסס, יש 560 ולמושל אוהיו, ג'ון קייסיק, יש 153 צירים. מועמד צריך 1,237 צירים כדי להבטיח את מקומו במרוץ לנשיאות.

 

בצד הדמוקרטי, סנדרס, סנאטור מוורמונט, הביע את מורת רוחו בנוגע לשימוש המפלגה ב"צירי על" – מאות חברי מפלגה בכירים שיכולים לתמוך בכינוס במי שהם מחליטים, והשנה התייצבו באופן כמעט גורף לצש מזכירת המדינה לשעבר. קלינטון הדגישה פעם אחר פעם שהיא מביסה את סנדרס הן מבחינת כך קולות הבוחרים והן בקרב הצירים, שתמיכתם מבוססת לפי קולות הבוחרים – כך שטענותיו אינן קבילות.

 

הלילה ניצחה קלינטון בפנסילבניה, מרילנד דלאוור וקונטיקט, בעוד סנדרס ניצח ברוד איילנד. לקלינטון 2,141 צירים ולסנדרס 1,321, כאשר כדי לזכות ב"כרטיס" לראשות המפלגה צריך 2,383 צירים.

 

סנדרס גם מתח ביקורת על מנהיגי המפלגה על כך שלא נתנו מספיק זמן מסך בפריים טיים לעימותים, ואמר לפני קיום פריימריז רק לדמוקרטים שהתפקדו מראש כי "העצמאים איבדו את הזכות להצביע". טרם התקבלה תגובה רשמית בנושא מבכירי המפלגה הדמוקרטית.

 

27% לא מבינים איך השיטה עובדת, 44% תוהים למה יש צירים

לארי סבאטו, מנהל המרכז לפוליטיקה באוניברסיטת וירג'יניה, אמר שמערכה בחירת המועמדים לנשיאות בארה"ב יכולה להשתפר בכמה אזורים, אך ציין כי הבקרה שמפעילים ראשי המפלגה לרוב נהיית בעייתית רק כאשר מדובר במרוץ צמוד. "קולות הבוחרים לרוב גוברים על כללי המפלגה, אבל במערכת בחירות צמודה, כולם שמים לב לכללי הבחירה המסתוריים", אמר.

 

כ-51% מהבוחרים הפוטנציאליים שהגיבו לסקר האינטרנטי של רויטרס בין 26-21 באפריל אמרו שהם מאמינים במערכת הפריימריז "מכורה" נגד כמה מועמדים. כ-71% מהמשתתפים אמרו שהם היו מעדיפים לבחור את המועמד שלהם בבחירה ישירה ולוותר על השימוש בצירים כמתווכים.

 

התוצאות גם הראו כי 27% מהבוחרים לא הבינו איך עובדת שיטת הבחירות ו-44% לא הבינו מדוע הצירים מעורבים מלכתחילה. הנתונים היו דומים הן לדמוקרטים והן לרפובליקנים.

 

בסך הכול, כמעט מחצית מהנשאלים אמרו שהם היו מעדיפים יום אחד של פריימריז שבו כל המדינות יצביעו בבת אחת – בניגוד למערכת הנוכחית שבה כל מדינה מצביעה בנפרד ובחירות מתפרסות על פני חודשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
מתנגח בממסד, אבל ממשיך להוביל. טראמפ
צילום: MCT
מומלצים