שתף קטע נבחר

עושים הפרדה: זכויות משפחה ועבודה

האם גברים זכאים לחופשת לידה, האם נשים יכולות לעבוד במהלך חופשת הלידה, מה קורה כשהילד חולה ומה אם אמא חולה? שאלות ותשובות בנושא עבודה מול משפחה. מדריך

בשיתוף ההסתדרות

 

שוק עבודה ידידותי ותומך למשפחות ולהורים, הוא מצב שאנו שואפים אליו, מתוך ההבנה כי הדבר חיוני לרווחת העובד, משפר את התפוקות במקום העבודה ומסייע להתמודד עם חסמים שמונעים שוויון מגדרי.

 

במקביל, אנו עדים להיווצרותם של מודלים שונים של מסגרות משפחתיות כגון זוגות שאינם נשואים, משפחות חד הוריות ומשפחות עם בני זוג מאותו המין.

 

במהלך עשרים השנים האחרונות מתבצעת חקיקה המביאה לידי ביטוי חלק משינויים חברתיים אלה. כך, למשל, הזכות לחופשת לידה הורחבה באופן שמאפשר גם לאב לנצל חלק מהחופשה, הורחבה הזכות לימי מחלה של בן הזוג לטובת טיפולי הריון ולצורך טיפול בילדים.

 

בנוסף המחוקק ער לעובדה כי זוגות רבים מחליטים לחיות כבני זוג מבלי להירשם כזוג נשוי ובחוקים רבים נקבע במפורש כי הזכויות אינן נחלתן היחידה של זוגות נשואים. התייחסות נוספת מיוחדת אנו מוצאים בכל הנוגע להיווצרות תא משפחתי חד הורי, תוך הסדרת מערך זכויות למשפחות חד הוריות.

 

יחד עם זאת, הגם שהחקיקה נראית מתקדמת ומתאימה לשונות ולגיוון החברתי, עדיין נראה, לעיתים, כי חלק מהמעסיקים טרם הפנימו את השינויים החברתיים ואת עיקרון השוויון בחברה. כך למשל, מעסיקים עדיין לא רואים בעין יפה אבות המבקשים לצאת לחופשת לידה או הנוטלים ימי מחלה לצורך טיפול בילדיהם הקטנים כפי שהחוק מתיר להם. מטרת המדריך להתייחס, על קצה המזלג, לכמה מהשאלות הנפוצות שעולות בנושאים אלו.

 

סיפרתי לבוס שלי על כך שאני בהריון, ותוך עשרה ימים קיבלתי זימון לשימוע לפני פיטורים. האם זה חוקי לפטר אותי?

 

מעביד וכן קבלן כוח אדם אינם רשאים לפטר עובדת בהריון, אלא אם ניתן היתר לכך על ידי הממונה על חוק עבודת נשים במשרד הכלכלה. לא יינתן לכך היתר מטעם שר הכלכלה והתעשייה, אלא אם הממונה שוכנעה כי הפיטורים אינם קשורים להריונה של העובדת.

 

הוראות אלה יחולו גם על עובדת ארעית או זמנית ובלבד שעבדה אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה שישה חודשים לפחות. איסור פיטורי עובדת בהריון ללא היתר שר הכלכלה והתעשייה חל גם על עובדת המועסקת על פי חוזה לתקופה קצובה שמשכה הוגדר מראש.

 

האם מותר לי לעבוד בזמן שאני בחופשת לידה?

 

לא. החוק אוסר על מעביד להעסיק עובד או עובדת ביודעו שהם בחופשת לידה.

 

בהיותי בחופשת לידה סגר המעסיק את המחלקה בה עבדתי במפעל וקיבלתי הודעת פיטורים. האם זה חוקי?

 

התשובה שלילית. החוק אוסר לפטר עובד או עובדת במהלך שהותם בחופשת לידה או במהלך היעדרות לפי אישור רפואי מפאת מצבה עקב הלידה במשך שישה חודשים מתום חופשת הלידה, או במשך תקופה של 60 יום לאחר תום תקופת חופשת הלידה או ימי ההיעדרות. כמו כן נאסר על המעביד לתת לעובדת הודעת פיטורים למועד החל בתקופות האמורות לעיל אלא בהיתר מהממונה על חוק עבודת נשים במשרד הכלכלה והתעשייה.

 

אני בחודש השישי להריון והמעסיק שלי ביקש לצמצם את היקף המשרה שלי, לטענתו בשביל להגן עלי מפני מאמץ מיוחד. אני לא מעוניינת בכך. האם מותר לי להמשיך לעבוד בהיקף המשרה הרגיל שלי?

 

אסור למעביד לפגוע בהיקף המשרה או בהכנסתה של עובדת בהריון, אלא בהיתר מיוחד מאת הממונה על עבודת נשים במשרד הכלכלה והתעשייה. הממונה לא יתיר פגיעה כאמור אם הפגיעה לדעתו, קשורה להריון. עם זאת, מותר לבצע שינוי זמני בהיקף המשרה לפי בקשת העובדת בשל מצבה הרפואי לפי אישור בכתב מרופא. הוראות אלה חלות על כל עובדת שעבדה אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה שישה חודשים לפחות.

 

אשתי בהיריון ואני רוצה להתלוות אליה לבדיקות שהרופא ציווה על עריכתן. האם אני רשאי להיעדר מהעבודה לשם כך?

 

עובד זכאי להיעדר מעבודתו עד 7 ימים על חשבון תקופת ימי המחלה הצבורים לו על מנת ללוות את אשתו לטיפולים הקשורים בהיריון אם כרוך בהם סיכון לחיי האשה או אם היא תהיה זקוקה לסיוע ממנו במהלך הטיפולים או אחריהם אף אם לא כרוך בהם סיכון. כמו כן עובד זכאי להיעדר כאמור עבור הלידה, החל מתחילת הופעת הצירים ועד 24 שעות מתום הלידה.

 

אני עומדת ללדת. מהו פרק הזמן לו אני זכאית כחופשת לידה והאם אקבל תשלום בגינו?

 

עובדת שעבדה בשירות מעסיק במשך שנה או יותר זכאית לצאת לחופשת לידה של 26 שבועות. ואולם העובדת תקבל דמי לידה מן המוסד לביטוח לאומי בגין 14 שבועות בלבד. העובדת רשאית להאריך את חופשת הלידה ללא תשלום לפרק זמן השווה לרבע מפרק הזמן שעבדה אצל המעסיק, ולא יותר משנה מיום הלידה.

 

אשתי ילדה ואנחנו מעוניינים לחלוק את חופשת הלידה בינינו. כיצד ניתן לעשות זאת?

 

עובד שאשתו ילדה זכאי לצאת לחופשת לידה בתשלום במקום אשתו בחלוף ששה שבועות מן הלידה, ובלבד שאשתו ויתרה בכתב על זכאותה לחופשת לידה והיא חזרה לעבוד.

 

אנו זוג גברים שמביאים ילד במסגרת הליך פונדקאות בחו"ל. האם אנו זכאים לחופשת לידה?

 

ככלל חופשת לידה מוענקת לאם שילדה את התינוק. ואולם, כאשר האם הפונדקאית ויתרה על כל זכויותיה ההוריות, או כאשר האם הפונדקאית אינה תושבת ישראל, אביו של התינוק זכאי לצאת לחופשת לידה. ניתן לחלק את חופשת הלידה בין שני בני הזוג בדומה לבני זוג הטרוסקסואלים.

 

מה קורה עם ההפרשות לפנסיה ולקרן ההשתלמות במהלך חופשת הלידה?

 

במהלך חופשת הלידה חייב המעסיק להעביר תשלומים לקרן הפנסיה ולקרנות ההשתלמות בהתמלא שני תנאים מצטברים: (1) העובדת ממשיכה לשלם את חלקה בתשלומים כאילו המשיכה לעבוד בפועל. (2) העובדת עבדה בשירות המעסיק לפחות ששה חודשים לפני תחילת ההריון. על העובדת לשלם את חלקה לא יאוחר מ-60 יום מתום חופשת הלידה.

 

חזרתי זה עתה מחופשת הלידה. האם עלי לחזור מיד למשרה מלאה?

 

אשה המועסקת במשרה מלאה שחזרה מחופשת לידה זכאית ל"שעת הנקה" ביום למשך תקופה של ארבעה חודשים מעת החזרה. כלומר, במשך ארבעה חודשים האשה זכאית ליום עבודה קצר בשעה מבלי ששעה זו תנוכה משכר עבודתה. הזכאות לשעת הנקה לא מותנית בהנקת התינוק. גם אחד מן ההורים שאימצו ילד או הביאו ילד בהליך פונדקאות זכאי ל"שעת הנקה".

 

בתי הקטנה חלתה. האם אני זכאי להיעדר מהעבודה בתשלום?

 

כל עובד רשאי להיעדר מהעבודה בגין מחלת ילדו שטרם מלאו לו 16 שנים עד 8 ימים בשנה, וזאת על חשבון ימי המחלה של העובד, ובלבד שבן זוגו לא נעדר מן העבודה מכוח אותה זכאות. כאשר העובד הוא בגדר הורה עצמאי, דהיינו הוא מגדל את ילדו ללא בן זוג נשוי או ידוע בציבור, הוא זכאי להיעדר בשל מחלת ילדו עד 16 ימים בשנה. החוק גם קובע תקופות היעדרות ארוכות יותר בגין מחלה ממארת של ילד או בגין מתן סיוע אישי לבנו המוגדר כאדם עם מוגבלות.

 

בת זוגי, עמה אני חי ללא נישואין במשך עשר שנים, חלתה והיא זקוקה שאסעד אותה. האם אני זכאי להיעדר מהעבודה בתשלום לשם כך?

 

עובד זכאי להיעדר עד 6 ימים בשנה בגין מחלת בן זוגו על חשבון ימי המחלה הצבורים לו. זכאות זו לא מצומצמת לבני זוג נשואים בלבד, והעובד זכאי להצהיר בפני מעסיקו כי הוא מבקש להיעדר לטובת הידוע בציבור שלו. החוק מתיר לעובד להיעדר עד 60 ימים בשנה בגין מחלה ממארת של בן זוגו.

 

אמי המבוגרת נפלה בבית והיא זקוקה לסיוע בבית עד שתתאושש. האם אני רשאי להיעדר מהעבודה לשם כך?

 

החוק מתיר לעובד להיעדר מעבודתו עד 6 ימים בשנה, על חשבון ימי המחלה הצבורים לו, על מנת לסייע להורה שלו או של בן זוגו, שמלאו לו 65 שנים. על העובד להציג בפני המעסיק אישור רפואי בדבר המחלה ונחיצות היעדרותו של העובד או בדבר הצורך בסיוע להורה בביצוע פעולות היום יום. עובד יהיה רשאי להיעדר כאמור רק אם בן זוגו או אחיו לא מימש את הזכאות כאמור.

 

יש לכם שאלות נוספות? אתם מוזמנים לפנות לקו החם של ההסתדרות: *2383

 

עו"ד יחיאל שמיר הוא  היועץ המשפטי להסתדרות

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן כהן
עו"ד יחיאל שמיר
צילום: אורן כהן
מומלצים