שתף קטע נבחר

בכיר איסלאמיסטי נפגש עם ישראלים - והסתבך

רב מעתניאל, פעילת שלום חרדית וחוקר יהדות התארחו במצרים ונפגשו עם בכיר במפלגה הסלפית "א-נור". הוא טען שלא ידע שהם ישראלים, במפלגתו אמרו כי "גרם לנו מבוכה גדולה", והיריבים האשימו: "הם צבועים"

הפגישה עם הישראלים סיבכה את הבכיר במפלגה הסלפית: בחודש שעבר הזמין חוקר הדתות המצרי האמריקני, הדוקטור עומאר סאלם, את הרב יעקב נגן מעתניאל יחד עם רבקה אברמסון, פעילת שלום חרדית וחוקר היהדות פרופסור יוסף רינגל לביקור במצרים - במסגרת המאמץ לקרב בין הדתות. במסגרת אותו ביקור הם אף הגיעו למוסד ההלכתי החשוב בעולם הסוני "אל-אזהר" ונפגשו עם היועץ לשעבר של שייח אל-אזהר, דוקטור עלי א-סמאן.

וג'יה א-שימי בפגישה עם הישראלים. זומן לחקירה במפלגתו ()
וג'יה א-שימי בפגישה עם הישראלים. זומן לחקירה במפלגתו

אך דווקא פגישה אחרת שלהם במהלך המסע למצרים הביאה למשבר בזרם הסלפי במדינה. הדוקטור וג'יה א-שימי, בכיר במפלגה הסלפית "א-נור" וחבר פרלמנט לשעבר, נפגש בעיר פיום עם אותה משלחת, שבתקשורת המצרית כונתה "משלחת הרבנים היהודים", והתמונות שהגיעו לתקשורת המצרית גרמו למתקפה נגד המפלגה, שפתחה מצדה בחקירה בנושא.

 

"זה מעיד על כפל לשון מבחינת ההתייחסות למדינות שעוינות את הביטחון הלאומי המצרי והערבי", אמר אחמד אל-ברעי, ממפלגת "אל-ופד" שגינה בחריפות את הפגישה והאשים את הזרם הדתי בצביעות. גם בזרם הסלפי היה מי שתקף את המפלגה. המטיף הסלפי מוחמד אל-אבאסירי אמר כי "זה מעשה לא יוצא דופן עבור מי ששמים את ידיהם המגואלות בדמם של הערבים והמוסלמים יומם וליל בידיהם של הציונים הטמאים. הם אף פועלים תחת פיקודם והוראתם בסוריה ובמדינות ערביות ואסלאמיות אחרות".

 

במפלגת "א-נור" מיהרו בעקבות הביקורת להוציא הודעה שבה הבהירו את עמדתם ביחס "לישות הציונית שגוזלת את השטחים הפלסטיניים והערביים ושתוקפת את המקומות הקדושים לאיסלאם". לדבריהם, "אנו מתנגדים לכל צורה של נורמליזציה עם הישות הזו ולפגישה עם כל אדם שמייצג אותה או שמשתייך אליה". במקביל הם ציינו כי המפגש בין הבכיר הסלפי לבין המשלחת היה בעל אופי אקדמאי ולא מפלגתי, וכי הבכיר הסלפי לא ידע את זהותו של הרב היהודי טרם הפגישה, ורק לאחר שהבין עדכן את הגורמים הביטחוניים והרלוונטיים בנושא.

 

גם באוניברסיטת "אל-פיום", אליה משתייך הבכיר הסלפי, החליטו לפתוח בחקירת הנושא אחרי שנודע על קיום הפגישה באוניברסיטה שבעיר פיום שבמרכז מצרים. מוחמד א-טאיפי, בכיר במפלגה הסלפית, אמר לעיתון בכוויית: "העמדה של א-שימי היא התנהגות פרטנית שלא מייצגת את המפלגה. הוא ייחקר במפלגה כי הוא פגע בנו וגרם לנו מבוכה גדולה".

 

ומה יש לבכיר הסלפי שעומד במרכז המשבר להגיד? הוא סיפר בראיון לעיתון בכווית כי כבר הציע במהלך חקירתו בתוך המפלגה להגיש את התפטרותו כדי לחסוך את המבוכה הפוליטית למפלגה, אך נענה בשלילה. הוא הסביר כי המשלחת קיבלה היתר ביטחוני להיכנס לאוניברסיטה בליווי אחד מהחוקרים ואם היה יודע את זהותם לא היה מסכים להיפגש עמם מלכתחילה: "הסכמתי להיפגש איתם אחרי שהבנתי שהם חיים בארצות הברית ואין להם קשר לישראל בכלל. המטרה הייתה להראות את הסבלנות של הדת האיסלאמית".

 

מפלגת "א-נור" עלתה לגדולה אחרי מהפכת ה-25 בינואר, בדומה לאחים המוסלמים. היא פיגרה רק אחרי האחים המוסלמים מבחינת המושבים שהשיגה בבחירות לפרלמנט שהתקיימו אחרי המהפכה שהביאה להפלתו של חוסני מובארק. אולם בבחירות האחרונות לפרלמנט, הראשונות בעידן עבד אל-פתאח א-סיסי, היא התרסקה והשיגה רק עשרה מושבים. "א-נור" חברה לנשיא מצרים הנוכחי בהדחתו של נשיא מצרים לשעבר ואיש האחים המוסלמים, מוחמד מורסי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים