שתף קטע נבחר

בלי תרופות: כך תמנעו יובש אינטימי

כל אישה סובלת במהלך חייה מיובש בנרתיק. הריון, לידה, גיל המעבר, מוצרי טיפוח, תרופות, דיכאון וטיפולים רפואיים הם רק חלק מהגורמים ליובש. מומחה מסביר איך אפשר למנוע ולטפל בתופעה השכיחה בעזרת תזונה נכונה וצמחי מרפא

יובש בנרתיק יכול להתרחש מסיבות שונות ובכל גיל. למרות שנהוג לחשוב כי הוא קשור לגיל הבלות, חשוב לדעת שמדובר באחת הבעיות הנשיות השכיחות ביותר. לעתים קרובות היובש בנרתיק מלווה גם בזיהומים, בעיות וצריבה במתן שתן ואי נוחות וכאבים במהלך קיום יחסי מין, מה שפוגע באיכות חייהן של נשים רבות.

 

עוד במדור 60 פלוס:

רוב המבוגרים סובלים מעצירות: 4 דרכים למניעה 

איך הורידו בני וסילבי 80 ק"ג ממשקל גופם? 

הנשים שבגיל 50 גילו את הים - והתאהבו 

 

גורמים מגוונים ושונים ליובש. יש מה לעשות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גורמים מגוונים ושונים ליובש. יש מה לעשות(צילום: shutterstock)
 

גיל, תרופות, קוסמטיקה ודיכאון: חלק מהגורמים 

אחד הגורמים הנפוצים ביותר ליובש בנרתיק הינו רמה נמוכה יחסית של הורמון המין הנשי, אסטרוגן, אשר אחראי על ייצור הציפוי הרירי בתוך הנרתיק, על זרימת דם בנרתיק ויצירת סביבה חומצית התורמת להתפתחות של סביבה חיידקית נרתיקית תקינה.

 

יובש בנרתיק יכול להתרחש גם כתוצאה משינויים של גיל המעבר, הריון ולידה, גידולים ממאירים או שפירים, הפרעות דרמטולוגיות, הסרה של השחלות, זיהומים שונים כולל הרפס גניטלי, טיפולי כימותרפיה, הקרנות, מתח מתמיד ודיכאון, שימוש באנטי-היסטמינים, תרופות נוגדות דיכאון, תרופות להפחתת לחץ דם, תרופות ללב ולכלי הדם ותרופות לשינה ואפילו עישון.

  

בנוסף, מוצרי קוסמטיקה, קרמים, בשמים וסבונים עלולים לתרום להתפתחות של אלרגיות ויובש בנרתיק. גם רגישות לחומרים באבקות כביסה ג'לים ונייר טואלט תורמים לבעיה.

  

מה אפשר לעשות: עדיף לבחור מוצרים ללא צבעים וללא חומרים ארומטיים ובעלי pH מתאים ברמה של 3.5 - 4. בנוסף, ניתן לקנות נייר טואלט לבן, רך וחסר ריח, במקום אלה הצבעוניים והמבושמים. לעיתים קונדומים לטקס יכולים גם להשפיע ולגרום ליובש, יש לבחור את הסוג המתאים.

 

פגיעה ביחסים האישיים  

יובש בנרתיק מטיל צלו על חיי המין ובא לידי ביטוי ביחסי מין כואבים עד החוסר המוחלט ברצון לקיים יחסי מין. ברגע שאישה סובלת מיובש בנרתיק, זה הופך יחסי מין לבלתי רצויים.

 

מה אפשר לעשות: בחירת הזמן הנכון לקיים יחסים יכולה עוזרת לשפר את המצב - הרמות של ההורמונים החשובים ללחלוח הנרתיק מגיעות לשיא בין 5 בבוקר ל-9 בבוקר.

 

כמו כן ניתן להשתמש בחומרי סיכה או לחות. לפני שמתחילים להשתמש בתרופות המכילות אסטרוגן, רצוי להתייעץ עם הרופא לגבי אפשרויות לטיפול באמצעות חומרי סיכה. מוצרים על בסיס מים יעזרו לשמור על רמה טובה של לחות בתוך הנרתיק במשך מספר שעות. ניתן להשתמש בשילוב עם טיפול הורמונלי, במידת הצורך.

הכי פשוט. להקפיד על מים בתזונה היומיומית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הכי פשוט. להקפיד על מים בתזונה היומיומית(צילום: shutterstock)
 

זרעי פשתן, מים וקטניות: תזונה גורמת לחות

ידוע ברפואה משלימה כי הכול מתחיל ונגמר בתזונה נכונה. לפניכם 5 שינויים תזונתיים שיעשירו את גופכם בלחות:

 

מים:  יש להקפיד על שתייה מרובה. מומלץ לשתות, לפחות,  בין 8 - 10 כוסות מים ביום. אמצעי פשוט אך יעיל להפליא.

 

זרעים: ניתן להעשיר את תזונתכן היומית במזונות העשירים בפיטו-אסטרוגנים כמו זרעי פשתן. הפשתן מכיל סוגים שונים של פיטו-אסטרוגנים, תרכובות צמחיות היעילות בטיפול בסוגי סרטן, מחלות לב ועוד. בנוסף זרעי פשתן מכילים חומרים עם תועלת רבה לגוף האישה, כגון חומצות שומן מסוג אומגה. פיטו-אסטרוגנים נמצאים גם בשומשום וגרעיני חמניות.

 

קטניות: ניתן לצרוך סויה, שגם בה יש מספר סוגים של פיטו- אסטרוגנים, לצד אפונה ירוקה, שעועית, חומוס, המכילים איזופלבונים, סוג של פיטו-אסטרוגנים.

 

יחד עם זה, הרופאים מזהירים מצריכה מוגברת של סויה בייחוד לאור העובדה שרובה המוחלט של הסויה בעולם מהונדס גנטית. לכן, רצוי להוסיף לתפריט סוג אחר של קטנייה כמו עדשים. עדשים מכילות כמות רבה של חלבון, במיוחד חומצת אמינו טריפטופן, אשר מומר בגוף לסרוטונין ומקל בנוסף גם על דיכאון.

 

אגוזים: רצוי ומומלץ לאכול אגוזים שונים. פיסטוקים הם המקור העשיר ביותר של פיטו-אסטרוגנים. אחריהם באים אגוזי הקשיו, הערמונים ואגוזי מלך.

 

שתיית קפה: מחקרים מראים שצריכת קפה מעלה את רמת האסטרוגנים בגוף. אבל יש גם צד שני למטבע, רמות גבוהות של אסטרוגן לא מאפשרות להשיל קילוגרמים מיותרים מהחלק התחתון של הגוף.

ירקות ופירות עשירים בויטמינים ומינרלים אשר יחזקו את הגוף  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ירקות ופירות עשירים בויטמינים ומינרלים אשר יחזקו את הגוף (צילום: shutterstock)
 

5 רכיבים תזונתיים לחיזוק הורמונלי 

נוטריינטים הנם יסודות ותרכובות כימיים החיוניים לחיים. הם כוללים ויטמינים, מינרלים, יסודות קורט, חומצות אמינו וחומרים אחרים. בגיל מבוגר אין ייצור אסטרוגן ממערכת הרבייה והמקור לייצור האסטרוגן הינו המערכת ההורמונלית. הנוטריינטים הבאים מחזקים את המערכת ההורמונלית ותומכים בייצור טבעי של אסטרוגן. 

 

L-arginine - חומצת אמינו ההכרחית לתהליכים רבים בגוף ובהם לחלח הנרתיק. בנוסף, L-arginine הנו חלק במבנה של תחמוצת חנקן, חומר המעורר מינית.

חומצת אמינו L-arginine מצויה במוצרי חלב, דגים ואגוזים.

 

ויטמין C- לאחר גיל המעבר בלוטת יותרת הכליה הינה המקום העיקרי שבו אסטרוגנים מיוצרים. ויטמין C יכול לסייע בתפקוד של בלוטת יותרת הכליה.  ויטמין C יכול לשמש בשילוב עם ביו-פלבונואידים על מנת להגביר את רמת האסטרוגן בגוף.

ניתן למצוא ויטמין זה במזונות רבים: קיווי, עגבניות, תפוזים, מלון, פירות הדר, אפרסקים, בננות, ארטישוק, אספרגוס, גזר, כרובית, תירס.

 

ויטמין E- מחקר משנת 2009 הראה כי ויטמין E מסוגל לעורר את הייצור של אסטרוגן בגוף. על פי מחקר זה, נשים שנטלו תוספים עם הויטמין, הגדילו ייצור של הורמונים.

מקורות טובים לוויטמין E ניתן למצוא בשמן זית, אבוקדו, שקדים ותרד.

 

ויטמינים מקבוצת B- ממלאים תפקיד חשוב במניעת יובש בנרתיק וגם מסייעים לשמור על תפקוד תקין של בלוטת יותרת הכליה.

ויטמיני B מצויים ב: כבד, בשר, טונה, שיבולת שועל, אגוזים, בננות, אבוקדו, שעועית, זרעי פשתן.

 

חשוב לזכור, שכמות הנוטריינטים במזון בדרך כלל אינה מספיקה על מנת לפתור בעיה של חוסר אסטרוגן וברוב המקרים ישנו צורך בתוספי תזונה, המכילים את אותם נוטריינטים, רצוי להתייעץ עם איש מקצוע.

שוש קירח. אחד מצמחי המרפא שמעלים את רמת האסטרוגן  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שוש קירח. אחד מצמחי המרפא שמעלים את רמת האסטרוגן (צילום: shutterstock)
 

5 צמחי מרפא לעדוד ייצור האסטרוגן

שיח אברהם (VITEX), דמיאנה, אנג'ליקה, חילבה, כשות, תלתן אדום, היביסקוס ושוש קירח הם צמחי מרפא להגברת רמות האסטרוגן. טיפול בצמחים אלה יכול להועיל באופן נוסף לנשים בגיל המעבר החוות שינויים תכופים במצב רוח.

 

שוש קירח: מכיל כמות משמעותית של פיטו-אסטרוגנים, אשר, כפי שציינתי, מעוררים את יותרת הכליה, החלק החשוב ביותר לייצור של אסטרוגן טבעי על ידי הגוף. צמח זה משמש גם לטיפול בהפרעות גיל מעבר. עם זאת, יש לקחת בחשבון כי ההשפעה של הצמח היא איטית.

 

תלתן אדום: מכיל סוג של פיטו-אסטרוגנים מסוג איזופלבונים, אשר מאוד דומים לאסטרוגנים טבעיים המופקים בגוף. הצמח טוב גם לסיוע בתסמיני גיל המעבר, כגון: בריחת סידן, מחלות לב וגלי חום.

 

דמיאנה: אפרודיזיאק טבעי המכיל פיטו-אסטרוגנים. מאזן את רמת ההורמונים הנשיים וגם הגבריים. לשימוש בגלי חום לפני ובמהלך גיל המעבר ומומלצים גם לשיפור הפעילות המינית.

 

שומר: מקל על תסמיני גיל המעבר.

 

אנג'ליקה: מכונה גם "הג'ינסנג הנשי". צמח משמש בתסמינים של גלי חום, הזעת יתר, דפיקות לב, חרדות, תחושה פתאומית של חום בפנים, בצוואר או בחזה.

  

סלק: עשיר בויטמינים, רכיבים מזינים ואסטרוגן. צפו איך לבחור ולאחסן נכון את הסלק שלכם כך שישמור על ערכיו התזונתיים: 


 

המידע אינו המלצה ו/או התוויה לטיפול רפואי, בכל מקרה של בעיה רפואית יש להיוועץ ברופא.

 

הכותב הינו מנהל תחום טבע בטלפארמה - בית מרקחת מקוון

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
יובש מטריד וכואב הפוגע בחיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים