שתף קטע נבחר

אורי קופר

הבשורה תצא מחיפה?

טור-כריסטיאן קרלסן, המנהל המקצועי החדש של מכבי חיפה, לא הראה עד היום יכולות ניהול קבוצה בסגנון שמציג ג'ורדי קרויף, אבל הוא כן נחשב למומחה סקאוטינג ואיתור שחקנים, דבר שחסר להולנדי. אורי קופר מסביר למה הצלחה של הנורווגי בעל הקשרים הבינלאומיים יכולה להביא לשינוי מהותי לא רק בחיפה אלא לכלל הכדורגל הישראלי

בכל העולם, וכמעט בכל תחום בחיים, יש אנשים שמעצבים תפקיד. עובדים שמבצעים ג'וב מסוים בצורה מסוימת ואז, כשאחרים מדברים על אותה עבודה, הם מסתכלים קודם כל על האדם המדובר. ג'ורדי קרויף הוא כזה – המקצוען הראשון שהראה לישראלים מה עושה מנהל מקצועי – אבל אל תצפו שטור-כריסטיאן קרלסן, המנהל המקצועי החדש של מכבי חיפה, יהיה תואם קרויף בתפיסת התפקיד. קרלסן מביא איתו יכולות אחרות לגמרי.

 

אנחנו לא יודעים עדיין מה יהיו הסמכויות המוגדרות של קרלסן במכבי חיפה, ולהגדרה הזו יהיה תפקיד חשוב בסיכוייו להצליח, אבל אנחנו כן יכולים לשים את האצבע על מה שקרלסן אוהב לעשות, מתגאה בו ותפס לעצמו שם בינלאומי בזכותו: זיהוי כשרונות. כשמדברים על ההצלחה של קרויף במכבי ת"א מזכירים את השקט במתחם האימונים, את הצוות המקצועי הרחב בקבוצה, את הפיכתה של מכבי ת"א לקבוצה "מקצוענית" יותר. הדברים האלה לא בלטו אצל קרלסן בתקופות הקצרות שלו בתפקידים מקבילים. לעומת זאת, קרלסן נחשב לאיש סקאוטינג אמיתי, לאחד שיודע למצוא את השחקנים הנכונים מעבר לים – דווקא התחום שמאפשר להעביר ביקורת על קרויף.

 

לימד אותנו דבר או שניים. ג'ורדי קרויף (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
לימד אותנו דבר או שניים. ג'ורדי קרויף(צילום: עוז מועלם)

 

בואו נעשה סדר. טור-כריסטיאן קרלסן (או TKK, כפי שנוהגים לקצר את שמו האוהדים והתקשורת) עבד כמנהל מקצועי בשני מקומות. הקבוצה הראשונה היא פרדריקסטד הנורווגית שם החזיק בתפקיד במשך 93 ימים בלבד ואז התפטר בעקבות חילוקי דעות עם המאמן אנדרס גרונהאגן. הקבוצה השנייה, והמפורסמת יותר, היא מונאקו, אצלה זכה לתפקיד עם כניסת הכסף הגדול מרוסיה, וכשעוד הייתה במקום האחרון בליגה השנייה בצרפת. חצי שנה אחרי שהפך למנהל המקצועי קרלסן קודם למנכ"ל, תפקיד שדורש התעסקות גם בנושאים שאינם כדורגל נטו. חלק מתפקידיו המקצועיים עברו למנהל הטכני ריקרדו פצ'יני. אחרי עשרה חודשים במונאקו קרלסן התפטר מסיבות אישיות.

 

אם כן, קרלסן לא החזיק בתפקיד מנהל מקצועי למשך תקופות ארוכה בקריירה, אבל הוא כן מפורסם, ומצליח, בזכות יכולת איתור השחקנים שלו והקשרים הרבים שיש לנורווגי במקומות הנכונים. קשרים שעוזרים לו לשים יד על שחקנים איכותיים.

 

דוגמא מצוינת לכל ההקדמה הארוכה הזאת אפשר למצוא בהחתמה הראשונה של קרלסן כמנהל המקצועי של פרדריקסטד – הקשר הקוסטה-ריקני סלסו בורחס. קרלסן הביא את בורחס מקבוצת ספריסה מקוסטה ריקה בזכות המלצות של חברים מקומיים, והקשר, שמשחק היום בלה קורוניה הספרדית ובנבחרת, הפך לכוכב. אבל בורחס גם הפך לאחת הסיבות שהביאו לפיצוץ בין קרלסן למאמן גרונהאגן, שבכלל לא ידע על ההחתמה. "אף אחד לא הלך לראות את בורחס בקוסטה ריקה וסמכנו רק על הקשרים שיש לקרלסן", סיפר אז מנכ"ל הקבוצה רונאר הנריקסן. "המאמן לא שמע על השחקן".

 

סלסו בורחס. דוגמא מאלפת ליכולות הסקאוטינג של קרלסן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סלסו בורחס. דוגמא מאלפת ליכולות הסקאוטינג של קרלסן(צילום: EPA)

 

כסקאוט, קרלסן אחראי על כמה המלצות נפלאות, כאלה שלא כללו סכסוך עם מאמן. הוא התחיל לאתר שחקנים באופן עצמאי עבור קבוצות שונות כבר כשהיה בן 21. בסוף שנות ה-90, כשהיה בן 24 בלבד, הוא המליץ לווטפורד על החתמת היידר הלגוסון האיסלנדי, שבעקבות ההמלצה שיחק שש שנים במועדון ובסך הכל 14 שנים בכדורגל האנגלי. בלברקוזן, שם מונה בתחילת המילניום לסקאוט הצעיר בתולדות המועדון, משייכים אליו רכישה של שחקנים כמו לוסיו, שהפך עם השנים לקפטן נבחרת ברזיל, ודימיטר ברבאטוב הבולגרי, שהגיע עד מנצ'סטר יונייטד. בזניט, שם שימש כסקאוט הבינלאומי של הקבוצה, הנחית את ניקולס לומברטס הבלגי, שנמצא בסנט פטרסבורג כבר תשע שנים.

 

אנשים שמכירים את קרלסן מעולם הסקאוטינג מספרים שהקשרים המרכזיים שלו הם בדרום ומרכז אמריקה ובמזרח אירופה. מהיבשת הלטינית קרלסן מחפש את השחקנים המהירים והטכניים בעוד במזרח אירופה הוא שם דגש על שחקנים שמראים אינטליגנציית משחק בגיל צעיר. המטרה שלו, כפי שהצהיר בעבר, היא לרכוש בזול שחקנים צעירים בעלי פוטנציאל מליגות ברמה בינונית, ואז למכור ביוקר.

 

בשלוש השנים האחרונות קרלסן לא עבד עבור קבוצה, אם כי היו שמועות חזקות על אפשרות שיחבור לקבוצה הנורווגית רוזנבורג בתחילת העונה שעברה. בזמן הזה קרלסן הפך לאנליסט ופרשן בכלי תקשורת רבים ונחשבים בעולם ולמרואיין קבוע בכלי תקשורת בריטיים, בעיקר בנושאים כמו קלאודיו ראניירי, שהגיע למונאקו בתקופת קרלסן, אנתוני מרסיאל, שהיה במונאקו בתקופתו, וסוכן העל ז'ורז'ה מנדס, איתו נפגש קרלסן פעמים רבות עוד לפני שהפורטוגלי הפך את מונאקו לקבוצה מלאה בשחקנים שהוא מייצג.

 

מנוסה מאוד עם התקשורת. קרלסן ואנשי מכבי חיפה (צילום: האתר הרשמי של מכבי חיפה) (צילום: האתר הרשמי של מכבי חיפה)
מנוסה מאוד עם התקשורת. קרלסן ואנשי מכבי חיפה(צילום: האתר הרשמי של מכבי חיפה)

 

גם בעבודתו הרבה בתקשורת, בבלוג שלו או בחשבון הטוויטר, קרלסן מתמקד קודם כל בשוק ההעברות. שם המומחיות שלו ולאו דווקא בניהול קבוצה. כאמור, מדובר באיש מקצוע בעל יכולות אחרות מאלה של קרויף. אין כאן כוונה לומר שהן טובות יותר או רעות יותר אלא פשוט שונות. לכן, קרלסן הוא לא "כל" מה שמכבי חיפה צריכה, אבל בהחלט חלק חשוב. יותר מזה, אם יצליח בתחום הספציפי בו הוא מתמחה, כלומר ידאג לשחקנים זרים איכותיים, הדבר יכול להיות בשורה ענקית לא רק לחיפה אלא בכלל לכדורגל הישראלי.

 

עולם העברות השחקנים מתחלק לשניים. מצד אחד יש קבוצות אקטיביות, כלומר קבוצות שמחפשות שחקנים בעצמן בצורה יזומה. הולכות ובודקות מדינות שונות, נעזרות בקשרים של אנשי מקצועי שאפשר לסמוך עליהם ובעובדים שזה תפקידם. מהצד האחר נמצאות הקבוצות הפאסיביות, שאת הרעיונות לרכש מקבלות רק מסוכנים שמציעים את מרכולתם. בישראל, וחשוב לומר את זה, אין כרגע אף קבוצה אקטיבית. כולן, כולל מכבי ת"א, מקבלות הצעות מבחוץ ובודקות אותן, אבל בקושי מגיעות לשחקנים בצורה יזומה. הדבר מגביל כמובן את כמות השחקנים החשופים בפניהן.

 

קשה לומר אם קרלסן יצליח כמנהל מקצועי בחיפה. אנחנו לא יודעים מה יהיו תפקידיו המדויקים או איך יסתדר עם עובדים אחרים במועדון, ואין לנורווגי רזומה מספיק בתפקיד מנהל מקצועי כדי שנוכל להגיע למסקנות חותכות. עם זאת, כן נצפה לראות שינוי בגזרת הרכש. להפיכתה של מכבי חיפה מקבוצה פאסיבית לאקטיבית. אם זה יקרה אז כמו שקרויף הראה לכולם את חשיבות המנהל המקצועי כך קרלסן יכול להיות האדם שיחשוף את הכדורגל שלנו לעבודה שונה בשוק ההעברות. וזה, בהתחשב בדרך בה דברים מתנהלים כיום, יהיה מצוין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: האתר הרשמי של מכבי חיפה
טור כריסטיאן קרלסן
צילום: האתר הרשמי של מכבי חיפה
אריה מליניאק
מומלצים