שתף קטע נבחר

נשיאת ארגנטינה לשעבר נאשמת בהונאת ענק

יממה לאחר שסערת כספים בברזיל השכנה הביאה להדחתה של הנשיאה רוסף, כתב אישום הוגש נגד נשיאת ארגנטינה לשעבר, קריסטינה פרננדז דה קירשנר, בגין מניפולציה בלתי חוקית של מיליארדי דולרים בבנק המרכזי. "זה לא היה יכול לקרות ללא אישורה של הנשיאה", קבע בית המשפט

בית המשפט נתן אור ירוק להעמידה לדין. פרננדז דה קירשנר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בית המשפט נתן אור ירוק להעמידה לדין. פרננדז דה קירשנר(צילום: AFP)
הסערה הכלכלית באמריקה הלטינית הולכת ומתפשטת. נשיאת ארגנטינה לשעבר, כריסטינה פרננדז דה קירשנר, הואשמה אתמול (ו') במסגרת פרשה שמסעירה את המדינה כבר חודשים רבים, ובמסגרתה נטען כי היא התעלמה מאי-סדרים במכירת דולרים של הבנק המרכזי בזמן שכיהנה בתפקיד – והונתה את המדינה וגזלה ממנה. כתב האישום הוגש יממה לאחר שנשיאת ברזיל, דילמה רוסף, הושעתה מתפקידה בשל האשמות שעברה על חוקי התקציב במדינה.

 

השופט הפדרלי קלאודיו בונאדיו האשים בעבירות מרמה שונות את קירשנר, שר הכלכלה לשעבר שלה – אקסל קיסילוף, ואת ראש הבנק המרכזי הארגנטינאי לשעבר – אלחנדרו ואנולי. השלושה הואשמו בגין "ניהול כוזב שהביא לנזק בניהול הציבורי", כך על פי מסמכי בית המשפט. הפסיקה של בית המשפט היא למעשה אור ירוק להעמיד את קירשנר לדין, אבל עוד יהיה ניתן לערער עליה. עד כה לא הוצא צו מעצר נגד הנשיאה לשעבר.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

ההאשמות נגדה מציינות כי הבנק המרכזי לקח מיליארדי דולרים לפני פיחות צפוי של הפזו, על מנת למכור בהמשך דולרים מתחת לשווי השוק וכך לשמור על האינפלציה במטבע. על פי השופט בונאדיו, דבר כזה לא היה מתאפשר אילולא אישורה של הנשיאה. "זה בלתי אפשרי להאמין שפעולות פיננסיות בסדר גודל כזה נעשו ללא אישורה של הדרגה הבכירה ביותר בממשלה", נמסר בהודעת בית המשפט.

 

קירשנר, מנהיגת המפלגה הפרוניסטית (שלימים כבר הפכה ל"קירשנריסטית"), פרשה מתפקידה בדצמבר האחרון בתום קדנציה שנייה. היורש שלה, מאוריסיו מאקרי, זכה בנשיאות על רקע הקריאה לבטל את המגבלות והפיקוח על מטבע החוץ – שלטענתו חונקים את הכלכלה. מאז שהסיר את המגבלות באמצע דצמבר, הפזו נחלש בכ-30%.

 

בחודש שעבר האשימה קירשנר את ממשל מאקרי ברדיפה פוליטית לאחר דיון בבית המשפט בנוגע לפעולות מכירת הדולרים של ממשלתה. העסקאות המדוברות מייחסות לבנק המרכזי מניפולציה של בין 5 מיליארד דולר ל-17 מיליארד דולר.

 

קירשנר נערצת על ידי מיליונים במדינה הודות לתוכניות רווחה שהציעה במהלך כהונתה, אך במקביל מושמצת על ידי מיליונים אחרים בשל המדיניות הכלכלית שלה, שכללה הלאמת עסקים והגבלות נוקשות על הכלכלה.

 

"כתב האישום לא היה בלתי צפוי, אך פוליטית – הוא עשה לא מעט רעש", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס איגנאסיו לבאקי, שמנתח את ארגנטינה עבור סוכנות מחקר השווקים Medley Global Advisors. "הפרוניזם נמצא במשבר מנהיגות וזה יכול לפצל את המפלגה עוד יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
כריסטינה פרננדז דה קירשנר
צילום: AFP
מומלצים