היבשת כולה נגדנו: הפוליטיקה של האירוויזיון
שיטת ההצבעה החדשה חושפת את הפוליטיקה: חובי סטאר הרשים את שופטי המדינות, אבל בקהל רק שלוש מדינות מ-41 העניקו ניקוד לישראל. מי עוד לא אהודה באירופה, למי הצביעו הישראלים ומי נהנה משכנות טובה?
האירוויזיון היא תחרות פוליטית. המשפט הזה הוא לא חדשות. כמעט כל אחד יודע שההצבעה במדינות רבות מושפעת לא רק מיכולות השירה, אלא גם מהקרבה או מהאיבה בין המדינות. אבל השנה, באירוויזיון 2016 שבו זכתה אוקראינה, אפשר היה לראשונה לראות את הפערים בין הצבעת השופטים לבין הצבעת הקהל בבית בסמסים, פערים שהדגישו עוד יותר את הפוליטיקה של התחרות בפרט, ושל היבשת בכלל.
הסיבה לכך היא השינוי בהצבעה. בפעם הראשונה חולק שלב ההצבעה לשניים - הצבעת חבר השופטים ב-42 המדינות, ורק אחר כך הצבעת הקהל ל-26 המתחרות בגמר. גם בעבר התוצאות היו שילוב של הצבעת קהל ושופטים, אבל הפעם אפשר היה גם לראות את ההבדלים. ולא צריך ללכת רחוק כדי לראות את ההבדלים הללו.
חובי סטאר, נציג ישראל לתחרות בשבדיה, זכה ל-124 נקודות מהשופטים - מקום שמיני מרשים. גרמניה העניקה לנו דוז פואה, מאוסטרליה קיבלנו 10 נקודות, מאיטליה ושוויץ 8, וגם סרביה, פולין, הולנד, קרואטיה ופינלנד (7 נקודות כל אחת) הציבו את ישראל ברביעייה הראשונה. ומה לגבי הקהל במדינות השונות? זה כבר סיפור אחר, שמראה עד כמה ישראל לא אהודה באירופה.
רק 11 נקודות קיבל חובי סטאר מהקהל בבית - מקום 22 בלבד מתוך 26 משתתפי הגמר. אזרבייג'ן, מדינה עם רוב מוסלמי שיש לה יחסים מיוחדים עם ישראל, נתנה לזוכה "הכוכב הבא" שש נקודות, צרפת בעלת הקהילה היהודית הגדולה העניקה שלוש, ושתיים נוספות קיבלנו מבולגריה. זהו. כל 38 המדינות האחרות שרשאיות להצביע לא העניקו לנו אפילו נקודה. בסופו של דבר סיים חובי סטאר במקום ה-14, הצלחה יפה כשבוחנים את היחס האירופי לישראל.
למעשה, אלמלא השופטים חובי סטאר לא היה צולח אפילו את חצי הגמר. לפי הסמסים, דורג הזמר הישראלי רק במקום ה-16 מתוך 18 המשתתפים בחצי הגמר השני. אבל השופטים דירגו אותו במקום הרביעי ובסך הכול הסטאר הישראלי סיים שביעי בחצי הגמר, והעפיל לתחרות.
ולמי ישראל הצביעה בגמר? באופן לא מפתיע, הסמסים מהקהל בארץ נתן 12 נקודות לעמיר חדד, הישראלי שייצג את צרפת באירוויזיון והשתתף בעבר ב"כוכב נולד". זהו הדוז פואה היחיד שקיבל חדד מהקהל. 10 ניתנו על ידי הקהל הישראלי לרוסיה ו-8 לאוקראינה - שתי מדינות שמהן הגיעו עולים חדשים רבים. שופטי ישראל העניקו לעומת זאת 12 נקודות לאוקראינה ו-10 לאוסטרליה - המדינות שסיימו בסופו של דבר בשני המקומות הראשונים.
בניגוד לישראל, יש כמובן גם מי שנהנה מהצבעות פוליטיות. רוסיה ואוקראינה, שמהן הגיעו מהגרים לכל רחבי אירופה ולא רק לישראל, הן בין אותן מדינות. באופן מדהים, כל 41 המדינות המצביעות בסמסים העניקו ניקוד לרוסיה ולאוקראינה. רוסיה, שסיימה במקום הראשון בהצבעת הקהל וקיבלה מכל אחת מהמדינות לפחות 3 נקודות, זכתה ל-10 דוז פואה מהקהל ורק ל-4 דוז פואה מהשופטים, שאמורים להיות קצת יותר אובייקטיביים. חבר השופטים בכמעט חצי מהמדינות לא העניק לרוסיה ניקוד כלל.
באופן לא מפתיע, השופטים ברוסיה לא נתנו נקודה לאוקראינים. גם שופטי אוקראינה לא נתנו נקודה לרוסים, שסיימו במקום השלישי הכללי. אבל הקהל? כאן, שוב, הסיפור שונה - ופוליטי אף הוא. באוקראינה יוצאי רוסיה רבים, והקהל במדינה העניק 12 נקודות לזמר הרוסי סרגיי לזרב. ברוסיה, מנגד, אוקראינים רבים - וכנראה רבים מאלו אחראים ל-10 הנקודות שניתנו למדינה הזוכה מהשכנה הרוסית.
אוסטרליה, שהובילה בפער גדול אחרי השלב הראשון - הצבעת השופטים - היא אחת מקורבנות ההצבעה הפוליטית. המדינה האוקיאנית שהופיעה בפעם השנייה בתחרות הזמר האירופית, קיבלה תשעה דוז פואה משופטי המדינות השונות, ורק שלושה מהקהל. בחצי הגמר, אגב, קיבלה הזמרת האוסטרלית דאמי אים ניקוד גבוה יותר מהאוקראינית, שזכתה בסופו של דבר בתחרות.
בריטניה, כמו ישראל, כנראה אינה אהודה ביבשת. הצמד ג'ו וג'ייק קיבל 54 נקודות מהשופטים ורק 8 נקודות מהקהל - שבע מתוכן ממדינות דוברות אנגלית (4 מאוסטרליה ו-3 מאירלנד). פער גדול נראה גם אצל מלטה, אולי עקב העובדה שהמדינה כה קטנה ואין מהגרים ממנה במדינות אחרות. 137 נקודות נתנו השופטים למלטזים, לעומת 16 בלבד שהעניק הקהל.
פולין היא המקרה ההפכי. הזמר הפולני מיכל שפאק דורג לפני אחרון אחרי שלב הצבעת השופטים עם שבע נקודות בלבד, אבל הקהל אהב כנראה את המראה הפרוע שלו - וגם העובדה שמהגרים פולנים רבים נמצאים במדינות רבות לא הזיקה - וכך פולין סיימה במקום השלישי המדהים אצל הקהל, עם 222 נקודות.
גם סרביה נהנתה, כמו בכל שנה, מהצבעה פוליטית - אבל הפעם זה לא עזר לה להתברג במקום גבוה. הסרבים קיבלו 80 נקודות מהקהל, מתוכן 72 בשישה דוז פואה - מהשכנות סלובניה, מונטנגרו, בוסניה, מקדוניה וקרואטיה, בכולן קהילות סרביות גדולות מאוד, וכן משוויץ. וכרגיל, קפריסין קיבלה הכי הרבה נקודות מהאחות הגדולה יוון, לטביה קיבלה הכי הרבה נקודות מהשכנות הבלטיות ליטא ואסטוניה ושבדיה קיבלה הכי הרבה נקודות מפינלנד ואסטוניה הסמוכות. גם זו פוליטיקה.