שתף קטע נבחר

אחרי 70 שנה: התגלו תכשיטים שהוחבאו בספל באושוויץ

במהלך ניקיונות במוזיאון באושוויץ-בירקנאו, נמצאו טבעת ושרשרת זהב שהוצפנו בכיס סודי בתחתית ספל שהוחרם על ידי הנאצים. "אפשר לראות את הפחד של האדם שהסתיר אותם - אך גם את התקווה הגדולה שהייתה לו, שקיווה שישרוד וישיב אותם אליו"

 

הספל שבו הוטמנו התכשיטים, הכיס הסודי והטבעת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הספל שבו הוטמנו התכשיטים, הכיס הסודי והטבעת(צילום: רויטרס)

70 שנה אחרי שחרור מחנה אושוויץ-בירקנאו, במהלך ניקיון אלפי כלי המטבח שהוחרמו על ידי הנאצים שמוצגים במוזיאון, עובדת גילתה ספל עם כיס סודי בתחתית כפולה, ובתוכו תכשיטי זהב. 

 

התכשיטים, טבעת ושרשרת שנמצאו עטופים בקנבס, ככל הנראה יוצרו בפולין בשנים 1931-1921 ונמצאו בהם שרידים של זהב, כסף ונחושת.

 

"כשהרמתי את הספל, התברר לי שהוחבאו בתוכו פריטים", סיפרה חנה קוביק, העובדת שגילתה את התכשיטים. "על אף שהם הוחבאו היטב, ככל שהזמן חלף התחתית המזוייפת של הספל התנתקה מהכוס, והתגלתה החבילה. ביצבצו חלקים של השרשרת והטבעת".

 

"התכשיטים היו מוחבאים היטב - אפשר לראות את הפחד של האדם שהסתיר אותם", אמר פאבל סוויקי, דובר המוזיאון. "אבל באותה נשימה אפשר גם לראות את התקווה הגדולה שהייתה לאותו אדם, שקיווה שישרוד וישיב אותם ממקום מסתורם".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
"מראה שהיהודים החזיקו בתקווה שהפריטים עוד יידרשו להם". פיוטר ציבינסקי, מנהל המוזיאון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"מראה שהיהודים החזיקו בתקווה שהפריטים עוד יידרשו להם". פיוטר ציבינסקי, מנהל המוזיאון(צילום: EPA)

הספל הוא רק אחד מבין אלפי כלי מטבח שהוחרמו מהאסירים שהגיעו למחנה שבדרום פולין בזמן מלחמת העולם השנייה. אסירים רבים החביאו באותה השיטה דברי ערך בחפציהם, ולפי המוזיאון חפצים רבים שהוחבאו נמצאים בחלוף השנים. עם זאת, לעיתים קרובות המוזיאון לא מצליח לאתר את בעלי אותם החפצים, בשל חוסר של סממנים מזהים.

 

"הגרמנים שיקרו ללא הרף ליהודים שנשלחו להשמדה - דיברו איתם על יישוב מחדש, על עבודה וחיים במקום אחר", אמר פיוטר ציבינסקי, מנהל המוזיאון. "הם הרשו לקורבנות לקחת עמם מטען קטן. בדרך זו, הגרמנים היו בטוחים כי המטען - שכלל בגדים ופריטים שדרושים לחיי היום-יום - יכלול גם את החפצים היקרים ביותר של המשפחות.

 

"הסתרת פריטים יקרי ערך מוכיחה מצד אחד שלקורבנות הייתה מודעות באשר לאופי השוד שכולל הגירוש, אבל מצד שני הדבר מראה כי המשפחות היהודיות החזיקו בתקווה שהפריטים עוד יידרשו להם", אמר ציבינסקי.

התכשיטים מוצפנים בקנבס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התכשיטים מוצפנים בקנבס(צילום: רויטרס)
  

התכשיטים יוצגו כעת במוזיאון "בצורה שתציג את האופן שבו הם הוחבאו בספל על ידי הבעלים שלהם", נמסר מהמוזיאון. במקום מוצגים יותר מ-12 אלף כלי בית, בהם כוסות, סירים, קערות וקנקנים, בנוסף לאוספים של נעליים, משקפיים, מזוודות ועוד.

 

בשנים 1945-1940 כמיליון בני אדם וחצי, רובם יהודים, נרצחו באושוויץ-בירקנאו. המחנה שוחרר על ידי חיילי הצבא האדום בינואר 1945. החיילים גילו כ-7,000 אסירים, רבים מהם על סף מוות. שנתיים וחצי לאחר מכן, הפרלמנט הפולני הקים את המוזיאון במקום, ובשנה שעברה נרשם שיא של 1.7 מיליון מבקרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
טבעת הזהב שהוחבאה בספל
צילום: רויטרס
מומלצים