שתף קטע נבחר

מ"מ בצנחנים השליך רימון גז לאוהל; מח"ט הצנחנים: "לא להדיחו"

בתחילת השנה השליך מפקד מחלקה בגדוד 890 של הצנחנים רימון גז לאוהל לוחמיו כי לא התעוררו בבוקר. עדויות החיילים במשפטו שהגיעו לידי ynet מגלים כי המ"מ היה אלים כבר קודם. "נחנקנו, דמענו, היו שהקיאו בזמן שקצינים עמדו בחוץ וצחקו". הוא טוען להגנתו: "זה היה מתוך אהבה לחיילים". ממפקדיו הוא זכה לגיבוי

 

מה גרם לקצין מוערך בצנחנים להשליך רימון גז לאוהל שבו ישנו לוחמיו, ולמה אחרי שהושעה הוא חזר לתפקיד? בבית הדין הצבאי ביפו מתנהל בימים אלה משפטו של סגן משנה מ', שפיקד על מחלקת לוחמים בגדוד 890 בצנחנים, ומואשם כי בתחילת 2016 זרק רימון גז לאוהל של פקודיו, כיוון שלא התעוררו בהשכמה הפלוגתית. בחודשים האחרונים הוחזר המ"מ לתפקיד מפקד מחלקה למרות האישום החמור. מתחקיר האירוע שערך מפקד חטיבת הצנחנים, אל"מ נמרוד אלוני, ועדויות הלוחמים והמ"מ עצמו שהגיעו לידי ynet, חושפים תמונה מדאיגה.

 

לפי תחקיר האירוע, מפקד המחלקה ביקש מאחד הלוחמים להעיר ב-7:00 את החיילים בבסיס צאלים בדרום. הלוחם לא עשה זאת, לטענתו, כי הטלפון שלו כבה. המ"מ, שיומיים קודם הזהיר את לוחמיו שישליך רימון גז לאוהל אם לא יתעוררו בזמן, מימש את איומו: הוא זרק את הרימון וזה התפוצץ בתוך האוהל שבו ישנו החיילים. הם התעוררו בבהלה ונמלטו החוצה, תוך שיעול, חנק ותופעות נוספות. הרימון משמש לפיזור הפגנות של מתפרעים פלסטינים.

 

"המחלקה נענשה בעבר על מקרים דומים", כתב המח"ט בתחקיר. "בתקופת המ"מ הקודם, המחלקה התאפיינה באירועי משמעת, בנורמות לא תקינות, דבר שהשאיר משקעים שליליים רבים. עיסוק במשמעת ונורמות הוא עיסוק מרכזי בתפקידו של המ"מ".

 

התחקיר גילה כי במשך כחודשיים וחצי שבהם המ"מ שימש בתפקידו, הודחו שלושה לוחמים עקב תפקוד לקוי לאחר חזרה מתרגיל. שני לוחמים רותקו לבסיס לאחר שנתפסו בשטחו עם מחסנית ב"הכנס", וחיילים נוספים נענשו בשל עבירות בטיחות, סדר ומשמעת. המח"ט ציין כי שגיאותיו של המ"מ באירוע נגעו לכך שלא התיייעץ לפני המעשה עם המ"פ ולא עדכן אותו לאחריו, ואף לא מיצה ענישה אחרת: "הענישה הייתה בדרך ובצורה שאינן בסמכותו של אף מפקד. יש לאכוף משמעת בצורה מסודרת לאורך כל שירות החייל, ולממש את כל הכלים שיש למפקד כדי לאכוף משמעת".

המח"ט אל"מ נמרוד אלוני. "נגבה את המפקדים" (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
המח"ט אל"מ נמרוד אלוני. "נגבה את המפקדים"(צילום: דובר צה"ל)
 

להעניש את המפקד ולגבות אותו

נקודת הכשל המרכזית באירוע, לפי מח"ט הצנחנים, הייתה "שבירת האמון בין המ"מ ללוחם. בתגובתנו ללוחמים יש קיר של קווים אדומים - אסור לנו לפגוע בכבודו של הלוחם, הפלסטיני וכולי. החוזה הבסיסי ביותר הוא בין המפקד ללוחם". למרות חומרת האירוע וכתב האישום שהוגש נגד המ"מ, שהושעה אז באופן מיידי, ציין המח"ט בתחקיר: "על המ"מ להיענש בחומרה על המעשה. אך באותה נשימה, לאור העובדה שהאירוע נגרם מהתמודדות מול נורמות וסטנדרטים פסולים, אין להדיח אותו - כמסר ללוחמים, למחלקה ולשאר המפקדים. המסר המרכזי הוא שהדרך הנכונה היא להילחם באירועים האלה, ואת זה אנו כמפקדים רוצים להבליט. נגבה את המפקדים הנלחמים מול נורמות וסטנדרטים פסולים".  המ"מ הושעה אחרי התקרית, אבל לאחר כן הוחזר לתפקידו.

 

התקרית לא הייתה ראשונה בחטיבה האדומה בשנים האחרונות: לפני כשלוש שנים השליך קצין בחטיבה רימון עשן בתוך משרד כמעשה קונדס. במקרה הנוכחי, עדויות הלוחמים מציגות תמונה אחרת. סמ"ר ע' סיפר לחוקרי מצ"ח: "המ"מ נכנס בשעה 7:15 לאוהל, כשאנחנו ישנים, זרק את הרימון וכל האוהל נהיה לבן. כעבור דקה כולם יצאו, אבל היה חייל פצוע עם קביים שישן בתוך שק שינה, ולקח לו כמה דקות לצאת בעזרת חבריו. חיילים התחילו לדמוע ולהיחנק מהעשן הרב. חייל אחר הקיא ונוסף קיבל מכה מבזנ"ט שבו נתקל. לי נשברה האצבע ברגל". לפי עדותו, "המ"מ היה מפקד אלים והערנו לו על זה. הוא בעבר רדף אחריי עם מקל ונתן לי מכה חזקה ברגל".

 

חברו למחלקה, סמ"ר ר': "כמפקד הוא לא סבלני ולא מתחשב, נוהג באלימות, מפיל מיטות של חיילים ישנים כדי שיקומו, או שופך עליהם מים. אחרי שהשליך את הרימון הוא הלך להסתתר מאחורי השירותים במשך 20 דקות. אחרי המקרה היינו עצבניים. הוא כינס את כולנו, אמר שהוא מצטער ושאפשר לפרק את המחלקה או שאפשר לעלות מכאן למעלה".

אילוסטרציה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
אילוסטרציה(צילום: דובר צה"ל)
 

חייל נוסף, סמ"ר א', סיפר: "נחנקתי, העיניים שלי התנפחו, היו צריבות בפנים, הקאתי. הוא תמיד העיר אותנו באלימות". סמ"ר ע' ציין את ההשפלה שבמעשה: "כולם יצאו משתעלים מהאוהל, כל הגדוד עבר שם וצחק, כולל אחד הקצינים". לפי עדויות הלוחמים, המ"מ אף צחק לאחר המעשה וכך גם קצין אחר מהפלוגה. אותו קצין הכחיש זאת בעדותו: "המ"מ הוא קצין מעולה ששגה והבין זאת. הייתה לו מחלקה לא טובה".

 

בחקירתו במצ"ח הסביר המ"מ, שמיוצג על-ידי עורכי הדין ליאור שטלצר ושיר איתן מהסניגוריה הצבאית, את הצד שלו בפרשה: "הגעתי למחלקה ותיקה בפלוגה לקראת סוף השירות שלה, היו בה נורמות וסטנדרטים נמוכים מאוד - אי-קיום אימוני כושר, אין זמן השכמה מסודר, התעסקות עם הרבה משמעת. המ"מ שקדם לי לא החזיק את הלוחמים ולא דרש מהם מה שאני דרשתי.

עו"ד ליאור שטלצר ()
עו"ד ליאור שטלצר

"עשיתי מעשה ערכי ובחנתי אותו לפי מה שלמדתי בפנימייה הצבאית. אני מפקד שמכניס את הידיים 'עמוק לחרא' ובגלל זה מתווכח לפעמים עם חיילים שחושבים שמגיע להם יותר מדי. עשיתי את המעשה מתוך אהבה לחיילים וניסיון לא לפגוע בבית שלהם, שזה הדבר הכי חשוב להם. טעיתי בשיקול הדעת, ויחד עם זאת, אף אחד לא יכול להיפגע מרימון גז, אני מכיר את הסכנות הכרוכות בו, ולכן וידאתי פעמיים-שלוש בזמן קילוח הרימון שאף אחד לא נשאר באוהל. הזזתי שקי שינה וספגתי את הגז בעצמי".

 

המ"מ טען עוד: "החיילים חושבים שבגלל שהם מחלקה ותיקה הם צריכים לקום מאוחר משאר הפלוגה, טוענים שהם לא צריכים לישון עם חיילים צעירים, לאכול ראשונים ועוד. אני נלחם כמ"מ בתופעות של צעירות-ותיקות, ניסיתי ליצור עונש שלא יפגע לחיילים בחופשות. זה לא היה מתוך ניסיון לפגוע או להשפיל אלא מתוך אהבה אליהם".

 

עורכי הדין שטלצר ואיתן מסרו בתגובה: "מדובר בקצין מצטיין שטעה בהתנהלותו, כאשר עד טעות זו לא ביצע אף לא עבירת משמעת קלה במהלך שירותו הצבאי, ובכל מקום שאליו הגיע - בשנת שירות, בקורס קציני יבשה ובאימונים וקווים מבצעיים - זכה לתעודות הצטיינות ושבחים רבים. הקצין פעל בדרך שגויה ומתוך שיקול דעת לקוי, אך ורק מתוך רצון להחדיר משמעת בחיילים ותיקים לאחר שהמשמעת שלהם התרופפה בשלהי שירותם. הוא הבין שפעל בדרך שגויה, התחרט והתנצל על כך בפני כל חייליו ומפקדיו. חשוב להדגיש שהקצין גם נשאר באוהל לאחר המעשה ווידא שכל החיילים יוצאים ורק אז עזב את המקום תוך שהוא עצמו שואף את הגז. לטעמנו, לא ניתן להתעלם מהקרקע שעליה צמח המעשה ועליה מתרחשים מעשים דומים לאורך שנים. בעבר אירעו לא פעם ולא פעמיים אירועים דומים מצד מפקדים במהלך אימונים ותרגילים, מתוך כוונה להעמיד את החיילים בפני תרחישים של התמודדות עם גז מדמיע (אשר לא יכול לגרום לנזק קבוע בנסיבות שכאלה), והקצין חווה זאת על בשרו פעמים רבות. לאורך השנים, מפקדים בדרגות גבוהות מהקצין עמדו לדין משמעתי על מעשים דומים, ואנו סבורים שניתן היה להסתפק בהליך זה גם בעניינו ולא להגיש כנגדו כתב אישום, כך אף נטען בפני בית הדין".

 

דובר צה"ל מסר בתגובה: "בחודש ינואר השליך קצין רימון גז לאוהל שבו ישנו חייליו, שלא במסגרת אימון צבאי. מדובר באירוע חמור וחריג שאינו עולה בקנה אחד עם ערכי צה"ל ועם המצופה ממפקדיו. לאחרונה הוגש נגדו כתב אישום לבית הדין הצבאי, מחוז מרכז". גורמים צבאיים הוסיפו כי "לקצין מיוחסת עבירה של חריגה מסמכות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים