שתף קטע נבחר

עתיק ומיוחד: ריצוף פסיפס בבית

כבר לפני אלפי שנים השתמשו בפסיפס לריצוף ולחיפוי קיר. גם עתה אפשר להביא אותו אליכם הביתה. אז מה צריך לדעת? כל התשובות

בשיתוף אתר "המקצוענים "

 

אם במסגרת עונת השיפוצים מתחשק לכם לקשט חלק מקירות הבית או לרצף חלק מהרצפה במשטח 'פסיפס', הנה כמה דברים שכדאי לדעת על בחירה מתאימה של סוג הפסיפס ועל התקנה נכונה שלו.

 

עוד כתבות מאתר "המקצוענים"

איך לשמור על מכונת הכביסה

ריח רע מהמזגן: הגיע זמן לטפל

סוגי עץ לרהיטים: מה ההבדלים ביניהם

 

"הפסיפס התחיל כבר לפני אלפי שנים ושימש לריצוף ולחיפוי קיר עם דוגמאות שונות ועם ציורים עתיקים שסיפרו סיפור", אומרת קרן גור-אלון, מעצבת פנים מברוש-אלון. "בעבר לא ניתן היה לעשות הדפסות בכל מיני צבעים על אריח, אז השתמשו בצבעים שונים של אבנים ליצירת הדקורציה. כיום, השיטה של חיפוי בפסיפס היא באמצעות רשתות שמגיעות לרוב בגודל של 30 סמ"ר".

 

 (צילום: איתי סיקולסקי, באדיבות אלון אדריכלות ועיצוב פנים) (צילום: איתי סיקולסקי, באדיבות אלון אדריכלות ועיצוב פנים)
(צילום: איתי סיקולסקי, באדיבות אלון אדריכלות ועיצוב פנים)

 

התאמת סוג הפסיפס לסגנון העיצוב

גור-אלון מסבירה כי "לעיצוב בסגנון כפרי או קלאסי, לרוב נשתמש בפסיפס אבן. לעיצוב הקלאסי מאוד יתאים פסיפס בצורות גיאומטריות כמו אוקטגון ויהלומים, ובשילוב של שחור ולבן, תוך שימוש בשיש קררה, או שיש טאסוס (שהגוון שלהן בהיר) או שיש נרו (בגוון כהה)".

 

לדבריה, "לעיצוב בסגנון מודרני יתאים יותר פסיפס זכוכית ובגוונים צבעוניים או בגווני אפור. לעיצוב בסגנון איטלקי-טוסקני, נבחר בפסיפס בגווני אדמה, ולחיפוי שולחנות בפסיפס יתאימו צבעים חזקים במיוחד. כמובן שיש גם את הפסיפס המרוקאים (ז'ליז') שהם פסיפסים מקרמיקה עם גלזורה מבריקה. מי שמעוניין בפסיפס בסגנון גאודי יכול ליצור אותו מחתיכות שבורות של קרמיקה, שמתאפיינות בחיתוכים א-סימטריים ולא מתוכננים.

 

טרנדים עם פסיפס

גור-אלון אומרת כי "אם בעבר היה נהוג לחפות את כל חדר האמבטיה בקרמיקה ולהשאיר רק פס דקור בפסיפס, כיום זה פאסה. כשמחליטים על שילוב פסיפס כדאי מאוד שתהיה הרמוניה ושהאבנים יתחברו למראה הכללי, אחרת הפסיפס ייראה תלוש ולא חלק מהשפה העיצובית השולטת. אם למשל האמבטיה מודרנית ומשלבים בה אריחי קרמיקה בסגנון גאודי זה יראה לא קשור. שילוב יפה והרמוני של פסיפס הוא של ריצוף באריחים גדולות וחיפוי של חלק מהחלל באותה האבן בדיוק רק באריחי פסיפס. למטבח כפרי, מאוד יפה למשל לרצף חלק קטן מהמטבח בפסיפס, ממש כמו שטיח באמצע הרצפה. לסגנון תעשייתי - פחות יתאים חיפוי בפסיפס".

 

 (צילום: איתי סיקולסקי, באדיבות אלון אדריכלות ועיצוב פנים) (צילום: איתי סיקולסקי, באדיבות אלון אדריכלות ועיצוב פנים)
(צילום: איתי סיקולסקי, באדיבות אלון אדריכלות ועיצוב פנים)

 

במשטח רטוב היתרון של פסיפס הוא שהוא מונע החלקה

גור-אלון: "לחיפוי של בריכות, לרוב בוחרים בפסיפס זכוכית שיש לו השתקפות יפה ונצנוץ יפה במים. ברגע שמחפים את הקירות ואת הריצוף באזור המקלחון בפסיפס זה יוצר מראה מפנק של ספא. כמו כן, היתרון הגדול של פסיפס בחללים רטובים כמו חדר האמבטיה הוא שפסיפס מונע החלקה (אנטי-סליפ) מפני שהאריחים שלו מאוד קטנים וביניהם יש רובה שהיא לא בקו אפס עם החתיכות, אלא שקועה מעט פנימה, שיוצרת משטח מחוספס".

 

העניין הוא שבגלל שבמשטח פסיפס יש כמות גדולה של רובה, קחו בחשבון שתידרשו להשקיע יותר בתחזוקה. ציון מזרחי מציון שיפוצים מאתר 'המקצוענים': "אני באופן אישי פחות ממליץ על פסיפס בשטח המקלחון, מפני שעל הרובה נתפסת כמות גדולה של לכלוך וקשה מאוד לנקות אותה. אני ממליץ על אזור שבא במגע עם פחות מים וסבון שנוטים להשאיר כתמים".

 

 (צילום: איתי סיקולסקי, באדיבות אלון אדריכלות ועיצוב פנים) (צילום: איתי סיקולסקי, באדיבות אלון אדריכלות ועיצוב פנים)
(צילום: איתי סיקולסקי, באדיבות אלון אדריכלות ועיצוב פנים)

 

גוון הרובה משפיעה מאוד על הגוון הכללי של הריצוף

גור-אלון: "בחירת גוון הרובה לאיטום הפוגות שבין האריחים משמעותית כשמדובר בחיפוי פסיפס. אם נבחר בגוון אפור לרובה של פסיפס שאריחיו כחולים זה יגרום למראה אפור יותר. אם נבחר ברובה לבנה לפסיפס שאריחיו כחולים זה ישלח את כל המראה הכללי לכיוון תכלת".

 

באיזה סוג רובה כדאי לבחור? גור-אלון: "במקרה הזה כדאי להשקיע ברובה אקרילית אנטי-בקטריאלית. אמנם עלותה גבוהה יותר, אבל מכיוון שכמות הרובה משמעותית ובולטת מאוד באריחים אלו, ורצה בין כל הפוגות, זה סיוט לנקות אותה ואם היא לא אנטי-בקטריאלית היא מקבלת מהר מאוד גוון שחור".

 

מורכבות התקנה ועדיפות למשטח מרוצף

"חיפוי ריצוף פסיפס הרבה יותר מסובך מחיפוי באמצעות אריחים רגילים מפני שמדובר בחיפוי על גבי רשת שזזה וצריך לדעת לעבוד איתה בצורה מקצועית", מסביר מזרחי. "לרוב, עושים קודם כל משטח אשר מרוצף בריצוף סוג ב' ורק עליו מניחים את רשתות הפסיפס כדי שהרשת לא תזוז ויהיו הפרשי גובה על המשטח. ברגע שהמרווחים לא שווים בשל תזוזה של הרשת הפסים כבר לא ישרים והתוצאה מאוד לא יפה, לכן חשוב מאוד על הקפדה מקצועית ומדויקת".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי סיקולסקי, באדיבות אלון אדריכלות ועיצוב פנים
פסיפס בבית
צילום: איתי סיקולסקי, באדיבות אלון אדריכלות ועיצוב פנים
מומלצים