שתף קטע נבחר

גמליאל לשקד: לא אתמוך בחוקים ההזויים של סמוטריץ'

ההצעה לביטול "חזקת הגיל הרך" - שלפיה ילדים להורים גרושים תמיד יישארו עם האם - עוררה סערה בוועדת השרים, והדיון נדחה. "בדיני נפשות פועלים באחריות ולא מתוך פוליטיזציה", אמרה שקד

בתום ויכוח סוער בוועדת השרים לענייני חקיקה בין שרת המשפטים איילת שקד ובין השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל, סביב הצעת החוק לביטול "חזקת הגיל הרך", הוחלט היום (ב') על דחייה של שבועיים בהצבעה על החוק שנחשב נפיץ בקואליציה.

 

החוק שעורר סערה נוגע לכל זוג עם ילדים שמתגרש. לפי ההצעה, תבוטל ההנחיה האוטומטית ולפיה ילדים עד גיל 6 יעברו לחזקתה של האם. את החוק יזמה גמליאל בכנסת הקודמת, וכעת הוגש על-ידי חבר סיעתה מהליכוד, יואב קיש.

 

שקד, שביקשה לדחות את ההצבעה בחודש, אמרה כי אין לחוק רוב במליאה ויש לגבש סביבו הסכמות. מנגד, גמליאל סירבה ולבסוף התפשרה והסכימה לדחייה של שבועיים. במהלך הדיון ומשסירבה שקד להצביע ולאשר את החוק אמרה לה גמליאל: "אם לא נצביע ונאשר את החוק, גם אני אפסיק להצביע בעד החוקים ההזויים של (בצלאל) סמוטריץ'".

 

שקד הבהירה כי בשבועיים הקרובים תנהל שיחות עם כל הגורמים הרלוונטיים בקואליציה במטרה לגבש הסכמות. "מדובר באחד החוקים הרגישים בציבור הישראלי", ציינה שקד בוועדה. "כרגע קיימת מחלוקת גדולה לגביו, הנושא הוא תחת אחריותי ואני מגבשת בימים אלו הצעת חוק ממשלתית. גם אם נאשר את החוק כאן, סדר הכוחות בקואליציה מראה שבכל מקרה החוק ייפול במליאה. תמיד אפשר לאשר משהו שאין לו סיכוי כדי לקבל כותרת בעיתון. זו לא דרכי. בדיני נפשות פועלים באחריות ולא מתוך מלחמות, כותרות ופוליטיזציה".

 

יו"ר ועדת הכנסת יואב קיש, שחתום על ההצעה, מסר בתגובה: "הגיע הזמן לעצור את המחדל, הכנסת מגמגמת והילדים סובלים. כפי שסוכם בוועדת שרים לחקיקה לפני שבעה חודשים, הגיע הזמן ליישם את מסקנות ועדת שניט, הגיע הזמן לתקן את העוול שפוגע בהורים ובילדים. צר לי שוועדת השרים נסוגה מההסכמות הקודמות. אני מעריך מאוד את תמיכת השרה גמליאל, אמשיך יחד עם כל הנוגעים בדבר למימוש ההסכמות".

 

אמיר שיפרמן, מייסד תנועת "א' זה אבא" שאחת ממטרותיה העיקריות היא ביטול חזקת הדיל הרך, אמר ל-ynet: "זהו יום שחור ומסמוס נוסף של המלצות ועדת שניט שניתנו לפני יותר מחמש שנים".

 

שיפרמן הצטרף בימים האחרונים לחבריו מעמותת "הורים שווים" שהקימו לפני כשבועיים מאהל מחאה אל מול הכנסת בדרישה לאישור הצעת החוק של ח"כ קיש. "שרת המשפטים איילת שקד נכנעה ללחץ של פוליטיקאים ופעילות קיצוניות שמטשטשות את האמת", הוסיף. "המציאות היא שיש עשרות אלפי אבות שלא רואים את הילדים שלהם וסובלים מדי יום בגלל חקיקה מעוותת"

 

מנגד, אלינור דוידוב, מרכזת הקמפיין נגד ביטול חזקת הגיל הרך של עמותת "אנו", בירכה על החלטתה של שקד: "מדובר בהצעת חוק עם עלות גבוהה ועם השלכות משמעותיות על חייהן של מאות אלפי נשים. משרדי הממשלה צריכים להתכוננן אליה ולהגיע אליה ערוכים".

 

דוידוב, שהפגינה אתמול עם עשרות נשים נוספות מול ביתה של שקד, הוסיפה: "אני שמחה שהשרה שמעה אתמול את סיפוריהן של הנשים מכלי ראשון והבינה שבמציאות עשרות אלפי נשים נסחטות על ידי הגרושים שלהן. אסור שהצעת החוק תשמש כלי נטסף במשחק הזה".

 

כבר לא "מפגר" אלא "בעל מוגבלות שכלית התפתחותית"

בתוך כך, ועדת השרים אישרה את התיקון לחוק הסעד (טיפול במפגרים) של ח"כ מירב בן ארי מסיעת כולנו, בתמיכת משרד הרווחה. לפי הצעת החוק, שתזכה כעת לתמיכת הקואליציה, השם "מפגר" ישונה בהגדרות הרשמיות ל"בעל מוגבלות שכלית התפתחותית". 

 

הצעת החוק מגיעה לדברי בן ארי לאחר שנים של בקשות לשינוי השם ואף לאחר פסיקה של בית משפט שבו נכתב בפסק הדין כי "ההגדרה 'מפגר' לתיאור אדם שתפקודו והתנהגותו מוגבלת וזאת בשל התפתחותו החסרה או הלקויה, שיכול והייתה מתאימה לעת חקיקת החוק ב-1969 צריכה אף היא לצעוד ולהתקדם לעבר ימינו".

 

בשנת 2009 אף קמה ועדה ציבורית בראשות השופטת בדימוס סביונה רוטלוי לבחינת מינוח חלופי, כפי שנעשה למשל בארצות הברית, אך המלצת הוועדה לשנות את המונח ל"אדם עם פיגור שכלי" נדחתה.

 

ח"כ בן ארי אמרה כי "חשוב לציין גם כי יו"ר מפלגתי השר משה כחלון החל את שינוי השם בהיותו שר הרווחה, וכעת נביא את הנושא לסיומו ונמחוק את השם 'מפגר' מהחקיקה אך בעיקר מהשיח הציבורי. אני מודה למשרד הרווחה ולביטוח לאומי על תמיכתם בהצעה חשובה זו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים