שתף קטע נבחר

הפיגוע באורלנדו - מסקנות ראשוניות

סאדיק מאטין, שנחשף להסתה האיסלמיסטית, היה חשוף גם לקריאות לטבוח בבני הקהילה הלהט"בית. קריאה זו התחברה למאפייני האישיות הבעייתיים שלו

מה ניתן להסיק מהמידע המועט שזורם מפרשת הפיגוע במועדון של הקהילה הגאה באורלנדו? הפיגוע שבו חדר הטרוריסט עומר סאדיק מאטין למועדון ה"פולס" באורלנדו, רצח 50 אזרחים ופצע עשרות נוספים, ארך כשלוש שעות בטרם פרצו כוחות הביטחון והרגו אותו. על פניו, כבר בשלב מוקדם זה של החקירה ניתן להצביע על מחדלים וטעויות רבות בשיקול הדעת של גורמים שונים שאפשרו את הוצאתו לפועל של הפיגוע הקשה ביותר בארה"ב מאז ה-11 בספטמבר 2001: מחדלים מודיעיניים, מחדלים מבצעיים, מגבלות בהבנת מאפייני האיום הניצב בפני ארה"ב והעולם המערבי כולו, כאשר כל אלה עטופים בפוליטיקל קורקטנס.

 

עוד בערוץ הדעות:

אותה איראן, אותן שאיפות

צרכנים קטנים בחופש הגדול

מיהו יהודי?

שוקולית ולחם

ממעמד הר סיני למעמד מדשאות קמפ דייויד

 

המחדל המודיעיני

מהמידע שפורסם עד כה, עולה כי מאטין הינו בן למהגרים מאפגניסטן שהשתקעו בפלורידה. במאמרי, שפורסם ב- Studies in Conflict and Terrorism ב-2011 אני מצביע על הסכנה הנובעת מתהליכי הרדיקליזציה דווקא בקרב בני הדור השני והשלישי של מהגרים מוסלמים במערב, זאת בשל הניצול הציני שעושים ארגוני הטרור הג'יהאדיסטיים בדיסוננסים החברתיים, ברגשות ובתסכולים של צעירים אלה ותיעולם למוטיבציה לביצוע פיגועי טרור.

 

מאטין עונה ככל הנראה לפרופיל זה של מפגעים. הפרופיל המסוכן של מאטין לא היה זר לגורמי ה-FBI והראיה היא שהוא עלה ברדאר המודיעיני שלהם לפחות פעמיים: בשנת 2013 כאשר חבריו לעבודה התלוננו על התבטאויות ג'יהאדיסטיות שנשמעו מפיו, כולל תמיכה בדאעש, אז נלקח מאטין לחקירה, אולם גורמי הביטחון לא מצאו לנכון לעצור אותו בשל התבטאויות אלה. שנה לאחר מכן צץ מאטין בפעם השנייה ברדאר של ה-FBI כאשר אלה חשדו בקשר אפשרי בינו ובין מוניר מוחמד אבו צלאח - הטרוריסט המתאבד האמריקני הראשון בסוריה, שזכה לכינוי "אבו הורירה אל אמריקי". 

 

 

אל אמריקי, בן 22 ותושב פלורידה שככל הנראה הכיר את מאטין, הסיע משאית שהכילה טונות של חומרי נפץ לעבר מסעדה שבה סעדו חיילים סוריים באידליב.

סוכני ה-FBI לא הצליחו להוכיח את הקשר, אולם ככל הנראה לא טרחו להעמיק את החקירה ולבדוק למשל את המחשב האישי והטלפון הסלולארי של מאטין, באיזה אתרים ג'יהאדיסטיים הוא משוטט, מה למד שם, באיזה רשתות של ג'יהאד גלובאלי הוא חבר ומה נושאי השיחה שלו עם קבוצת השווים שלו? סביר להניח כי בדיקה כזו, שמן הסתם מתבצעת כעת לאחר מותו, הייתה מעלה מידע רב שהיה מאפשר לנקוט בהליכים משפטיים נגדו.

 

יתרה מכך, יצוין כי בנוסף לכל אלה, אשתו לשעבר של מאטין העידה כי הוא היה אדם אלים, נוטה להתפרצויות ולטענתה בעל הפרעה אישיותית דו קוטבית. החיבור של מידע זה יחד עם הרדיקליזציה המוכחת של האיש, כמו גם עובדת היותו עובד ביטחוני בחברת אבטחה, היוו מתכון נפיץ שאין תמה כי בנקודת רתיחה התפוצץ. בדיוק במקרים כאלה יש צורך לבצע מעצר מנהלי לפחות לתקופה מוגבלת עד לבירור עמוק של הנסיבות והמאפיינים של האיש.

 

מעניין לציין כי המחבל המתאבד אבו צלאח, שהיה ככל הנראה מכר של מאטין, לא היה חבר בשורות דאעש בסוריה אלא דווקא בשורות הארגון היריב - ג'בהאת אל נוסרא. כאן נשאלת השאלה מה הייתה ההשתייכות הארגונית של מאטין. האם היה חבר נאמן בדאעש כפי שהעיד על עצמו בשיחות הטלפון עם משטרת אורלנדו? העובדה כי אמר שהוא נאמן לדאעש ואפילו העובדה כי גורמי דאעש הכריזו כי הוא לוחם שלהם, לכשעצמן עדיין לא מספיקות כדי לקבוע כי אכן מדובר בפיגוע של ארגון המדינה האיסלאמית.

 

"זאבים בודדים" ו"יוזמה מקומית"

ככלל, יש כמה מודלים של פיגועי טרור: פיגועי "זאבים בודדים" - יוזמה אישית של טרוריסט שעבר תהליך רדיקליזציה אישי ובשלב מסוים החליט לממש את מה שלמד ולבצע פיגוע טרור. פיגועי רשתות עצמאיות - "יוזמה מקומית" של מספר מכרים (לרוב בני משפחה - אחים, בני דודים, בעל ואישה או חברים), שעברו ביחד את תהליך הרדיקליזציה והחליטו במשותף לבצע את הפיגוע.

 

בשני המודלים הללו עשויים הטרוריסטים לפעול בהשראה של ארגון טרור כלשהו, אולם ללא שייכות או קשר מבצעי לארגון. ו"פיגועים מאורגנים" – פיגועים הניזומים, מתוכננים, ומבוצעים על ידי פעילי ארגון טרור. בדרך כלל דאעש לא מייחס לעצמו את הפיגועים של הזאבים הבודדים אם כי במקרים רבים הוא מברך עליהם. נראה כי הפעם מדיניות הארגון הייתה שונה כאשר דובריו הכריזו כי מדובר בלוחם של הארגון. למרות הכרזה זו יש לקחת בחשבון כי מדובר בניסיון של דאעש לנצל את ההצלחה וכי לא מדובר בטרוריסט שגויס לשורות הארגון, ובוודאי שאין זה לוחם זר שעבר אימונים והשתתף במערכה בסוריה או בעיראק שהוחדר לארה"ב לצורך ביצוע פיגוע.

 

חוסר הבהירות בשלבים הראשונים של הפיגוע והעובדה כי הוא בוצע נגד מועדון של להט"בים אפשרו לגורמי הממשל האמריקני לעטוף את האירוע במשך שעות במעטפת של פוליטיקל קורקטנס, כאשר בתחילה התייחסו אל הפיגוע כאל "פשע שנאה" - פעילות עבריינית שהטיפול בה נעשה ברמה המקומית. לאחר מכן התייחסו אל האירוע כאל פיגוע "טרור פנימי", במאמץ לבדל את האירוע מפיגועי הג'יהאד הגלובאלי ומדאעש.

 

אולם ההכרזות של המפגע עצמו על נאמנותו לדאעש וההודעה של הארגון קעקעו את מסווה הפוליטיקל קורקטנס ואילצו את האמריקנים להודות כי מדובר בפיגוע טרור. לגבי השאלה האם מדובר בפיגוע טרור איסלמיסטי-ג'יהאדיסטי או בפיגוע המכוון נגד הקהילה הלהט"בית, ייתכן על רקע הומופובי, התשובה היא - גם וגם.

 

הגורמים הג'יהאדיסטיים חותרים לפגוע בכל מי שנתפס בעיניהם ככופרים - בני דתות אחרות ואף מוסלמים מתונים שלא אוחזים בהשקפת העולם הדתית רדיקאלית שלהם. גורמים אלה מתייחסים אל בני הקהילה הלהט"בית כבני מוות. כדברי אחד המטיפים שנשא דרשה לפני כחודשיים במרכז האסלמי באורלנדו, יש לגזור על הומואים ולסביות "גזר דין מוות. יש להרוג אותם מתוך רחמים".

 

 גורמי דאעש, כמו ארגוני טרור איסלמיסטיים אחרים כגון חמאס בעזה, נוהגים להוציא להורג אנשים הנחשדים כהומואים לעיתים תוך עינויים קשים. על פניו, בפיגוע הנוכחי סאדיק מאטין שנחשף להסתה האיסלמיסטית היה חשוף גם לקריאות לטבוח בבני הקהילה הלהט"בית. קריאה זו התחברה למאפייני האישיות הבעייתיים שלו והוא החליט להיענות לקריאה, ולמלא בחודש הרמדאן את מה שהוא הבין כרצונו של אללה - לבצע את הפיגוע הקשה באורלנדו כשהוא רואה את עצמו כשלוחו של ארגון דאעש.

 

פרופ' בועז גנור, מנכ"ל המכון למדיניות נגד טרור (ICT) ודיקן בית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה, המרכז הבינתחומי הרצליה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי דגון
פרופ' בועז גנור
צילום: גדי דגון
מומלצים