שתף קטע נבחר

מחקר: תרופה לסוכרת גם מקטינה סיכון להתקפי לב, שבץ מוחי ומוות

התקדמות נוספת בטיפולי הסוכרת - מחקר שארך 5 שנים ובו נבדקו אלפי חולי סוכרת, הראה כי תרופה לסוכרת הצליחה לא רק לאזן את המחלה, אלא גם להפחית משמעותית את הסיכון למוות. מומחה ישראלי: מדובר בבשורה גדולה מאוד לחולים, זה עידן חדש בטיפול

התקדמות משמעותית בטיפול במחלת הסוכרת: מחקר ענק שכלל אלפי חולים הראה כי תרופה לסוכרת הצליחה לא רק לאזן את המחלה, אלא גם למנוע את מותם של החולים מהתקפי לב ושבץ מוחי. הממצאים הוצגו בכנס הסוכרת הבינלאומי שנערך השבוע בניו אורלינס בפני קהל של כ-6,000 מומחי סוכרת מכל העולם.

 

מספר חולי הסוכרת בעולם נמצא בעליה מדאיגה. כיום עומד מספר החולים על כ-415 מיליון ועל פי ההערכות, בתוך 25 שנים יקפוץ המספר ל-460 מיליון חולים. סיבת המוות המובילה בקרב חולי הסוכרת הן מחלות לב וכלי דם, כשמרבית מקרי המוות מתרחשות אצל נשים.

 

המחקר החדש שפורסם בכנס הסוכרת (אליו הוזמן כותב שורות אלו ע"י חברת נובו נורדיסק) וגם פורסם בכתב העת New England נערך ב-32 מדינות בהן גם ישראל, וכלל 9,340 חולי סוכרת סוג 2 הנמצאים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם. מהמחקר עלה כי ויקטוזה הפחיתה את התמותה מהתקפי לב, שבץ מוחי ומחלות לב וכלי דם ב-22% בהשוואה לקבוצת פלצבו. בפילוח הממצאים הראו התוצאות עוד כי התרופה מביאה לירידה של 12% בסיכון ללקות בהתקף לב לא קטלני, וירידה של 11% בסיכון ללקות בשבץ מוחי לא קטלני.

 

ויקטוזה, הניתנת כזריקה, שייכת לדור חדש של תרופות המבוססות על ההורמון GLP1, והיא נמצאת בשימוש כ-6 שנים. מדובר בחומר חלבוני המופרש באופן טבעי מהמעי הדק בזמן הארוחה, וגורם להפרשת אינסולין מהלבלב. בזמן הארוחה, עולה רמת החלבון GLP1 ובתגובה, מופרש אינסולין מהלבלב וגורם להכנסת הסוכר מהדם אל תאי הגוף.

 

בשורה גדולה לחולי הסוכרת

במהלך השנים התברר עוד, כי ההורמון פועל על מערכות רבות בגוף: הוא מביא לשליטה טובה יותר של רמות הסוכר בדם על ידי הפחתת הרמות הגבוהות של הסוכר בדם (היפרגליקמיה) ומניעת מצבי היפוגליקמיה (נפילות סוכר), הוא גם יוצר תחושה של שובע המובילה לירידה במשקל, אבל במקביל הוא גם מפחית את הפרשת השומנים מסוג טריגליצרידים, ומשפיע גם על קצב ופעילות הלב. המחקר שהוצג בכנס הראה גם הפחתה במקרי ההיפוגליקמיה וירידה בסיכון לפגיעה כלייתית כתוצאה מהסוכרת ב- 22%.

 

בשנה שעברה כבר מצא מחקר רחב היקף, כי תרופה אחרת לסוכרת, בשם ג'רדיאנס, מפחיתה תמותה מהתקפי לב, שבץ מוחי ומחלות כלי דם ולב אחרות בשיעור של 38%, בהשוואה לחולים שאינם מטופלים בתרופה.

 

"תרופות ה-GLP1 מהוות בשורה גדולה מאוד לחולי הסוכרת" אומר ל-ynet ד"ר דרור דיקר, מומחה לרפואה פנימית מבית החולים בילינסון שהיה אחד החוקרים בזרוע הישראלית של המחקר החדש, "ראינו שהתרופה ויקטוזה הצליחה ממש להפחית הסיכון למות מהמחלה. זו פריצת דרך בהבנה וביכולת שלנו לטפל בחולים הסוכרתיים".

 

כ-500 אלף חולי סוכרת חיים בישראל, ועל פי ההערכות ישנם עוד כ-300 אלף איש במצב המוגדר "טרום סוכרת", המתבטא ברמות סוכר גבוליות ומעמיד אותם בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת מסוג 2 בתוך כמה שנים.

 

סוכרת מבוגרים מופיעה לרוב כאמור בעשור החמישי לחיים והלאה, אולם יותר ויותר ילדים לוקים בסוכרת זו הקשורה להשמנה ולאורח חיים יושבני שבו אוכלים הרבה וזזים פחות.

 

על פי הקריטריונים, אבחון סוכרת נעשה על סמך רמת סוכר מעל 125 מ"ג לד"צ בצום, או מעל 200 אחרי העמסת סוכר, או בבדיקת סוכר אקראית מעל 200 בשילוב סימני סוכרת - צימאון, השתנה מרובה, השתנה לילית וירידה במשקל לא מכוונת.

 

צפו: ד"ר דרור דיקר, אחד החוקרים בזרוע הישראלית, מסביר על משמעות הממצאים החדשים: 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התרופה שמונעת התקפי לב ושבץ
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים